Numărul realizat de Rareș Prisăcariu, câștigătorul competiției „Românii au talent”, a generat un val de controverse, deoarece textul recitat nu este în mod autentic creația lui Octavian Paler, așa cum s-a pretins inițial.
Câștigător al competiției „Românii au talent”, Rareș Prisăcariu, a impresionat publicul cu fragmente dintr-un text intitulat „Interviu cu Dumnezeu”. Cu toate acestea, textul a fost supus criticilor de către Nicolae Cotruț, un student la Facultatea de Litere a Universității din București. Într-un editorial publicat de Republica, Nicolae Cotruț analizează în detaliu fragmentele recitate de acest copil.
Rareș Prisăcariu, un copil în vârstă de șapte ani din Botoșani, a devenit câștigătorul competiției „Românii au talent”. Acest micuț cu abilități cu totul speciale a primit voturile publicului și a plecat acasă cu premiul cel mare în valoare de 120.000 de euro.
Atât jurații, cât și spectatorii au fost impresionați de talentul său, acordând voturile în favoarea lui Rareș Prisăcariu. După marea finală a competiției s-au născut nenumărate controverse în privința acestui băiat. În acest context, un student al Facultății de Litere de la Universitatea din București a criticat în mod sever numărul „copilului minune”, dar și decizia juraților.
“Ultimul sezon al celui mai cel show de talente din România a fost câștigat de un copil de 7 ani. Băiatul a avut un moment. Foarte frumos până în acest punct, însă, când s-a urcat pe scenă, a început să recite un text intitulat „Interviu cu Dumnezeu”, care circulă pe internet și poartă semnătura „Octavian Paler”. Textul – penibil, de altfel – este o traducere dintr-un pastor american, Bob Moorehead. Absolut nicio legătură cu Octavian Paler, care a și ironizat atribuirea textului în cartea de dialoguri cu Daniel Cristea-Enache” susține Nicolae Cotruț, student al Facultății de Litere.
Conform studentului de la Litere, atât jurații emisiunii, cât și părinții puștiului ar fi trebuit să se informeze mult mai bine în prealabil, până să accepte ca adevărat un text care circulă pe internet. Mai mult decât atât, tânărul student afirmă că și Octavian Paler, presupusul autor al textului, ar fi fost de asemenea o victimă a dezinformării.
„Asta arată incultura părinților, care i-au dat textul, incultura juraților, care au pus botul, și incultura celor de acasă, care l-au votat buluc. Doar ca fapt divers, autorul, Bob Moorehead, a părăsit biserica unde predica din cauza acuzațiilor de abuz sexual asupra unor tineri. Din păcate, Paler este una dintre victimele internetului. Nu este pentru prima dată când imaginea lui (Octavian Paler, n. red.) este folosită pentru cauze patriotarde, de multe ori fiind puse pe seama lui lucruri pe care nu le-a spus” , mai susține tânărul student în editorialul citat.
De asemenea, Nicolae Cotruț afirmă că Octavian Paler, în calitate de scriitor, nu ar fi avut o apropiere de dogma creștină. Conform omului de cultură, Paler ar fi declarat că nu a rostit vreodată rugăciuni și că se simțea mai conectat cu mitologia precreștină greacă.
„Cât privește partea cu Dumnezeu, Octavian Paler a declarat că se simte apropiat de mitologia greacă, nu de dogma creștină. Acesta citise deja Biblia la vârsta câștigătorului de la ProTV. Ca să fie și mai clar, Paler a spus că nu s-a rugat niciodată cu adevărat”, a concluzionat Nicolae Cotruț.