Care este adevăratul nume al lui IPS Teodosie. Conform datelor oficiale, IPS Teodosie s-a născut pe 12 decembrie 1955, iar la naștere a fost numit de părinții săi Macedon. Abia mai târziu s-a aflat faptul că nici numele de familie nu era Petrescu, așa cum s-a știut, ci Porcu. Ulterior, a renunțat la acest nume și așa a devenit cunoscut sub numele de Teodosie, pe care l-a primit pe 10 decembrie 1990.
„IPS Părinte Teodosie a văzut lumina zilei la 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava, fiind ultimul din cei 17 copii ai familiei de agricultori harnici și buni creștini Procopie și Elisabeta Petrescu, la botez dându-i-se numele de Macedon. A urmat Școala generală din comuna natală Dorna-Arini”, se arată în descrierea biografică postată de Arhiepiscopia Tomisului.
Arhiepiscopul Tomisului a fost implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, fiind urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual începând cu 5 mai 2009, dar dosarul a fost clasat de procurori, scrie Click!. De asemenea, pe 3 februarie 2017, a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, iar pe 5 iunie 2019 a fost achitat în acest dosar de Curtea de Apel Constanța. Pe 14 februarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea, pe motiv că fapta nu există.
În septembrie 1978, când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti, actualul Arhiepiscop al Tomisului a fost chemat de Miliție și a semnat un angajament, primind, astfel, numele de cod „Matache”. IPS Teodosie nu neagă legătura sa cu Securitatea, dar susţine că a fost obligat să semneze acordul.
Arhivele CNSAS dezvăluie că Arhiepiscopul Tomisului a fost botezat de Miliție, dar la dosar există și un document pe care se află semnătura lui IPS Teodosie, sub numele de Macedon Petrescu, fiul lui Pricopie și al Elisabetei.
Citeşte şi: ÎPS Teodosie, despre banii primiţi de români pe card: „Răul nu se ascunde în cifră, ci în simbol”
„Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie şi al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, judeţul Suceava, mă angajez să nu divulg faţă de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru”, este scris pe o foaie dintr-un caiet de matematică, sub semnătura lui IPS Teodosie.
„Am fost o singură dată la Miliţie. Nu am ştiu de ce mă cheamă. Am fost obligat să semnez acel angajament. Nu a fost vorba despre o a doua racolare. Dar ei mi-au transmis că, dacă nu colaborez, nu voi fi lăsat să plec în străinătate, ceea ce s-a şi întâmplat, întrucât am reuşit să plec după Revoluţie. Am două decizii de necolaborare cu Securitatea, eliberate de CNSAS”, a fost explicaţia dată după mulţi ani de IPS Teodosie.