Cum a fost terorizat Liviu Dragnea la închisoare: „Am fost calm până în prima noapte”. Ce spune despre sinucidere (VIDEO)

Detenția a fost un capitol extrem de dificil în viața lui Liviu Dragnea. Celebrul politician a povestit în cel mai recent interviu cum a fost perioada despre care s-a spus în repetate rânduri că a fost abuzat fizic și psihic.
Filip Stan
02 mai 2023, 11:33
Cum a fost terorizat Liviu Dragnea la închisoare: „Am fost calm până în prima noapte

Cele mai traumatizante momente pentru Liviu Dragnea au fost primele două zile de detenție, dar și cele nouă luni în care i s-a interzis, în mod nejustificat spune el, să muncească.

„Eu, când primesc vești d-astea foarte rele, foarte grele, nu mă panichez. Sunt calm. Este automat, subconștientă asta. Am fost așa până când am ajuns în celulă. Prima și a doua noapte au fost cele mai rele. Primele două zile și primele două nopți… (…) 

Nu (n.r. – nu s-ar fi sinucis). Le-aș fi făcut atât de mult rău copiilor mei, încât acesta e motivul pentru care nici nu m-am gândit la așa ceva, nici vorbă! Primele zile acolo (n.r. – la închisoare) sunt îngrozitoare. Indiferent ce ai fost… Faptul că ți se ia soarele, faptul că vezi gratii, zăbrele, îți dă un sentiment îngrozitor.

Povestea cineva că într-o țară – nu știu dacă adevărat, pe procurori și pe judecători, în timpul facultății sau stagiaturii, îi trimit o lună-două prin penitenciare să vadă cum e, să se gândească de zece ori înainte să ia libertatea cuiva. 

Ce e foarte rău în penitenciarele din România și societatea consideră că nu e necesar să se vorbească despre asta e în special atitudinea ANP-ului (Administrația Națională a Penitenciarelor). Se uită un lucru esențial: într-o decizie de condamnare la închisoare se vorbește despre luarea libertății pentru o anumită perioadă, nu scrie condamnare la moarte, la boală sau la umilință, nici la nebunie, la sclavagism. Eu am simțit mai puțin astea, pentru că pe lângă mine treceau ușor. Am văzut foarte mulți oameni chinuiți și umiliți, pentru că celor din conducerea de acolo le era frică să aplice legea. SRI-ul e băgat în toate penitenciarele, total”, povestit Liviu Dragnea, pentru theXclusive.

Liviu Dragnea: „La pușcărie e o Românie la scară mai mică. E o mare liniște acolo, nesănătoasă. Acum, România e o închisoare mai mare”

 

În opinia lui Liviu Dragnea, legile sunt mult prea dure în România și prost aplicate.

„Creierul începe să metabolizeze vestea să se adapteze la un alt tip de viață, un chin, ceva. Mă gândeam când vedeam ce e pe afară și bănuiam ce e pe la televizor, când vor începe cei care înjură, urlă și se bucură că am fost condamnat, când vor începe să regrete. Când vor începe să simtă diferența dintre nivelul de trai de atunci, din momentele alea și cele de la un moment dat (…)

E o mare liniște. O mare liniște acolo, nesănătoasă. O Românie la scară mai mică. Acum, România e o închisoare mai mare. Acolo, la scara mai mică, toate categoriile sociale sunt puse acolo. Oameni vinovați, oameni nevinovați, ca-n orice sistem din lume, oameni cu pedepse exagerate. A venit un om cu 22 de ani de închisoare, pentru furtul din portbagaje de la mașini. Mi se pare cam mult, zic și eu… Sau poate că nu mai e nevoie să facem asta. Nu eu, celor care le place să urască – condamnare la moarte. Ai trecut pe roșu, la moarte! Nu ai dat prioritate pe trecerea de pietoni, te împușc în cap! (…)”, a povestit Liviu Dragnea, în interviul citat.

