„Doamna Kovesi e la Bruxelles, dar mi-a transmis deja planul de management. O să ne mai vedem la audieri”, a declarat Victor Ponta, in cadrul emisiunii „Tonomatul lu’ Ciutacu”, precizând că a avut întâlniri cu ceilalţi candidati.
Ponta speră că trimiterea documentaţiei la CSM în cursul zilei de marţi ar putea scurta perioada de instalare în funcţie a procurorilor şefi cu circa trei săptămâni. „Din postura de prim-ministru, m-am hotărât să nu perpetuez blocaje, ci să iau decizii. De un an de zile nu avem procurori (…) Eu m-am decis să fac ceva. Vreau să fiu criticat pentru că fac ceva, nu pentru că nu fac nimic”, a spus Ponta.
Invitat să comenteze spusele lui Crin Antonescu, potrivit căruia şeful Guvernului se va găsi într-o postură delicată dacă preşedintele României refuză propunerile pentru Parchete, Ponta a răspuns: „Am o situaţie delicată a prim-ministrului o dată pe oră, nu o dată pe zi: la 9 e un drum blocat la Oltchim, la 10 se întâmplă ceva în sănătate, la 11 se întâmplă ceva în rada portului. Eu am vrut să fiu prim-ministru”.
Iată şi alte declaraţii ale premierului:
-Nu am încălcat nicio promisiune electorală. Eu am considerat că trebuie să plece şi domnul Emil Boc, şi doamnele Udrea şi Anastase şi toţi ceilalţi. Sincer să fiu, eu am crezut că pleacă şi domnul Mihai Stănişoară. Sunt decizii de Realpolitik ale colegilor liberali pe care le înţeleg.
-Am fost acuzat de trădare, dar nu am trădat electoratul anti- Băsescu. Am fost acuzat de trădare atunci când l-am exclus din PSD pe Geoana şi s-a spus că eram vândut lui Băsescu ca să îi dau funcţia lui Blaga. A doua oară am fost acuzat de trădare după discursul la investirea guvernului MRU. A treia oară, în seara alegerilor, au spus că vreau să îi iau pe UDMR-işti la guvernare. Nu mă poate bănui nimeni că am ajuns un mare iubitor de Băsescu sau Băsescu iubitor de mine.
-Miercuri ne angajăm răspunderea în Guvern pentru Legea retrocedărilor. Avem un proiect prezentat la Strasbourg. Cei de la CEDO ne-au prelungit cu o lună. S-au întors colegii de la Justiţie cu textul final convenit cu CEDO astfel încât nu va mai exista niciun fel de argument să fim condamnaţi la CEDO.
-Noi toţi plătim acum pentru ce a luat statul comunist acum 70 de ani şi nu cred că este nevoie să mai plătim încă 70 de ani. Până acum s-au retrocedat 9000 de clădiri şi 2 milioane de hectare. Şcoli, spitale le putem retroceda, dar nu li se poate schimba destinaţie timp de 20 de ani. Vom avea un impozit de 85% pentru cesionare de drepturi litigioase. Cei mai mulţi bani au fost făcuţi de cei ce au cumpărat drepturi litigioase.
-(gaze de şist) O să cer să vină şi să prezinte avantaje şi dezavantaje. La explorări offshore avem rezultate: s-au găsit zăcăminte de ţiţei şi gaze.
-Nu doar Chevron face explorări. Anul viitor, încheindu-se cei 10 ani din contractul cu Petrom, reevaluăm nivelul redevenţelor. În mod sigur vom avea venituri suplimentare nu doar din gaze şi petrol. Şi din apă minerală, cupru.
-Cred în continuare că pentru bugetarii care câştigă peste 1000 de euro ar trebui să fie acea taxă de solidaritate de 10%, bani pe care am putea să îi folosim de pildă pentru plata pensiilor recalculate ale militarilor.
-Dacă e aşa de bună cota unică, de ce nu o face nimeni în Occident? În afară de noi şi Rusia nu o face nimeni, dar e înţelegerea cu colegii liberali şi aşa rămâne.
-Cota regresivă chiar vreau să o fac.
-Este profund incorect ca oameni din sectorul bugetar, medici şi profesori cu 10-12 milioane, să câştige mult mai puţin decât alţi bugetari.
-Anul trecut am fost ţara cu cea mai mare creştere economică. Anul ăsta o să avem o creştere undeva spre 2%. La bugetul de 2,5% negociem să adăugăm ce înseamnă fonduri nerambursabile pentru foncuri de infrastructură. Suntem cu vreo 140 de milioane de lei în plus faţă de ce am convenit cu FMI-ul.
-(reacţia la declaraţiile lui Antonescu) Din momentul în care am ocupat această poziţie, nu mi-am mai permis luxul de a avea orgolii. Mai am mândrie, orgolii nu. Am toată încrederea în Crin Antonescu şi dacă va mai avea nevoie de mine, mă voi lupta alături de el în campania de la prezidenţiale.
-Sunt ferm hotărât să nu candidez la prezidenţiale. Până anul viitor eu voi deconta nemulţumirile oamenilor. Domnul Antonescu nu are această problemă. Şi prin rezolvarea problemei cu procurorii, şi prin viitorul acord cu FMI, ţara al cărei preşedinte va fi Crin Antonescu va fi o ţară mai bună.
-Deocamdată, lucrurile arată că sunt un ajutor pentru dl. Antonescu. Pe de altă parte, fără PSD nu câştigă nimeni prezidenţialele.
-Cum se face că toţi liderii de dreapta au lucrat tot timpul la buget? Eu am fost avocat 4 ani, dar am rămas un lider de stânga. Toţi aceşti oameni de dreapta îmi tot spun că de ce nu dau bani de stat la o formă privată, la Mechel.
-N-am făcut niciun compromis.
-Eu nu am alegeri la anul. Plătesc din popularitatea mea luând deciziile corecte care mă vor face să pierd până în 2016. Acum trebuie să operez toate bolile de care nu s-a putut nimeni atinge în ultimii 20 de ani.
–Cea mai mare garanţie a USL a fost relaţia personală ireproşabilă cu Crin Antonescu. Nu m-aţi auzit o singură dată criticându-l public pe Crin Antonescu. Eiu înţeleg ideea de echipă. Când te spueri pe cineva că şi eu m-am supărat, spui aceste lucruri în particular. USL este şi copilul meu, este creaţia lui Crin, a lui Daniel Constantin şi a mea.
-Este posibil care în 2016 să nu mai candidez dacă guvernarea merge prost. Vreau ca PSD să aibă un lider cu care să câştige. PSD-ul mi-a fat foarte mult.
-(e pregătit PSD să guverneze fără PNL?) Nu, nu ne-am gândit. Eu am relaţii politice cu toate partidele, mai puţin PDL. De exemplu, am o impresie foarte bună despre doamna Săftoiu, dar nu aş putea să-i zic să facem alianţă cu PDL.
-Ministrul de Externe, al Apărării, de Interne îl sună şi pe preşedinte şi îl informează când sunt probleme legate de securitatea ţării. E normal lucrul acesta.
–Presiunea trustului Intact este o poveste. M-a mai criticat, dar Antena 3 m-a sprijinit în multe momente. Eu nu voi face ca domnul Blejnar să pun ANAF-ul pe B1. Voi recunoaşte tot timpul că au fost jurnalişti care au luptat alături de USL împotriva unui sistem nedrept. Niciodată nu voi permite nimănui s folosească metodele folosite înainte, să trimti ANAF-ul.
-Mi-am impus să nu împart presa în două. Una e să fii contra unui om politic, alta e să-l înjuri. Peste orgoliu pot să trec, peste mândrie nu.
-Am vorbit cu doamna Kovesi o singură dată, mi-a spus că acceptă nominalizarea şi că pregăteşte documentaţia.
-Despre atacul lui Crin Antonescu: Poate să zică orice, nu reuşiţi să mă provocaţi. Sunt cel mai bun coechipier pe care l-a avut cineva vreodată. Ţin la oameni când au probleme, nu mă dezic de ei.
-Adrian Năstase nu va candida acum pentru că are acea interdicţie, dar va fi la congres ca invitat al partidului.