În această zonă din România oamenii trăiesc cel mai mult. Aici, cei mai mulți români au depășit vârsta de 100 de ani, potrivit datelor de la ultimul recensământ al populației.
În anul 1900, speranța de viață, indicatorul ce reprezintă vârsta medie la care o persoană poate ajunge, era destul de mică. În prezent, aceasta s-a dublat și ajunge până la 70 de ani. Însă, în România există un loc unde oamenii trăiesc mult mai mult.
Speranța de viață este calculată ca o meie dintre anul nașterii, a sexului și a regiunii, ținându-se cont și de cauzele care ar putea duce la decesul persoanelor dintr-o anumită zonă. Cu mult timp în urmă, speranța de viață era de numai 30 de ani.
Citește și: Ce salariu primește o femeie de serviciu în România. Câștigă mai mult decât un profesor
Există diferențe mari atât între țări, cât și în reginile de pe teritoriile acestora. În anul 2019, în Republica Centriafricană s-a înregistrat cea mai mică speranță de viață la nivel global, și anume 53 de ani. În Japonia era cu 30 de ani mai mare.
Potrivit statisticilor, românii trăiesc mai mult decât restul oamenilor din Europa. Totuși, datele colectate în urma recensământului arată că speranța de viață a crescut și în România în ultimii ani.
Aproape 900.000 de români au depășit vârsta de 80 de ani, mai mult de 500.000 au împlinit 85 de ani, și mai bine de 7.000 au peste 100 de ani.
Se pare că, femeile sunt mai longevive decât bărbații. Ele reprezintă trei sferturi din populația cu vârsta de peste 80 de ani. Regiunea din România unde oamenii trăiesc cel mai mult este Moldova și județele din sud-est. Țara noastră a depășit la capitolul persoanelor de peste 100 de ani Turci, Portugalia și Polonia, potrivit playtech.ro.
Citește și: E oficial! Regele Charles al III-lea vine în România în data de 2 iunie 2023. Premierul Ciucă a confirmat
Totuși, acest lucru ar putea duce la creșterea vârstei de pensionare, măsurp la care autoritățile se gândesc deja.
„Noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranţa de viaţă a cetăţenilor români şi mai ales de speranţa de viaţă sănătoasă, pentru că nu trebuie să punem (…) carul înaintea boilor.
Haideţi să ne ocupăm de speranţa de viaţă sănătoasă a cetăţenilor români, după care să vedem dacă discutăm despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare. Dar în acest moment nu este cazul”, spunea în martie, Marius Budăi, ministrul Muncii.