Oceanele au o contribuţie majoră în diminuarea efectelor încălzirii globale

Procesul de încălzire globală s-ar accelera brusc dacă uriaşa cantitate de căldură înmagazinată de apa oceanelor ar fi eliberată brusc în atmosferă, conform unui nou studiu care a ajuns la concluzia că oceanele au o contribuţie majoră în diminuarea efectelor încălzirii globale.
Alina Costache
08 apr. 2013, 19:41
Oceanele au o contribuţie majoră în diminuarea efectelor încălzirii globale

Gazele cu efect de seră sunt emise în cantităţi mai mari decât oricând şi ajung foarte rapid în atmosferă, iar cei mai călduroşi 10 ani de la începutul înregistrărilor meteorologice s-au succedat începând cu anul 1998. Rata de încălzire a suprafeţei planetei a încetinit însă începând cu anul 2000, iar oamenii de ştiinţă au început să caute explicaţiile acestui fenomen, scrie Agerpres.

Experţi din Franţa şi Spania susţin că oceanele au preluat o mare parte din căldura din atmosferă începând cu anul 2000. Acest lucru poate explica încetinirea procesului de încălzire, dar poate şi să semnifice faptul că este vorba doar de o pauză temporară.

„Majoritatea energiei în exces este absorbită de primii 700 de metri de apă în adâncime, 65% în zonele tropicale ale oceanelor Pacific şi Atlantic”, conform materialului publicat în ultimul număr al revistei Nature Climate Change.

Coordonatorul studiului, Virginie Guemas de la Institutul Catalan de Ştiinţe Climatice din Barcelona, este de părere că această căldură înmagazinată de apele oceanului ar putea să ajungă din nou în atmosferă în următorul deceniu.

„Dacă are legătură doar cu variabilitatea naturală, atunci rata încălzirii va creşte rapid”, a explicat ea pentru agenţia britanică de presă.

Caroline Katsman de la Institutul Mateorologic Regal din Olanda, o expertă ce nu a participat la acest studiu, susţine că această căldură absorbită de ocean va reveni în atmosferă dacă dacă face parte dintr-un ciclu aşa cum este El Nino pentru încălzire şi La Nina pentru răcire în Pacific. Ea a mai precizat că acest studiu confirmă studii anterioare realizate la institutul olandez, dar că este improbabil ca aceasta să fie singura cauză a pauzei procesului de încălzire a suprafeţei terestre.

Ritmul schimbărilor climatice are mari implicaţii economice din moment ce aproape 200 de guverne au fost de acord în 2010 să încerce o limitare a încălzirii suprafeţei la mai puţin de 2 grade Celsius peste media temperaturilor din perioada preindustrială, prin renunţarea parţială, iar în viitor completă la combustibilii fosili.

Temperaturile de suprafaţă au crescut deja cu 0,8 grade Celsius. O creştere cu 2 grade Celsius este considerată de o mare parte a climatologilor drept punctul limită dincolo de care începem să ne confruntăm din ce în ce mai des cu fenomene meteorologice extreme, secete prelungite, inundaţii şi alunecări de teren şi o creştere periculoasă a nivelului oceanului planetar.

Anul trecut se plasează pe locul 9 în ierarhia celor mai călduroşi ani din 1850 şi până în prezent, conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale, iar 2010 a fost cel mai cald, depăşind chiar şi media globală a temperaturilor pentru anul 1998. De altfel, în afară de anul 1998, cei mai fierbinţi 10 ani din istoria înregistrărilor meteorologice sunt după anul 2000.

Studiul lui Virginie Guemas, care îmbină observaţii şi modele computerizate, indică faptul că fenomenele naturale La Nina din Pacific, din jurul anului 2000, a ridicat spre suprafaţă o masă de apă rece care a absorbit o mare parte din căldura din aer. Un fenomen similar s-a întâmplat şi în Atlantic, care a absorbit mai multă căldură.

„Încălzirea globală continuă, dar se manifestă în moduri diferite”, a comentat şi Kevin Trenberth de la Centrul Naţional american pentru Cercetări Atmosferice. Căldura ajunge la niveluri din ce în ce mai adânci în ocean, a mai precizat el, adăugând că această pauză în procesul de încălzire a suprafeţei terestre poate dura între 15 şi 20 de ani.

„Ratele recente de încălzire a apelor de la adâncimi mai mari de 700 de metri par să fie fără precedent”, scria el într-un studiu publicat în urmă cu o lună în revista Geophysical Research Letters.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Electrocasnicul pe care nu trebuie să îl lași niciodată în priză noaptea. Consumă curent chiar dacă nu e folosit și poate crește factura la energie
Capital.ro
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu această decizie
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
PSD își propune să recâștige încrederea românilor la alegerile parlamentare
MediaFlux
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
REPORTAJ Oameni grăbiți, dar cu speranță. Cum văd românii alegerile de anul acesta?