Ligia Deca: „Nu cred că trebuie pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar, sper să nu se ajungă la grevă generală. Avem nevoie de salarii decente, sunt de acord cu majorarea de 60%”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că va invita reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a începe discuţii pentru contractul colectiv de muncă, menţionând că aceasta era principala revendicare pe care sindicaliştii din învăţământ o aveau faţă de Ministerul Educaţiei.
Mircea Filipescu
16 mai 2023, 20:27
Ligia Deca:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ministerul susține ”o salarizare decentă și motivantă pentru cadrele didactice”, însă consideră că ”dialogul este soluția în această chestiune.”

Eu sper să nu se ajungă la grevă generală, vom avea o întâlnire cu liderii de sidicat şi sperăm ca în zilele următoare să ne întâlnim şi cu celelalte ministere pentru că noi nu putem rezolva principala revendicare, care ţine de grila salarială„, a declarat Ligia Deca, la Digi 24, care a făcut un apel la profesori să supravegheze atent elevii la greva de avertisment de miercuri.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care cele trei mari sindicate din Educație au anunțat că majoritatea profesorilor au votat pentru declanșare grevei generale, din 22 mai.

Ministrul Educaţiei consideră că mai este mult până la îngheţarea anului şi anularea examenului, precizând că Bacalaureatul olimpicilor se desfăşoară în condiţii normale şi că ameninţările ţin de retorica negocierilor. „Eu îmi doresc ca toţi copiii să meargă luni la şcoală. Ceea ce a ţinut de Ministerul Educaţiei, s-a făcut, trebuie să ne aşezăm la masă şi cu ministerele Muncii şi Finanţelor. Niciodată, unilateral, Ministerul Educaţiei nu poate rezolva o astfel de problemă, deoarece vorbim de cei mai mulţi angajaţi într-un sistem public. Sunt un mare susţinător al grilei de salarizare, îmi doresc ca un debutant să intre şi să rămână în învăţământ, îmi doresc ca studenţii cei mai buni să aleagă o carieră didactică. Grilele propuse merg pe majorări de 60%„, a mai spus Ligia Deca.

Nu cred că trebuie pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar. Ne vom lupta pentru o salarizare decentă și pentru ca anul școlar să se desfășoare în condiții optime și să se finalizeze așa cum e structura prevăzută”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește eventuala majorare a salariilor cadrelor didactice, ministrul a spus că este ”o decizie pe care Coaliția de guvernare trebuie să o ia, după un dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale. Înțeleg că au fost deja discuții vizavi de posibile întâlniri în zilele următoare, noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact, bugetar.”

Întrebată cât ar trebui să câștige un profesor din România pentru a putea fi motivat, ministrul Educației a răspuns că în grila transmisă către Ministerul Muncii s-a pornit de la principiul că întreaga grilă din învățământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. ”Asta înseamnă per ansamblu o creștere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reașezare a anumitor poziții. De exemplu, directorii de școală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilitățile pe care care și le asumă.”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, referindu-se la dezbaterile care au loc în Senat pe legile educaţiei, că este important ca aceastea să fie aplicabile şi să nu fie afectată în vreun fel logica de ansamblu a proiectelor normative. Ea a precizat că în acelaşi timp nu trebuie să fie afectată nici capacitatea Senatului de a îmbunătăţi proiectele legislative.

Ligia Deca a fost întrebată, marţi, ce modificări au fost aduse proiectelor legilor educaţiei în urma dezbaterilor din Comisia de la Senat.

Am început în această dimineaţă discuţiile. Am început cu proiectul de lege a învăţământului superior şi suntem încă în parcursul acestor discuţii. Sunt chestiuni, unele dintre ele discutate deja, dezbătute în Camera Deputaţilor, altele noi introduse aici şi am ajuns la diferite concluzii, adică membrii comisiei au votat anume amendamente. La final vom putea face un rezumat al principalelor modificări. Ceea ce este important, în opinia noastră, este, pe de o parte, să avem o lege aplicabilă şi, pe de altă parte, să nu afectăm în vreun fel logica de ansamblu a proiectelor normative, sigur, fără a afecta în vreun fel capacitatea Senatului de a îmbunătăţi proiectele legislative. Avem mare încredere că această dezbatere parlamentară, care, după cum aţi văzut, se face foarte temeinic pe fiecare amendament depus şi au fost destul de multe, să aducă practic forma actelor normative la o zonă aplicabilă, vizionară şi în conformitate cu aşteptările societăţii”, a declarat Ligia Deca.
Deca: Vom invita reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţii pentru contractul colectiv de muncă/ Sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare care sunt stabilite prin acte normative

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că va invita reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a începe discuţii pentru contractul colectiv de muncă, menţionând că aceasta era principala revendicare pe care sindicaliştii din învăţământ o aveau faţă de Ministerul Educaţiei. Ea a precizat că celelalte revendicări ale sindicaliştilor, care ţin de sporuri, măriri de salariu, ore suplimentare, sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului.

 

Ministrul Educaţiei a anunţat, marţi, că a colaborat cu sindicaliştii din învăţământ pentru realizarea unei viitoare legi a salarizării în acest domeniu.

Noi am discutat împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ, pe 9 mai am avut şi o întâlnire cu toţi liderii la Ministerul Educaţiei. Ne-au prezentat revendicările. Ministerul Educaţiei a colaborat cu federaţiile şi a lucrat împreună cu ele la o grilă pentru viitoarea lege a salarizării, o grilă care să se aplice sectorului învăţământ, am şi transmis-o către Ministerul Muncii, pentru a se putea începe discuţiile cu fiecare sector în parte, în vederea realizării unui draft de lege a salarizării unitare. Noi susţinem o salarizare decentă şi motivantă pentru toate cadrele didactice, însă considerăm că dialogul este soluţia pentru această chestiune. Ştim că legea salarizării este şi jalon în PNNR. Sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect şi nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional”, a afirmat Ligia Deca.

Ligia Deca, prima reacție după anunțul sindicatelor din Educație privind declanșarea grevei generale: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile UPDATE
Ea a fost întrebată dacă s-ar putea ajunge la îngheţarea anului şcolar.

“Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile şi, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să finalizeze aşa cum e structura prevăzută”, a precizat ministrul Educaţiei.

Întrebată când ar putea creşte salariilor profesorilor, Ligia Deca a răspuns: “Aceasta este o decizie pe care coaliţia de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale. Înţeleg că deja au fost discuţii vis-a-vis de posibile întâlniri în zilele următoare. Noi suntem la dispoziţia Guvernului pentru a oferi toate detaliile care ţin de finanţare, impact bugetar şi aşa mai departe. Sunt convinsă că se vor găsi soluţii”.
Ligia Deca a mai fost întrebată ce poate face Ministerul Educaţiei pentru a-i mulţumi pe profesori şi de sindicaliştii din învăţământ.

“Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federaţiile sindicale mi-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi şi vom invita în zilele următoare reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învăţământ şi suntem convinşi că prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei, să demarăm această discuţie. Mai sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern şi trebuie iniţiate eventuale modificări de către Ministerul Finanţelor. Suntem în dialog cu toţi partenerii noştri şi instituţional şi cu partenerii din zona federaţiilor sindicale pentru a identifica soluţii la revendicări”, a declarat Ligia Deca.

Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!” (VIDEO)
Ea a mai fost întrebată ce salariu crede că ar trebui să aibă un profesor pentru a putea fi motivat. “În aceste grile pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere în medie de 60 la sută pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziţii. De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilităţile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educaţional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant. Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluţia. Sigur că înţelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus: Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, sigur, cu federaţiile sindicale”, a mai explicat Ligia Deca.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00. Totodată, sindicaliştii au afirmat că examenele naţionale ”ar putea fi bulversate”. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli. Sindicaliştii fac apel la părinţi să nu trimită copiii la şcoală de luni.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie.

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Mandatul de arestare emis de CPI pentru Netanyahu provoacă reacții diverse în Europa
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni