Familiile din Rusia ar urma să primească o dată la cinci ani echivalentul a câte 450 de euro pentru fiecare soț, doar pentru ca aceștia să rămână căsătoriți, potrivit unui proiect de lege.
Deputaţi din Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, pregătesc un proiect de lege care prevede ca o dată la cinci ani, fiecare soţ al unui cuplu să primească câte 20.000 de ruble (în total, peste 450 de euro), condiţia fiind să fie căsătoriţi de cel puţin 20 de ani, relatează NewsMaker, care citează TASS, potrivit News.
Vicepreşedintele grupului parlamentar liberal-democrat Iaroslav Nilov, care se numără printre iniţiatorii legii, a spus că „este necesară sprijinirea instituţiei familiei”.
„Dacă oamenii sunt căsătoriţi de mai mult de 20 de ani, haideţi să le plătim câte 20 mii fiecărui soţ excluzând coeficienţii regionali. Şi să facem aceasta la fiecare 5 ani. În plus, regiunile vor avea dreptul să stabilească suplimentar măsuri de sprijin social”, a menţionat deputatul.
Potrivit lui Nilov, grupul parlamentar liberal-democrat vrea să dedice acest proiect de lege fondatorului partidului, controversatul Vladimir Jirinovski, „a cărui primă şi singură căsnicie a durat multe decenii”, în ciuda dificultăţilor.
Vladimir Jirinovski a murit în aprilie 2022 la 75 de ani, după ce a făcut Covid. După cum a precizat pentru TASS serviciul de presă al LDPR, proiectul de lege este planificat să fie trimis la guvern pentru examinare înainte de sfârşitul actualei sesiuni de primăvară a Dumei de Stat.
În anumite situații, dacă soții au căzut de acord cu privire la desfacerea căsătoriei, iar separarea se face pe cale amiabilă, atunci divorțul poate fi realizat și la notar. În caz contrar, divorțul celor doi va avea loc în sala de judecată, la tribunal.
La notar, separarea este posibilă dacă soții se înțeleg în privința tuturor termenilor despărțirii. În primul rând, aceștia trebuie să se prezinte împreună la notar pentru a-și da consimțământul cu privire la desfacerea căsătoriei. Dacă s-a ajuns la un acord comun, iar ambele părți acceptă termenii separării, va fi nevoie de următoarele documente:
De menționat este faptul că, după depunerea documentelor necesare, notarul va înregistra cererea de divorț, iar soților li se va acorda un termen de cel puțin 30 de zile, numit și termen de reflecție. Dacă cei doi au copii minori, atunci autoritatea tutelară competentă va întocmi un raport de anchetă psihosocială.
Dacă se îndeplinesc condițiile de mai sus, iar soții au decis să divorțeze pe cale amiabilă, divorțul se poate realiza fără probleme la un notar public. Tarifele unui divorț la notar pot fi mai mari sau mai mici de la un birou notarial la altul
Costul unei separări la notariat, pe cale amiabilă, pornește de la 700 de lei. La această sumă se adaugă și TVA-ul. După cum ne puteam aștepta, soții care au copii minori vor scoate mai mulți bani din buzunar decât cei fără copii. Asta deoarece este necesară îndeplinirea unor proceduri suplimentare, cazul fiind unul mai complex.
Așadar, în cazul divorțului fără copii, valoarea totală a taxelor ar putea ajunge la aproximativ 800 de lei. În aceste taxe este inclus onorariul notarial pentru divorțul prin acord, tariful de înregistrare a cererii de divorț, copiile legalizate a documentelor și TVA-ul.
În schimb, pentru divorțul cu copii minori, valoarea totală a taxelor poate ajunge și la circa 1.500 de lei. Cu toate acestea, după cum am menționat și anterior, tarifele sunt diferite de la un birou notarial la altul, așa că unii notari pot percepe tarife mai ridicate.
Ei bine, dacă cei doi soți au ales să divorțeze în instanța de judecată, trebuie să știe că tariful divorțului la tribunal se stabilește în funcție de taxa de timbru. Potrivit libertatea.ro, costul desfacerii căsătoriei la tribunal variază în funcție de motivul separării, după cum urmează:
Taxa de timbru se va plăti anticipat, iar dovada achitării acesteia trebuie să fie atașată, împreună cu celelalte documente necesare, la cererea de divorț. Aceasta se plătește fie la primăria de care aparține reclamantul, la direcția taxe și impozite locale, sau prin ordin de plată.