Cum a devenit România campioana Europei la scumpirile din energie. Economistul Adrian Negrescu: „O decizie cinică, un artificiu din pix” / 90% dintre bucureșteni, loviți în plin de inflația explozivă | EXCLUSIV

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de CURS, 90% dintre bucureștenii intervievați s-au declarat „afectați" și „foarte afectați" de inflația explozivă. Foarte important de menționat, totul în contextul în care România a avut cea mai mare creștere de prețuri la energie electrică din Europa și a doua cea mai mare creștere a prețului la gaze; creșteri controversate, având în vedere faptul că țara noastră importă puțină energie.
Andi Miron
02 mai 2023, 15:17
Cum a devenit România campioana Europei la scumpirile din energie. Economistul Adrian Negrescu: „O decizie cinică, un artificiu din pix

Românii, cei mai săraci cetățeni din Uniunea Europeană, resimt mult mai puternic inflația explozivă față de restul blocului comunitar. Prețurile alimentelor de bază au crescut cu 60% în medie, față de acum doi ani de zile, iar inflația oficială declarată de INS e cea mai mare din UE, oscilând între 15-16%.

Inclusiv în București, unde este cel mai ridicat nivel de trai din România, creșterile de prețuri se simt puternic în rândul populației. 89% dintre locuitorii intervievați se declară afectați și foarte afectați de creșterea prețurilor, potrivit unui sondaj CURS.

  • Rezultatele arată în felul următor: 54% – foarte afectați, 35% afectați, 7% puțin afectați, 1% foarte puțin/deloc afectați, 3% nu știu/nu răspund.
  • 90% dintre respondenți se așteaptă ca în continuare să existe creșteri substanțiale de prețuri.
  • 61% dintre respondenți sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită în Capitală, iar 68% cred că lucrurile merg mai degrabă într-o direcție greșită în România.

Sondajul a fost efectuat în perioada 19-28 aprilie, pe un eșantion de 1.012 respondenți, de peste 18 ani.

 

România, ultima din UE la nivelul de trai, prima la scumpiri

 

De ce au crescut prețurile în energie? Guvernul României nu a reușit să vină cu explicații convingătoare, până acum.

Deși țara noastră este în mică măsură dependentă de importurile de energie, fiind un producător recunoscut, iar populația țării noastre e cea mai săracă din UE, au fost înregistrate creșteri de prețuri imense, cu mult peste media blocului comunitar, în ultimii doi ani.

Acest lucru, la care s-a adăugat efectul psihologic, a provocat un efect de domino, majorări consistente la prețurile produselor și  serviciilor.

Potrivit unei analize Profit.ro, România a avut cea mai mare creștere a prețului la electricitate și a doua mare creștere a prețului la gaze în a doua jumătate a anului trecut, comparativ cu al doilea semestru din 2021.

„În a doua jumătate a anului 2022, prețurile medii ale energiei electrice pentru consumatorii casnici din UE au continuat să înregistreze o creștere puternică în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro/100 kWh. Prețurile medii la gaze au crescut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 7,8 euro/100 kWh la 11,4 euro/100 kWh în a doua jumătate a anului 2022. Aceste prețuri sunt cele mai ridicate din evidențele Eurostat”, remarcă jurnaliștii citați, care subliniază faptul că majorarea brutală a prețurilor a început înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

 

Cât de mult s-au scumpit curentul electric și gazele în România. Cifrele care stârnesc noi suspiciuni

 

Prețurile la energia electrică pentru gospodării au crescut în toate statele membre ale UE. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost înregistrate în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%), precum și în Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețul gazelor a crescut în toate cele 27 de țări ale UE. Prețul gazelor (în monede naționale) a crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%). Au existat doar două creșteri sub 20%: Croația (+14%) și Slovacia (18%).

 

Creșterile exorbitante de prețuri la curent și gaze, explicate de către economistul Adrian Negrescu: „Autoritățile au preferat să sacrifice oamenii și firmele”

 

 

Economistul economic Adrian Negrescu a explicat pentru RomâniaTV.net ce se află, de fapt, în spatele majorărilor intempestive și violente. Potrivit expertului, Guvernul PSD + PNL a preferat varianta cea mai simplă: în loc să culeagă roadele unor investiții inteligente, în loc să reducă din aparatul bugetar supradimensionat, respectiv să reducă din cheltuielile care nu sunt necesare, a preferat să crească din pix prețurile energiei, indispensabile pentru populație.

Practic, un fel de tăiere de pensii salarii și pensii, o introducere de noi taxe și impozite, dar „pe ocolite”. Impactul, același: scăderea nivelului de trai al populației – persoane fizice și IMM-uri.

Pe scurt, inflația a fost provocată de Guvern:

„Statul român s-a folosit de prețurile la energie pentru a-și salva bugetul. A forțat creșterea prețurilor la producătorii de energie și gaze pentru a determina un val de inflație menit să-i aducă mai mulți bani din taxe și impozite. A fost o decizie cinică, un artificiu din pix. Autoritățile s-au bătut cu pumnul în piept că n-au crescut taxele însă, de fapt, au scos mai mult de la populație și firme prin mama tuturor taxelor, prin inflație.

A fost o decizie pur politică pentru că, dincolo de fluctuațiile de preț din piețele internaționale, noi ne asigurăm 90% din consum din energie și gaze din producția internă, realizată cu firme de stat.

Altfel spus, ne-am crescut singuri prețurile când puteam să adoptăm o politică protecționistă, care să conserve puterea de cumpărare a oamenilor și să susțină competitivitatea economică a firmelor românești.

Autoritățile au preferat, însă, să sacrifice oamenii și firmele, să le ia mai mulți bani în loc să strângă cureaua, să reducă cheltuielile bugetare, să facă reforme.

Nu a existat și nu există nici în prezent niciun fundament economic pentru prețurile practicate la energie și gaze în România altul decât cel reprezentat de interesul cinic al statului obez.

În mod paradoxal, în timp ce în restul țărilor civilizate prețurile au scăzut iar energia și gazele nu mai alimentează inflația, la noi prețurile sunt menținute în continuare artificial la un nivel ridicat, cu scopul de a salva bugetul de stat.
E o politică distructivă, o strategie păguboasă pentru noi toți, mai puțin pentru statul român”, a declarat Negrescu, pentru RomâniaTV.net.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'