Astfel, ANPC a aplicat amenzi pentru 11 unități bancare din România, iar sancțiunile se ridică la 550.000 de lei. Mai mult, comisarii ANPC au propus ca băncile să emită noi grafice de rambursare (pentru creditele curente și viitoare).
„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, au precizat reprezentanții ANPC.
Măsura le va permite consumatorilor medii să beneficieze de egalitatea dintre părțile contractului, dar va asigura și echilibrul contractual, pentru ca consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și să anticipeze orice cost sau metodă de calcul înșelător.
Băncile amendate de ANPC sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.
Clienții erau păcăliți de bănci când vine vorba de modul de calcul al ratelor. Pe graficul de rambursare, rata era de 25% în primuu ani, din soldul principal de rambursat. Un procentaj de 75% reprezenta dobânda. Însă, clienții ajungeau să plătească în parte parte, de fapt, dobânda, și nu creditul în sine. În continuare, președintele ANPC a mai transmis faptul că vor fi emise ordine de încetare a practicilor care îi pot „scutura” pe clienți de sume considerabile.
„Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dumnealor o analiză a întregii situații.
Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC, potrivit antena3.ro.