Cod rutier 2023. Schimbări majore, când se va putea depăşi pe linia continuă

Un proiect de lege pentru depăşirea pe linie continuă vine cu detaliile care mai mult încurcă. Ce se întâmplă dacă e linia continuă într-o curbă sau dacă este ceaţă.
Filip Stan
09 mai 2023, 09:57
Cod rutier 2023. Schimbări majore, când se va putea depăşi pe linia continuă

Cod Rutier 2023: Mai mulţi deputaţi PSD au depus la Parlament un proiect prin care se propune permiterea şi nesancţionarea, în anumite condiţii, a manevrei autovehiculelor de depăşire pe linia continuă a „obstacolelor de orice natură oprite, staţionate sau care se deplasează cu o viteză mai mică de 30 km/h”.

„Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, prevede proiectul.

Cod Rutier 2023: Depăşirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiţii
Cod Rutier 2023: Titi Aur, fost pilot de raliuri, a vorbit la DC NEWS despre propunerea de modificare a legii circulaţiei pe drumurile publice pentru permiterea depăşirii pe linie continuă în anumite situaţii. Conform acestuia, apariţia unui număr mare de detalii în lege mai mult încurcă decât ajută.

Mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege care ar urma să permită depăşirea pe linie continuă în trafic, dar cu anumite condiţii.

Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, se arată în noul proiect legislativ.

„Aici e cu două tăişuri. Este nefiresc să stai în spatele unui vehicul foarte lent, o căruţă spre exemplu. Linia continua poate fi şi pe o lungime de 2-3 km. Este adevărat că poliţistul nu îţi ia permisul dacă depăşeşti o căruţă pe linie continuă, dar legal aşa ar trebui, să te lase fără. Din dorinţa de a reglementa situaţia, s-a venit cu propunerea.

Dar propunerile care intră în detalii foarte multe de multe ori încurcă. Cum e treaba aia cu 20 m. E foarte puţin. Şi asta înseamnă că pot depăşi şi în curbă, şi pe ceaţă etc„, a explicat Titi Aur la DC Conducem.

Cod rutier 2023. Exemplu cu legea circulaţiei: S-a anulat tot

„Am un alt exemplu pentru detalierea exagerată care duce la confuzie. În 2023 s-a actualizat legea circulaţiei pe drumuri publice. La art 123, lit h, scrie aşa: trebuie să reduci viteza sub 30 km/h în localitate, respectiv 50 km/h în afara localităţii în mai multe locuri. Şi sunt acolo trecute intersecţii, dacă e zăpadă, etc, iar la punctul h e trecută trecerea de pietoni. Adică la trecerea de pietoni trebuia să treci cu cel mult 30 km/h în localitate. Dar s-a venit cu o modificare care mai mult a încurcat.

Şi acum punctul h scrie aşa: trebuie redusă viteza la trecerea de pietoni nesemaforizată, semnalizată prin indicator şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare. Şi acum vin eu cu o întrebare. Dacă am trecere de pietoni şi am nişte pietoni în apropiere care intenţionează să traverseze, nu trebuie să opresc să le dau prioritate? Ba da. Dar prin acest articol, se anulează totul. Conform acestui articol, când văd pietoni că vor să traverseze, eu trec cu 30 km/h. Că aşa spune legea”, a mai precizat Titi Aur.

Accident grav cu 10 victime pe centura Timișoarei. Momentul impactului frontal, surprins de o cameră de bord. Șoferul vinovat intrase în depășire pe linia continuă

Cod Rutier 2023. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător, prin hotărâre, regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, mai prevede actul normativ.

„Prevederile OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi cele ale Regulamentului 4/2006 de aplicare a Ordonanţei generează în practică multiple probleme, astfel că, deşi scopul actului normativ se subsumează ideii de siguranţă, fluenţă şi normalitate în traficul rutier, în practică survin blocaje a căror justă soluţionare a impus şi impune modificări legislative. O astfel de situaţie este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlneşte pe sensul său de mers un obstacol oprit, staţionat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depăşirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar şi parţial, pe sensul opus. În această speţă, conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea”, precizează, în expunerea de motive a proiectului, deputatul PSD Mihai Weber, în numele iniţiatorilor.

 

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Cătălin Bordea a uitat-o pe Livia. Amănunte ascunse despre noua iubită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea este femeia, medic stomatolog, găsită fără suflare în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'