Dar tot cafea cu lămâie trebuie să bei şi dacă vrei să slăbeşti. Deşi rețeta este veche şi s-a transmis e la generaţie la generaţie, acum a revenit în atenţie datorită melodiei Due Vite cu care Marco Mengoni a câștigat Festivalul de la Sanremo 2023.
Mai mult, pe TikTok a fost lansată o provocare care presupune consumul de cafea cu lămâie timp de 29 de zile, pe stomacul gol, scopul fiind acela al scăderii în greutate. La provocarea numită #LemonCoffeeChallenge au participat deja mii de utilizatori. O mare parte dintre utilizatorii care au acceptat provocarea susţin că au pierdut deja semnificativ în greutate prin consumul acestui amestec.
Citeste si Noul trend care cucereşte lumea. De ce mulţi oameni pun unt în cafea dimineaţa
În realitate, nici cafeaua, nici lămâia nu favorizează pierderea în greutate, dar fiecare are beneficii majore pentru sănătate. Cafeaua nu conține nutrienți esențiali pentru organism. Cofeina stimulează sistemul nervos, ducând la creșterea fluxului sanguin, creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Lămâia nu are contraindicații speciale, dar administrată des, cum ar fi în fiecare dimineață, poate duce la disconfort gastric, cum ar fi ulcere, acidoză, reflux gastroesofagian, la inflamații ale gingiilor sau poate deteriora smalțul dentar.
Dacă nici cafeaua, nici lămâia nu au calitatea de a topi grăsimea, atunci cum s-a ajuns la concluzia că această combinaţie ar putea ajuta procesul de slăbire? Ei, bine, după cum se ştie, cafeaua este diuretică, deci facilitează eliminarea apei din organism. Există, însă, şi studii care arată că putem scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul cafelei, pentru că stimulează ţesutul adipos maro, un ţesut gras metabolic care scade odată cu înaintarea în vârstă şi metabolizează carbohidraţii şi grăsimile.
Apa fierbinte băută cu lămâie poate ajuta împotriva constipației. Eliminarea apei şi a scaunului au ca rezultat pierderea în greutate.
O serie de studii indică faptul că în urma consumului excesiv de cafea apar tulburările de somn, dar şi riscul de a pierde o sarcină. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează că băutorii de cafea pot deveni dependenţi de cofeină. Cât despre lămâie, unele persoane pot fi alergice la sucul de citrice, la seminţe sau la coajă.