Conform Institutului Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge din SUA, între 50 și 70 de milioane de persoane din Statele Unite se confruntă cu tulburări de somn, scrie New York Post.
„Lipsa somnului poate fi dăunătoare pentru sănătate. Ne facem griji cu privire la accidente, accidente de mașină, accidente de muncă sau accidente casnice dacă ești lipsit de somn”, a declarat pentru Neomi Shah, directorul programului de medicină a somnului la Școala Icahn de la Mount Sinai.
Cei care suferă de astfel de tulburări apelează de multe ori la pastile sau medicamente care nu necesită prescripție medicală, cum ar fi melatonina sau CBD-ul. Totuși, medicii și experții avertizează că acestea ar trebui folosite doar ca o soluție temporară. Aceștia au mai pus în discuție unele dintre cele mai comune probleme și cum le putem combate.
De multe ori se întâmplă să vrei să dormi, dar pur și simplu să nu poți să faci acest lucru. Parcă somnul nu vrea deloc să se lipească de tine.
Ai cele mai bune intenții pentru o noapte lungă de somn, dar pur și simplu nu te ia somnul? De foarte multe ori, această problemă constă în faptul că adormi prea devreme.
„Oamenii au un sistem în creier care reglează când dormim și când ne trezim. Cel mai bun obicei este să te duci cu adevărat la culcare atunci când ți se face somn”, a declarat Emmanuel During, profesor asociat de neurologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai.
De multe ori când încerci să dormi forțat poți să ai parte exact de efectul opus și să îți autogenerezi anxietate, lucru care nu este deloc de dorit.
„Trebuie să ne aflăm într-o stare de relaxare”, a mai spus specialistul.
Pe de altă parte mai există categoria de persoane care adorm rapid atunci când își doresc, însă somnul lor nu durează cât ar trebuie. De cele mai multe ori se trezesc în mijlocul nopții și nu mai pot adormi. Dacă te confrunți cu această problemă, cu toate că ți-ai dori să dormi cele 8 ore de somn recomandate, trebuie să analizezi animite aspecte. Pe de-o parte, este posibil să fii deprimat, iar acest lucru generează de multe ori tulburări ale somnului. Așa, că poate ar fi indicat să optezi pentru câteva sesiuni de terapie. Pe de altă parte, mai sunt alte aspecte care pot să interfereze cu programul tău de somn, cum ar fi de exemplu mâncarea picantă. Este recomandat să consumăm la cină astfel de mâncăruri. Și scorțișoara este o mirodenie pe care ar trebui să o evităm seara. Și ciocolata intră în categoria alimentelor care ne pot da peste cap calitatea somnului.
„Dacă ești treaz mai mult de 20 de minute și dorești să părăsești dormitorul, ieși să faci ceva liniștitor, cum ar fi un rebus sau să citești o carte care poate nu este super încântătoare”, a declarat Thea Gallagher, profesor asistent clinic în cadrul departamentului de psihiatrie de la NYU Langone Health.
Aceasta a mai explicat că cel mai sănătos obicei este acela de a folosi dormitorul doar pentru somn.
Dacă simți că oricât dormi, nu reușești să te odihnești, ar putea exista o explicație. Trebuie să fii atent la un aspect, respectiv la cum se simte corpul tău atunci când te trezești. Dacă te trezești gâfâind, iar gura îți este uscată, este posibil să fie nevoie să mergi la un medic. Ar trebui să efectuezi un test de apnee în somn, o tulburare comună, dar gravă, în care respirația se oprește și începe pe parcursul somnului. Afecțiunea este ușor de tratat. Cei care suferă de ea folosesc un aparat CPAP, care oferă presiune continuă în căile respiratorii. Dispozitivul poate fi incomod și necesită o perioadă de acomodare.