Greşeala imensă pe care o fac mulţi români care au card de credit. Analiștii economici susţin că persoanele care folosesc inteligent cardul de credit îşi pot achita facturile, vacanțele sau electrocasnicele mai uşor, fără comisioane, în vreme ce alţii îl confundă cu un card de debit și plătesc la final sume uriaşe.
Unul dintre cele mai bune sfaturi este acela de a scăpa de cheltuielile mari, cum ar fi ratele şi facturile, în momentul în care salariul intră pe card, iar banii rămași să fie mutaţi într-un depozit sau într-un cont de economii.
„Cetăţeanul modern trebuie să fie isteţ financiar. Este suta ta de lei, pune-o la treabă, nu o lăsa să băltească acolo, în contul curent, dar şi mai rău, să o porţi în buzunar. A treia sugestie: un card de credit, al familiei, pentru plata facturilor”, a declarat analistul economic Adrian Mitroi pentru Observator.
Utilizarea unui card de credit poate costa la fel de mult ca oricare alt împrumut, deoarece atunci când o persoană solciită unul, banca va analiza atât salariul, cât și orice alt venit, cum ar fi banii din chirii, dar şi din alte activităţi independente, dacă este cazul. În medie perioada de grație a cardurilor de credit este de 55 de zile (intervalul în care un client trebuie să ramburseze, în funcţie de bancă, între 5 şi 10% din suma de care s-a folosit ca să nu aibă de achitat dobânzi de până la 20%).
„Capacana sau lucrul la care trebuie să fim puţin atenţi este, o dată, creşterea consumului. Sunt statistici, undeva spre 30% cumperi mai mult atunci când plăteşti ceva cu cardul de credit faţă de cash sau faţă de un card de debit”, susţine consultantul financiar Adrian Asoltanie.
„Cel mai mare beneficiu este să plătească în rate, fără dobândă, la comercianţi şi, bineînţeles, cu o anumită perioadă de graţie. Limita pe care o acordăm pentru cardul de credit este de patru salarii nete”, a declarat și Mădălina Teodorescu, reprezentanta unei bănci.