Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră va fi prelungit. Surse: ”Există aşteptări ca exporturile de produse ruseşti să fie incluse în el”

Vești bune pentru fermierii din Ucraina! Acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră va fi prelungit după data de 18 mai.
Irina Dumitrescu
10 mai 2023, 16:33
Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră va fi prelungit. Surse: ”Există aşteptări ca exporturile de produse ruseşti să fie incluse în el”
Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră va fi prelungit. Surse: ”Există aşteptări ca exporturile de produse ruseşti să fie incluse în el”

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră va fi prelungit. Surse din cadrul Guvernului de la Ankara au dezvăluit că la Istanbul au început în cursul zilei de miercuri mai multe dezbateri pe acest subiect și că ținând seama de obiecțiile invocate de Rusia, acordul va fi prelungit după data de 18 mai.

Citește și PSD cere MAE să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene către UE

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră va fi prelungit

Mai mult, aceleași surse au menționat faptul că există posibilitatea ca exporturile de produse rusești să fie incluse în acest acord.

„Există informaţii potrivit cărora acordul va fi extins în cele din urmă după 18 mai. De aceea, vorbesc despre asta ca despre un fapt. Şi există aşteptări ca exporturile de produse ruseşti să fie incluse în el”, au declarat surse de la Ankara pentru TASS.

De asemenea, acestea au subliniat faptul că autorităţile turce vor face tot posibilul ca acest acord să fie prelungit.

„Pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, prelungirea acordului este un semnal pentru Occident că Turcia poate fi de încredere. Prin urmare, autorităţile vor face tot ce este posibil pentru a se asigura că iniţiativa privind cerealele continuă (…) Încetarea coridorului pentru cereale ar avea un impact negativ asupra Turciei şi va reduce credibilitatea Ankarei ca partener şi mediator de încredere. Prin urmare, nu există nicio opţiune pentru Turcia de a eşua în acest acord”, au transmis aceleași surse menționate anterior.

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost semnat pe data de 22 iulie 2022, la Istanbul. Acesta este de fapt, un pachet de documente care asigură aprovizionarea cu alimente şi îngrăşăminte ucrainene a piaţei internaţionale.

Inițial, aceste acorduri trebuiau să fie reînnoite la fiecare 120 de zile, conform protocolului, însă la 18 martie 2023, Rusia a anunţat o prelungire cu doar 60 de zile a acestora.

Reprezentanții Ministerul de Externe al Rusiei au transmis la acea dată că prelungirea ulterioară a acordului va depinde de reconectarea băncii Rosselhozbank la sistemul SWIFT şi de ridicarea restricţiilor privind livrările, asigurările şi utilizarea porturilor. Anterior, partea turcă a anunţat potenţiala disponibilitate a băncii de stat turceşti Ziraat de a efectua tranzacţii pentru a plăti pentru cerealele şi îngrăşămintele ruseşti.

Citește și Marcel Ciolacu, săgeţi către UE: Am supărat fermierii români, ca să dăm prioritate cerealelor ucrainene

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
3 alimente pe care nu e bine să le mănânci seara înainte de a adormi. Unul dintre ele este preferatul românilor și este consumat de mai multe ori pe zi
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
Ireal de frumoasă! Carmen Brumă, apariție spectaculoasă la plajă. Cât de bine poate să arate la 47 de ani
DailyBusiness
Cine ar ajunge în al doilea tur de alegeri? Rezultatele unui sondaj
Adevarul
Pastila „Super Mario”, „specialitate” cu potențial letal vândută de „Dana Marijuana”. „Traficanții olandezi o produc special pentru copii”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
Bogdan de la Ploiești recunoaște, pentru prima dată, că are doi copii. Anunțul a fost făcut pe scenă în fața publicului
Evz.ro
Emil Rengle, de la „Românii au talent” pe marele ecran
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Când intră pensiile recalculate pe card în luna septembrie? S-a anunțat data la care vor începe să fie virate noile sume
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Forțele Ucrainei Capturează Peste 240 de Soldați Ruși în Regiunea Kursk
MediaFlux
Donald Trump a fost DEPĂȘIT! CIFRA DUBLĂ cu care l-a ÎNVINS Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...