 

Cum a petrecut Liviu Dragnea timpul în spatele gratiilor. S-a întâlnit cu ultrașii din #REZIST

 

Cât timp a fost la închisoare, Dragnea și-a umplut timpul cu filme și Sudoku. Nu a urmărit deloc buletine de știri. În plus, el a avut surpriza de a da nas în nas cu contestatarii săi din mișcarea #REZIST.

„Noi spunem că vrem să ne inspirăm din Occident. Și luăm din Occident doar ceea ce ne convine. De ce? Pentru ca sistemul să poată să-i terorizeze în continuare pe români. Și ajunge mai devreme sau mai târziu la fiecare. Am întâlnit la Rahova mega-haștagiști, mega-înrăiți erau până să intre acolo. Își smulgeau părul din cap pentru cât de proști au fost, cât de mințiți s-au lăsat. 

Primele ore la închisoare sunt nebune, nu înțelegi… Reprezintă, în opinia mea, lupta creierului de a se adapta și a înțelege, ce s-a întâmplat. Încearcă să te facă să înțelegi cum să trăiești acolo. 

E urât. Paturi suprapuse, camere înguste, cu o ușă cu gratii. După ușa cu gratii, o ușă metalică. Gratii la fereastră. Noapte e mai rău, pentru că ziua mai auzi o vorbă, mai ai șansa câteodată să vezi câte o rază de soare. Noaptea nu mai auzi nimic. Mai auzi niște urlete, niște gemete, niște plânsete, ceva… Eu nu m-am considerat niciodată un om slab și am depășit astea. Dar sunt momente în care mai cazi în melancolie – mai vezi, mai auzi ceva, îți mai aduci aminte de ceva. Eu cât am stat acolo, nu m-am uitat la nicio televiziune de știri. Doar la filme. Erau niște canale de filme care se reluau de mai multe ori într-o zi. Și Sudoku! M-a ajutat foarte mult să depășesc… Nici la radio nu ascultam altceva în afară de Radio Romantica. Să nu mai aud știrile, care însemnau minciuni”, a comentat Dragnea.

 

Liviu Dragnea, interzis la muncă: „Eu nu excludeam varianta să nu mai ies vreodată din închisoare”

 

O lovitură deosebit de puternică pentru Liviu Dragnea a fost încasată în momentul în care i s-a interzis să mai iasă în aer liber, la muncă, a povestit fostul șef PSD cu lacrimi în ochi.

„Da (n.r. – a fost aproape să clacheze), atunci când m-au pus la izolare, când mi-au interzis să mai ies la muncă. Nouă luni de zile, să nu mai mergi la muncă, e foarte greu. Mersul la muncă însemna că ieși din celulă, că mergi, vezi soarele deasupra și te duci la punctul de lucru – la garaj sau spălătorie. 

Nouă luni a fost greu. Am depășit, dar greu

(…) Planul nu era să mai ies de acolo. Mie mi s-a spus din mai multe părți, când eram acolo – se vedea de ce judecătorii care trebuiau să judece eliberarea condiționată – că trebuiau să mă lungească până la 3 ani și 6 luni și în perioada asta, într-un dosar, să-mi mai dea și să mor acolo.

S-a întâmplat ca un judecător curajos, din Giurgiu, n-a putut fi influențat și am fost eliberat.

Eu nu excludeam varianta să nu mai ies vreodată”, a mai dezvăluit fostul președinte al PSD.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răspunsul viral oferit de o asiatică în momentul în care a fost întrebată dacă a mâncat câini sau pisici: „Soțul meu a găsit doi pisoi”. Videoclipul a stârnit numeroase reacții în mediul online
Capital.ro
Ungurii vor Ținutul Secuiesc. Ungaria a pregătit lovitura în inima României. Există dovezi clare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Donald Trump îi cere susținere lui Robert F. Kennedy Jr. în cursa prezidențială
MediaFlux
RUSIA vrea să DISTRUGĂ România! AMENINȚĂ Bucureștiul cu RACHETE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'