„De ce sunt importante Alegerile din Turcia pentru Romania si romani : cel mai mare partener NATO la Marea Neagra + cel mai mare partener comercial din afara UE + cea mai mare comunitate de afaceri ( inclusiv oamenii de afaceri romani de origine turca ) + principala destinatie turistica ( alaturi de Grecia) pentru cetatenii romani si principalul mijloc de transport international in Aeroportul Istanbul + in ciuda “Propagandei” internationale Turcia a dovedit din nou ca are Alegeri democratice cu o prezenta ( aproape 90%) si implicare fara egal in Europa + la aceste Alegeri batalia ideologica intre “conservatori – suveranisti” si “progresisti – internationalisti” are semnificatie in toata lumea denocratica + pozitia politica a Turciei ( care sprijina politic si militar Ucraina dar a pastrat relatiile economice cu Rusia – la fel ca celelalte tari din BRICS ) starneste critici si polemici in tabara occidentala .
Analiza mea dupa primul tur ( probabil al doilea tur al Alegerilor Prezidentiala va fi in 28 Mai )
1.Erdogan contrazice ( din nou) toate sondajele și se plasează pe primul loc chiar dacă nu câștigă din primul tur. Erdogan a primit peste 50% din voturile exprimate dar ii lipsesc 0,6 % din totalul alegatorilor inscrisi pe liste . Diferenta neta este de aproximativ 2.4 milioane de voturi fata de al doilea clasat K Kiricdaroglu . Lupta furibunda a “progresistilor” din media internationala ( inclusiv Romania) si prezentarea unor sondaje care dadeau candidatul Opozitiei si la 10% in avantaj fata de Erdogan s-au dovedit “wishful thinking “ sau simpla Propaganda ( la fel ca in cazul Alegerilor din Ungaria) . Alegatorii turci au o mandrie patriotica specifica ( spre deosebire de multi alegatori romani ) – orice este perceput ca “interventie din afara” are efect contrar la vot .
2. Coalitia parlamentara condusa de Presedintele Erdogan a obtinut o victorie categorica si neasteptata : 321 de mandate fata de 213 mandate ale Coalitiei de Opozitie condusa de Kilicdaroglu. Este acum evident ca schimbarea constitutionala promisa de Opozitie ( un element fundamental in Campania electorala) nu se poate face – Turcia ramane cu sistemul actual. Este destul de clar ca nimeni nu vede cu ochi buni o situatie in care o majoritate parlamentara deja votata se va “lupta” non stop cu un Presedinte al Opozitiei. Ideea de a avea stabilitate si colaborare intre Presedinte si majoritatea Parlamentara are sens politic pentru alegatorii moderati.
3. Este clar ca cei care au votat cu RT Erdogan ( deja in toate Alegerile din ultimii 20 de ani) sunt suporteri stabili si se vor prezenta la vot in turul al doilea . Insa rămâne de văzut dacă K Kilicdaroglu va reuși să păstreze intactă alianța de șase partide din spatele lui, în condițiile în care nu a reușit să confirme în primul tur asteptarile ( a obtinut cu 10% mai putin decat in sondaje ) . Avand in vedere rezultatul din primul tur si victoria la Parlamentare Erdogan a dat un semnal clar de victorie – ceea ce poate sa demobilizeze o coalitie de Opozitie eterogena , unita doar de obiectivul rasturnarii de la Putere a lui Erdogan. Votantii kurzi ( au votat cu propriul partid si cu K Kilicdaroglu in primul tur ) nu mai au aceeasi motivatie sa vina doar pentru votul la presedinte ( oarecum similar cu votantii UDMR in Romania )
4. Voturile acordate lui Sinan Ogan (aproape 6% – 2.8 milioane) sunt voturi ale unui electorat nationalist , care se vede mai curând în situația de a apăra valorile naționale decât în pozițiile lui Kilicdaroglu de a ceda suveranitate în favoarea unei integrări europene. Originea azera a candidatului este tot un avantaj pentru Erdogan – care a sustinut constant, politic si militar, Azerbaijanul
5. Desi este mult mai cunoscut in politica de peste 20 de ani totusi Erdogan ( 69 de ani ) este cu 6 ani mai tanar decat Kilicdaroglu ( 75 de ani) – ceea ce limiteaza votul “pentru tineri – pentru schimbare”
Lectiile pentru Romania: 1. Prezenta si implicare la vot – aproape 90% fata de apatia din Romania ( putin peste 30% in 2020) 2. Organizarea mult mai eficienta si transparenta a sistemului de numarare a votului 3. Reactia adversa la “propaganda externa””, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.