Impozitarea bacșișului, eșec pentru ANAF. Cum fentează românii legea

Prin introducerea bacșișului pe nota de plată de la restaurant și impozitarea lui cu 10%, guvernanții au sperat că vor aduce venituri suplimentare la buget. Dar măsura nu a fost primită bine de către toți românii. Unii încă preferă să ofere bacșiș ”pe sub mână”.
Filip Stan
10 mai 2023, 09:46
Impozitarea bacșișului, eșec pentru ANAF. Cum fentează românii legea

Câți bani a colectat ANAF în primele trei luni ale acestui an, când s-a introdus impozitarea bacșișului? Datele Ministerului de Finanțe arată că, în cele trei luni de când generozitatea este taxată cu 10%, clienții restaurantelor și cafenelelor ar fi lăsat chelnerilor doar 11 milioane de lei. E ridicol, spun analiștii economici.

În ciuda eforturilor statului de a legifera în domeniu, bacșișul rămâne într-o zonă gri a economiei, scrie Profit.ro.

De obicei, bacșișul lăsat de clientul român echivalează cu 10% din valoarea consumației. De la 1 ianuarie, de când bacșiul a fost impozitat, o piață evaluată de specialiști la aproximativ 1,5 miliarde de lei s-a evaporat. Statul a reușit să colecteze în 3 luni doar 1,1 milioane de lei.

Citește și: Cum aplică restaurantele legea bacșișului. Ce riscă patronii dacă angajații lor nu respectă legislația

 

Ce bacşiş ar trebui lăsat chelnerilor, în vacanță. Diferența dintre Europa, America și Africa

În multe țări din vestul și nordul Europei, cum ar fi Germania și Regatul Unit, un bacșiș de 10% este considerat politicos atunci când luați masa în oraș. În unele restaurante, la nota de plată se adaugă automat o taxă de serviciu discreționară de 10-12%. În alte părți, acest bacșiș este voluntar, dar așteptat, în special în localurile de lux.

Această politică este mai puțin obișnuită în Franța și în Italia, deși este apreciată în continuare de cei care servesc la mese. În țări precum Grecia, nu există o cultură puternică a bacșișului în rândul localnicilor, dar acesta a devenit mai așteptat din partea turiștilor.

În America de Nord, un bacșiș de 20% este un standard la un restaurant. Nu este neobișnuit să plătiți peste 25 de procente pentru servicii bune. Taxele sunt adesea adăugate la finalul notei de plată – bacșișurile ar trebui să se adauge la acestea. În baruri, oamenii lasă adesea un dolar sau mai mult bacșiș la fiecare rând.

În Canada, standardele privind bacșișul sunt, de asemenea, mai ridicate decât în Europa, 15 până la 20 de procente fiind considerate acceptabile.

În America Centrală și de Sud, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, acesta a devenit mai frecvent odată cu sosirea turismului de masă. În general, 10 % este considerat un bacșiș acceptabil.

Citește și: „Legea bacşişului” cauzează noi probleme: „Calcule mega complicate, cât fac 10% din 150 de lei. Cine v-o mai da vouă ceva”

În Orientul Mijlociu nu există o regulă generală privind bacșișul. Deși nu este o practică obișnuită în unele țări, în altele este un mod de a arăta aprecierea pentru un serviciu bun. Unii îl consideră o formă de „pomană” pentru a ajuta lucrătorii prost plătiți, în timp ce alții îl pot vedea chiar ca pe o mită sau o demonstrație de bogăție. În general, bacșișul nu este așteptat, dar este apreciat. Dar în zonele turistice, cum ar fi Dubai, se așteaptă un bacșiș de 10-15% și poate fi adăugat automat la nota de plată.

În India, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, dar este adesea așteptat de la turiști. Se oferă mărunțiș mai degrabă decât un anumit procent. Deoarece este posibil să se aștepte să dați bacșiș pentru servicii de la purtarea bagajelor la conducerea ricșei, o regulă bună este să dați bacșișuri dese, dar în sume mici, potrivit Euronews.com.

În Africa, cultura bacșișului variază, în majoritatea țărilor, bacșișurile nu sunt așteptate la restaurantele locale, dar sunt așteptate ca o apreciere pentru un serviciu bun. În unele destinații turistice, serviciul va fi adăugat la nota de plată sau un bacșiș de 10 % este potrivit. În Africa de Sud, un bacșiș de 10 la sută este obișnuit în restaurante.

În China, acesta este practic inexistent și este uneori considerat nepoliticos. În Japonia, bacșișul provoacă adesea jigniri și pot fi refuzate. Acest lucru se datorează în parte faptului că mulți lucrători se mândresc cu faptul că oferă servicii excepționale în orice moment.

Bacșișul nu este obișnuit la restaurantele locale din țări precum Cambodgia, Thailanda și Laos. Deși probabil că nu va provoca jigniri, ar putea crea confuzie. În orașele mai mari, precum Bangkok, restaurantele de lux includ de obicei o taxă de serviciu în nota de plată.

În Australia, 10 la sută este considerat un bacșiș acceptabil la restaurant. Deși bacșișul nu este esențial, este apreciat.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!