Camera Deputaţilor a lansat în SEAP o licitaţie pentru achiziţionarea de mobilier. Deputaţii cumpără 262 de scaune din piele naturală, o canapea şi două fotolii din piele, precum şi 40 de măsuţe de cafea. Valoarea estimată este de aproape 1,3 milioane de lei.
Camera Deputaţilor cumpără 262 de scaune din piele naturală tratată antibaccterian şi antiviral, clasa Premium. Scaunele trebuie să suporte o greutate de 150 de kilograme. Structura ţesutului şi a spătarului să fie confecţionată din placaj mulat de 18-20 mm grosime, să urmeze exact linia corpului, oferind unb suport uniform pentru reducerea stresului în punctele de presiune, oferind confort şi ergonomie. Şezutul şi spătarul trebuie să fie din spumă poliuretamică, pentru un confort sporit în desfăşurarea unei activităţi îndelungate.
Parlamentarii sfidează bunul simţ. Vor să dea pe MENIU COMPLET la restaurantul din Casa Poporului cât două legături de ridichii la Obor
De asemenea, Camera Deputaţilor achiziţionează şi un set format din canapea cu două fotolii de piele şi o măsuţă de cafea, 20 de mese de şedinţă şi 20 de biblioteci. Totodată, sunt licitate şi 40 de măsuţe de cafea cu sticlă fume securizată şi picioare din alamă.
Valoarea totală estimată este de 1.299.159,33 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 iunie.
„Este foarte important ca achiziţia acestor produse să fie făcută la timp, ţinând cont de faptul că o parte din mobilier este necesar pentru eficientizarea mobilierului achiziţionat în anul 2022 la Conferinţa Plenipotenţialilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor”, se menţionează în caietul de sarcini al licitaţiei.
Parlamentarii vor să ia masa cu 20 de lei
Viaţă de lux pe bani puţini la Casa Poporului. Potrivit caietului de sarcini, un meniu economic care va fi servit de două ori pe săptămână, format din fel principal plus garnitură, nu trebuie să coste mai mult de 20 de lei.
A doua variantă cea scumpă, care conține și desert nu trebuie să coste mai multe de 24 de lei. Aici vorbim de ciorbe, borșuri sau aperitive calde plus fripturi de porc sau pui plus garnituri, dar și ceva dulce pentru aleșii patriei.
Modelul Cotroceni Travel se mută în Parlament. Ce fac aleșii pentru a beneficia de călătorii exotice
Şi masa nu este singura grijă a aleşilor. Parlamentarii României au decis să fie mai activi pe plan internațional, pentru a promova cât mai bine interesele economice și politice ale țării, prilej de a vizita anumite zone exotice.
Recent, Parlamentul României și-a dublat numărul de abonați la grupurile de prietenie, înființate în vederea consolidării relațiilor cu alte țări.
Marcel Boloş vine cu veşti teribile: Salariile bugetarilor vor scădea, se plafonează sporurile
Astfel, aleșii au căutat să se înscrie în grupuri parlamentare de prietenie cu Bangladesh, Guatemala și Emiratele Arabe Unite, deși Emiratele Arabe Unite sunt o monarhie federală, cu un sistem juridic care exclude alegerile și existența partidelor politice.
Fără să țină cont de acest aspect, parlamentarii au optat pentru dublarea numărului de membri ai grupului parlamentar de prietenie, fapt care le permite să călătorească în toate aceste zone.
Astfel, pe banii contribuabililor, aleșii participă la sesiuni de shopping și se bucură de cazare all inclusive, în Abu Dhabi sau Dubai.
Jurnalul.ro: Senatul și-a cumpărat limuzine, Camera Deputaţilor își reface terenurile de tenis
Prima pe lista acestor cumpărături, finalizate chiar luna aceasta, este Senatul României, care și-a cumpărat 22 de limuzine noi-nouțe, în valoare de peste 45.000 de euro bucata. De cealaltă parte, însă, Camera Deputaților investește 670.000 de euro în renovarea bazei sportive preluate, în vara trecută, de la Clubul Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”. Este vorba despre o clădire și un teren de tenis, amplasate în incinta Palatului Parlamentului. Pe lista instituțiilor care au băgat mâna în bugetul de achiziții se mai află Poliția Română care, sub pretextul siguranței circulației rutiere, a cumpărat 46 de seturi de boxe și alte sisteme audio de sonorizare exterioară, cu care să-și doteze autospecialele. Unele dintre boxele cumpărate au o putere de 1.000 W, iar pentru aceste echipamente IGPR cheltuie nu mai puțin de 70.000 de euro.
Una dintre cele mai recente achiziții făcute de Parlamentul României are ca beneficiar Camera Deputaților și vizează încheierea unui contract de lucrări și reparații la baza sportivă a parlamentarilor, lucrările incluzând și serviciile de proiectare și de asistență tehnică. Este vorba despre baza sportivă administrată, în prezent, chiar de către Camera Deputaților, aflată în incinta Palatului Parlamentului, din strada Izvor nr. 2-4.
„Jurnalul” a dezvăluit, în vara anului trecut, faptul că instituția condusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a aprobat, la începutul lunii iulie a anului 2022, preluarea a patru terenuri de tenis, a unui balon pentru utilizarea lor iarna, precum și a unei clădiri amplasate pe un teren de aproape 5.000 de metri pătrați, în incinta Palatului Parlamentului. Aceste „active” au fost preluate de la Clubul Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”, asociație condusă de fostul deputat PRM Corneliu Ciontu, care a administrat baza sportivă începând cu anul 2012. Odată intrate în administrarea Camerei Deputaților, terenurile de tenis vor fi „păstorite” de Centrul Internațional de Conferințe, care va „produce” bani de pe urma lor, prin închirierea către publicul larg. Aprobarea acestui transfer s-a făcut la inițiativa a patru deputați de la PSD, PNL, USR și UDMR.
În 17 februarie 2023, Camera Deputaților a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a organiza o procedură simplificată de selecție de oferte în vederea încheierii respectivului contract de lucrări și reparații la această bază sportivă, punând, totodată, la bătaie, un buget estimat inițial la nu mai puțin de 2.773.109 lei fără TVA, respectiv la 3,3 milioane de lei cu TVA inclusă.
La această procedură simplificată de selecție de oferte a fost primită, însă, o singură ofertă din partea unei singure firme interesate. Este vorba despre oferta înregistrată a companiei SC Electronics Group Proiect Int’l SRL, societate care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută de către două persoane fizice: Florentina Matei și Daniel Matei.
Neavând de ales între mai multe oferte, Camera Deputaților a încheiat cu această companie contractul nr. 8/282 din 21 aprilie 2023, la o valoare finală negociată de 2.756.872,62 de lei fără TVA, respectiv de 3.280.678,4 lei cu TVA inclusă (669.526,2 euro).
Acesta este singurul contract pe care compania SC Electronics Group Proiect Int’l SRL l-a derulat cu o instituție a statului, așa cum reiese din baza de date a SEAP.
Clădirea nu este legată la utilități
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei afaceri, baza sportivă care face obiectul investiției a fost preluată de Camera Deputaților de la Clubul Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”, prin Hotărârea nr. 57 din 2022. Iar pentru aducerea în starea de funcționare și de exploatare în condiții de siguranță „se impune realizarea lucrărilor de reparații, atât la clădirea existentă, cât și refacerea terenului de tenis”.
Din același document, rezultă că baza sportivă nu este racordată la nicio utilitate – apă curentă, energie electrică sau gaze naturale. În lucrările contractate intră refacerea hidroizolației, refacerea finisajelor interioare, reabilitarea tâmplăriei, refacerea scării de acces, realizarea instalației termice, a instalației electrice interioare și exterioare, precum și a iluminatului exterior.
Clubul Parlamentarilor „Ion Rațiu” de la care această bază a fost preluată de către Camera Deputaților, în vara trecută, avea, la acel moment, o Adunare Generală din care făceau parte 59 de membri. Printre acești membri, îl regăseam pe fostul deputat PD Adrian Gurzău. Acesta este nimeni altul decât finul Elenei Udrea și partener de afaceri al lui Adrian Alexandrov în afacerile de la Cluj legate de megacartrierul de lux construit acolo. Gurzău a fost însă, la un moment dat, dat în judecată de Camera Deputaților, pentru că, la terminarea mandatului, a uitat să restituie laptopul și o imprimantă.
22 de limuzine, de 45.000 de euro bucata, pentru Senatul României
În timp ce Camera Deputaților contractează lucrări de refacere a bazei sportive proprii, Senatul României tocmai a parafat o afacere vizând cumpărarea de limuzine. Asta, în condițiile în care Guvernul ar pregăti măsuri de austeritate, care au drept scop în primul rând stoparea achiziției de către instituțiile publice a bunurilor și serviciilor, inclusiv a mașinilor.
În 3 martie, Senatul României, la conducerea căruia se află, interimar, liberal Alina Gorghiu, a publicat, de asemenea, pe SEAP, un anunț de participare în baza căruia a făcut cunoscută intenția de a achiziționa 22 de autoturisme tip limuzină, pentru care a pus la bătaie un buget maxim estimat la 4.537.815,13 lei fără TVA, respectiv de 5.400.019 lei cu TVA inclusă. Astfel, pentru fiecare limuzină pe care intenționa să o cumpere, Senatul era dispus să plătească suma de 245.455,4 lei cu TVA, adică 50.092,94 de euro.
Pentru a intra în posesia acestor mașini, instituția contractantă a organizat o licitație deschisă, la care s-a prezentat tot un singur ofertant. Este vorba despre SC Avia Motors SRL, dealerul autoturismelor Skoda, companie deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, de Daniel Balaban, Alexandru Man și Cătălin George Balaban. Între cele două părți, la data de 18 aprilie 2023, a fost parafat contractul 14/2023, la o vaoare finală de 4.150.420,34 de lei fără TVA, respectiv de 4.939.000,2 lei cu tot cu TVA. Acest lucru înseamnă că fiecare limuzină care va intra în dotarea Senatului României costă 224.500 de lei (45.816,3 euro).
Mașinile solicitate de Senat trebuie să fie fabricate în anul 2023, să fie de tip sedan, cu norma de poluare Euro 6, să fie dotate cu cinci locuri și cinci uși, să aibă culoarea negru metalizat, rezervor de 50 de litri, iar motorul să fie termic, pe benzină, cu o capacitate de 2.000 de centimetri cubi care să dezvolte o putere de 250 de cai, iar consumul mixt de carburant să fie de 10 litri la suta de kilometri.
Mai departe, mașinile au tracțiune integrală și cutie de viteze automată, sunt dotate cu jante din aliaj pe 19 inchi și cauciucuri atât de vară, cât și de iarnă. Geamurile laterale și luneta sunt prevăzute cu folie antitermică, au lateralele cromate, oglinzile exterioare sunt electrice și încălzite, iar farurile și stopurile sunt prevăzute cu leduri și cu spălător. Tapițeria este din piele de culoare neagră, scaunele sunt încălzite, iar climatizarea asigură minimum două zone.