Cod rutier 2023. Schimbare majoră pentru şoferi, riscă amenzi mari şi puncte de penalizare. Se aplică şi la motociclişti

Șoferii ar putea fi obligați să folosească luminile de întâlnire pe timpul zilei, pe toate drumurile din țară! Legea a fost votată luni şi merge la promulgare,
Filip Stan
15 mai 2023, 20:43
Cod rutier 2023. Schimbare majoră pentru şoferi, riscă amenzi mari şi puncte de penalizare. Se aplică şi la motociclişti

Cod rutier 2023. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care stabileşte obligaţia conducătorilor de autovehicule de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă. S-au înregistrat 245 voturi „pentru” şi o abţinere, informează Agerpres.

Proiectul completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”, prevede proiectul.

În legea în vigoare se prevede obligaţia folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).

Cod rutier 2023. Schimbări majore, când se va putea depăşi pe linia continuă

Cod rutier 2023. Camera Deputaţilor este for decizional. În data de 10 mai, proiectul a primit raport favorabil de la Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și Comisia pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaților.

În prezent, obligația de a folosi faza scurtă (lumini de întâlnire) sau DLR se aplică în România doar când vine vorba de circulația pe drumuri expres, drumuri europene și autostrăzi. Nu există obligativitate care să acopere drumurile naționale și județene.

Potrivit proiectului de lege, nerespectarea obligativității se va sancționa cu amendă și 2 puncte de penalizare.

Cum arată luminile de întâlnire?

Pentru a găsi lumina de întâlnire pe propria mașină, o puteți localiza pur și simplu cu ajutorul simbolului inconfundabil, și anume pictograma farului, care are mai multe linii care merg în diagonală în jos din partea stângă.

Când folosiți faza scurtă?

Dar în ce moment trebuie să porniți efectiv luminile de întâlnire? Reglementările din Codul Rutier oferă indicații clare în acest sens, și anume trebuie să porniți luminile de întâlnire după lăsarea întunericului, în amurg, în condiții de vizibilitate redusă și dacă vederea se restrânge astfel încât puteți vedea mai puțin de 100 de metri în fața dumneavoastră, și încă ceva, luminile de întâlnire sunt obligatorii în următoarele condiții:

  • când ploaia, ceața sau ninsoarea vă limitează vizibilitatea
  • pe timp de noapte
  • în amurg
  • în condiții generale de vizibilitate redusă

Scopul principal al folosirii acestor faruri cu faza scurtă este de a asigura siguranța celorlalți participanți la trafic. Prin urmare, aprinderea prea târziu a luminilor sau conducerea cu o lumină defectă reprezintă un risc care nu trebuie asumat niciodată.

Prin urmare, farurile de înaltă calitate sunt importante. De altfel, și legislația vede lucrurile în acest fel, dacă circulați cu un far defect sau dacă faza scurtă nu sunt aprinsă, puteți fi amendat.

O nouă schimbare în Cod Rutier 2023. Când va trebui folosită faza scurtă

Răspunsul este destul de clar, și se regăsește tot în Codul Rutier, iar această nouă schimbare reglementează și mai bine când trebuie folosită faza scurtă pe timpul zilei și unde. Dar, până la modificările din ultimii ani, legislațai spunea că, dacă ploaia, ceața, ninsoarea sau dacă alți factori reduc semnificativ vizibilitatea, trebuie să porniți faza scurtă în timpul zilei, pentru a putea vedea obstacolele și ceilalți participanți la trafic, dar și pentru a atrage atenția la timp asupra dumneavoastră.

COD RUTIER 2023. Schimbări majore la obţinerea permisului! Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI

Cod rutier 2023.  Situația este oarecum diferită în alte țări europene. De exemplu, în unele țări trebuie să conduceți cu luminile de întâlnire pe tot parcursul anului, indiferent de cât de bună sau rea este vremea, de exemplu, în statele baltice și în multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

De altfel această nouă schimbare adusă în Codul Rutier în acest an, obligă toți participanții la trafic să folosească pe timpul zilei faza scurtă, indiferent de condițiile de trafic pe timpul zilei, pe toate drumurile naționale, autostrăzi, sau drumuri județene. Aceeași schimbare mai precizează că șoferii de autovehicule grele, tractoare, mașini forestiere, etc, sunt obligați să folosească faza scurtă pe toate categoriile de drum pe care se deplasaează.

Faza scurtă și pentru motocicliști

Aceeași reglementare adusă în acest an mai precizează că motocicliștii vor fi obligați să folosească aceste lumini pe tot parcursul deplasării în trafic, indiferent de condițiile meteo, pe timpul zilei. În Scandinavia și Italia, luminile sunt, de asemenea, obligatorii tot timpul anului, deși acestea permit și utilizarea luminilor de zi.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni