Primele reacții ale primarului din Brașov cu privire la dosarul DNA care îl vizează:
„Am aflat din presă despre o descindere DNA la primărie. Nu am primi nicio informare oficială. Din informațiile pe care le-am adunat până în acest moment, este vorba despre una dintre instituțiile subordonate primăriei. Acolo au fost efectuate perchezițiile astăzi și descinderea. Din punctul meu de vedere și din punctul nostru de vedere, avem zero toleranță pentru corupție. Sprijinim justiția în orice demers de aflare a adevărului și demascare și penalizare a corupției”, a spus Allen Coliban.
Joi, 11 mai, sunt efectuate un număr de 16 percheziții, în mai multe locații situate în zona municipiului București și a județelor Brașov, Ilfov și Argeș. Printre locațiile vizate de aceste percheziții se numără și sediul unei instituții publice. Acestea sunt efectuate într-un dosar care vizează o serie de suspiciuni cu privere la săvârșirea unor infracțiuni de corupție și altele asimilate celor de corupție. Anunțul a fost făcut de DNA.
Conform unor surse judiciare, aceste perchezișii vizează și Primăria Brașov, care la acest moment este condusă de Allen Coliban, membru USR.
Infracțiunile cercetate ar fi fost comise în cursul anului 2022 și ar fi constat în atribuirea preferențială a mai multor contracte de achiziții publice. În afară de Primăria Brașov, au fost percheziționate și alte locații, printre care mai multe domicilii ale unor persoane fizice, dar și sediile unor societăți comerciale.
În dosar este implicat, pe lângă primarul USR, și șeful Serviciului Public Local Termoficare (SPLT), Ionuț Mircea Marin. Acesta este fratele lui Ștefănel Dan Marin, fost primar general al Capitalei, în 2015. El fusese ales consilier general pe listele PP-DD, la alegerile locale din 2012, ulterior fiind reprezentant al UNPR, după ce partidul său a fost absorbit de această formațiune politică.
În acest demers, procurorii DNA Brașov sunt sprijiniți de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și al Direcției Generale Anticorupție, conform sursei citate.
La finalul perchezițiilor, 12 persoane, printre care și reprezentanți ai firmelor vizate, vor fi duse la audieri în dosarul privind posibile faptele de corupție care ar fi fost comise în 2022.