Alegeri prezidenţiale în Muntenegru: Şeful statului Filip Vujanovici este favorit

Şeful statului Filip Vujanovici este favorit în alegerile prezidenţiale din Muntenegru, duminică, iar o eventuală victorie va confirma hegemonia de peste 20 de ani a partidului său, care promite redresarea situaţiei economice printr-o aderare rapidă la Uniunea Europeană (UE).
Romania TV
07 apr. 2013, 12:24
Alegeri prezidenţiale în Muntenegru: Şeful statului Filip Vujanovici este favorit

Potrivit unor sondaje, Vujanovici – care candidează pentru al treilea mandat consecutiv la conducerea acestei foste republici iugoslave – este creditat cu 55% din voturi, fiind urmat de Miodrag Lekici, un fost ministru de Externe şi unicul candidat al opoziţiei, scrie Mediafax.

Vujanovici şi Lekici, singurii candidaţi înscrişi în cursă, luptă pentru obţinerea unui mandat de cinci ani de preşedinte, ale căru prerogative sunt mai degrabă protocolare.

Într-o duminică friguroasă, un lucru neobişnuit pentru această perioadă, Dejan Nuculovici nu îşi ascunde opţiunea pentru preşedintele în exerciţiu, al cărui portret este afişat în centrul oraşului, cu sloganul „Înainte! Filip Vujanovici, preşedinte al tuturor cetăţenilor”.

„Am votat pentru o consolidare a statului nostru. Am votat (pentru) Vujanovici, a cărui acţiune politică ne va conduce în UE”, a declarat acest comerciant, în vârstă de aproximativ 40 de ani.

În schimb, Vukasin Bacovici contează pe o victorie a candidatului opoziţiei, „pentru a pune capăt corupţiei ce roade Muntenegrul de atâţia ani”.

„Lekici este un mare adversar al corupţiei. Dacă Dumnezeu o vrea şi este ales, această situaţie de care ne-am săturat se va schimba”, apreciază acest pensionar.

În cazul în care va fi ales, Vujanovici promite un Muntenegru „democratic şi dezvoltat, în care cetăţenii vor trăi mai bine, un bun vecin şi partener fiabil în regiune şi, mai ales, un stat integrat în curând în UE şi NATO”.

Podgoriţa, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia printr-un referendum, în 2006, a deschis negocieri de aderare la blocul celor 27 în iunie 2012 şi doreşte totodată o integrare rapidă în NATO.

Lekici, care împărtăşeşte aceste obiective, şi-a concentrat campania asupra unei lupte fără milă împotriva crimei organizate şi corupţiei.

În 2012, Comisia Europeană (CE) a constat că este necesar ca Muntenegrul „să înregistreze progrese” în domeniul statului de drept şi luptei împotriva crimei organizate şi corupţiei.

Vujanovici, al cărui mandat expiră în mai, candidează a treia oară, după ce a fost ales prima dată în 2003 – înaintea proclamării independenţei ţării, pe când Muntenegrul făcea parte din statul Serbia-Muntenegru -, iar a doua oară în 2008.

Popularitatea sa are la bază alianţa sa cu cel mai puternic din ţară, în prezent premier, arhitectul independenţei Muntenegrului, Milo Djukanovici.

Pentru tabăra Partidului Democratic al Socialiştilor (DPS, stânga) al lui Djukanovici şi Vujanovici, miza scrutinului va fi confirmarea vctoriei sale în alegerile legislative din octombrie 2012 şi al cărui Guvern a fost însărcinat să ducă la bun sfârşit negocierile de aderare.

Campania electorală a fost ternă, iar candidaţii nu au reuşit să convingă în legătură cu importanţa scrutinului.

„Ei nu au oferit suficiente argumente care să fi incitat alegătorii să vină să voteze”, a apreciat analistul Zlatko Vujovici.

Situaţia economică a continuat să se degradeze în această ţară cu aproximativ 680.000 de locuitori, în care un salariu lunar mediu în valoare de 480 de euro abia permite acoperirea nevoilor curente şi în care şomajul afectează 20% din populaţie.

Datoria publică reprezintă 51% din PIB, iar proiecţiile de creştere pentru 2013 sunt de 2,5%.

Aproximativ 511.000 de alegători sunt aşteptaţi la urne în cadrul acestui scrutin, care s-a deschis la ora 5.00 GMT (8.00, ora României). Secţiile de votare se vor închide la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), iar primele rezultate sunt aşteptate duminică seara târziu.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Președintele Belarusului grațiază un cetățean german condamnat la moarte
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?