Premiul Pulitzer a ajuns la un român. Cine este Vadim Ghirda, fotojurnalistul care a reușit să capteze ororile conflictelor în imagini

Vadim Ghirda este un fotojurnalist român care și-a dedicat întreaga carieră imaginii. Acesta a surprins unele dintre cele mai sensibile momente din istoria recentă, iar fotografiile realizate în Ucraina i-au adus și un Premiu Pulitzer.
Alina Costache
09 mai 2023, 20:36
Premiul Pulitzer a ajuns la un român. Cine este Vadim Ghirda, fotojurnalistul care a reușit să capteze ororile conflictelor în imagini

Printre laureații de anul acesta ai Premiului Pulitzer, cea mai relevantă și prestigioasă distincție din jurnalism, se numără și un român. Este vorba despre Vadim Ghirda, fotograf român care lucrează pentru Associated Press. Premiul câștigat de acesta este pentru fotografiile realizate în Ucraina, în timpul războiului. Alții fotografi premiați au fost: Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Rodrigo Abd, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Bernat Armangue.

Citește și: Medic român celebru în perioada COVID, afirmație controversată la adresa creștinilor: „Cu agheazmă nu putem rezolva pandemia!”

Vadim Ghirda are o istorie în ceea ce privește fotografiile realizare în zonele de conflict. Acesta s-a alăturat AP în 1990, când avea doar 18 ani. Acel moment era marcat de prăbușirea comunismului în Europa Centrală și cea de Est. Așadar, acesta și-a început parcursul surprinzând haosul și frământările sociale care marcau milioane de oameni, în trecerea de la totalitarism la democrație: tulburările civile, revoltele minerilor, corupția pe scară largă la nivel înalt, declararea independenței Moldovei față de Uniunea Sovietică și războiul de secesiune în regiunea transnistreană, protestele din Ucraina înainte de răsturnarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov, toate la începutul anilor nouăzeci.

Vadim Ghirda a fost împins de fascinație

Fascinația sa l-a împins la sfârșitul anilor ’90 spre Iugoslavia, care se destrăma, spre bombardamentul NATO asupra Serbiei în 1999, spre conflictul din Bosnia, protestele anti-Milosevici de la Belgrad, criza din Kosovo și războiul din Macedonia. Vadim Ghirda a mai acoperit și conflictele care au avut loc între 2001 și 2005 în Orientul Mijlociu, în Israel și Irak.

Acesta a mai documentat fotografic și momentul în care Rusia a preluat Crimeea, conflictul din estul Ucrainei. Mai mult, acesta a captat în imagini și bombardamentul condus de SUA împotriva grupării de Stat Islamic în orașul sirian Kobani.

Vadim Ghirda nu se limitează la un anumit tip de format, unul dintre cele mai recente proiecte ale sale fiind o investigație asupra contrabandei de materiale nucleare care au risc ridicat, în Moldova. Această investigație este condusă de reporterul AP Washington Desmond Butler.

Munca sa extraordinară a fost și răsplătită de-a lungul timpului, primind premii precum Associated Press Managing Editors Award în 2000, 2001 și 2003, Premiul întâi al concursului de fotografii pentru editor și editor în 2001, Premiul întâi al National Headliner Awards 2002, Premiul întâi al Seminarului de fotojurnalism din Atlanta 2007 și 2015, Premiul National Clarion Photographers 20008 din SUA Asociația Premiul I 2013.

Citește și: Elevii pășesc în domeniul contabilității. Rezultate remarcabile după participarea la Concursul de Cultură și Educație financiar-contabilă

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce trebuie să faci ca să-ți protejezi ferma de febra aftoasă. Recomandările unui medic veterinar
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Fost concurent de la Survivor România, probleme cu legea. E dat în urmărire generală
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Angajații care primesc bonusuri de sute de lei înainte de Paște 2025
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Singurul miliardar din top 500 de bogați ai lumii care nu a pierdut bani din cauza tarifelor lui Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu