Rareș Prisăcariu a uimit România cu talentul său oratoric. Puștiul de șapte ani a primit Golden Buzz de la Smiley și Pavel Bartoș, a primit în repetate rânduri aprecieri din partea juraților, iar în finală a consemnat cele mai multe voturi din partea spectatorilor „Românii au talent”.
După succesul imens al copilului care a impresionat cu mesajele sale despre patriotism, familie, credință și libertate, au apărut și comentarii negative. Cârcotașii au acuzat părinții de „iresponsabilitate” iar cei mai răutăcioși au adresat injurii chiar și la adresa puștiului. Cei critici reprezintă o minoritate, dar o voce care s-a făcut rapid auzită, prin intermediul lui Șerban Huidu și alții.
În opinia psihologului Dragoș Geamăna, criticile adresate câștigătorului de la „Românii au talent” creionează o realitate din ce în ce mai vizibilă, un contrast dintre viziunea conservatoare versus cea „progresistă”, cu care se identifică un anumit segment al societății.
În urma conflictului ideologic, important este ca părinții să poată gestiona cât mai eficient problema, pentru ca puștiul să nu fie dărâmat, a avertizat psihologul.
„(…) Există un curent la nivel mondial care lovește și Romania, format din oameni care se consideră pe ei înșisi ‘liberali’, ‘progresiști’ și ‘moderni’ și care urmăresc în mod sistematic schimbarea societății umane și a culturilor prin forțarea adoptării anumitor comportamente prin măsuri politice, sociale și economice.
Lor li se opune o altă parte a societății, care consideră că schimbările promovate de primii sunt periculoase și sunt mai curând negative.
Primii, însă, tind să fie extrem de agresivi în abordările lor și să împingă schimbările pe care le vor în societate din ce în ce mai spre limite. Fenomenul ar putea fi descris prin expresia ‘Extrema ocupă centrul’. În acest fel, ceea ce odinioară era considerat Centru acum pare să devină extrem. Oamenii de acest gen împing lucrurile spre extrem și când întâmpină opoziție, devin agresivi.
În ciuda modului în care se autodescriu, acești oameni tind să fie mai degrabă anti-liberali și regresiști. Atacul asupra lui Rareș și asupra părinților lui nu este ieșit din comun pentru acești oameni. Pentru cei care au studiat fenomenul, așa cum se manifesta el în America, este clar că reprezintă modul lor de acțiune predilect. Afirmă ‘noul început’, ‘omul nou’, ‘utopia’ și atacă violent pe oricine exprimă idei contrare.
Dacă Rareș va fi sau nu afectat și cât, depinde mai mult de modul în care părinții săi reușesc să filtreze ceea ce ajunge la el și sa îi ofere interpretările care să-l ajute să fie cât mai puțin afectat, spre deloc.
Într-o societate democratică, este normal să existe viziuni diferite asupra lumii în general și asupra diferitelor aspecte. Probleme apar atunci când unii recurg la mijloace punitive sau la restricționări sau limitări, la agresiuni, fie și simbolice pentru a împiedica exprimarea celorlalți, pe care îi consideră adversari.
Dar, chiar și așa, oamenii sunt oameni și au moduri și mijloace diferite de a își exprima opiniile. Iar ceea ce este important, până la urmă, este ca societatea să reușească să aplaneze conflictele și să păstreze echilibrul. Iar acest lucru poate avea loc prin două mijloace: Unul este colectiv și tine de existența unor instituții neutre, iar ce de-al doilea ține de capacitatea fiecăruia de a se reține și de a se comporta responsabil, inclusiv sau mai ales cu cei care gândesc diferit (…)”, a comentat psihologul, pentru RomâniaTV.net.
Mai multe vedete din România au făcut scut în jurul lui Rareș Prisăcariu, după ironiile și atacurile lansate în spațiul public. Maria Cârneci, Aurel Tămaș, Laura Lavric, avocatul Adrian Cuculis, actorul Florin Zamfirescu și stilista Dana Budeanu au respins categoric acuzațiile orientate către copilul care a impresionat telespectatorii și jurații show-ului de la PRO TV.
„(…) M-am supărat un pic. Vorbesc în calitate de artist. Am fost multe sezoane într-un juriu cel de la Next Star. Eu nu văd nicio greșeală (n.r. – referitoare la hobby-ul copilului, oratoria), dar de obicei, cei care critică și vă spun cu mâna pe suflet, pentru că eu cunosc fenomenul, mă urc pe scena în fața publicului și îmi dau seama cine are date să meargă mai departe. Aici e un copil de 7 ani. Eu un copil foarte talentat, sensibil, cu memorie peste media sa de vârstă, trebuie să susținem astfel de copii.
Ce să le spunem copiilor, să fure portofele? Nu e în regulă. Trebuie să sprijinim copiii talentați! Copilul, probabil, e inteligent, este dornic (n.r. – să afle mai multe) – așa cum se îndreaptă unii către sport.
Nu știu de unde vine atâta răutate față de un copil de 7 ani. Dacă aduceți cârcotași ca ăștia care l-au contestat pe copil, nu cunosc nici pe jumătate din cât știe acest copil. (…) Dar a fi om, a te comporta, a-ți urma o pasiune… Nu e nimic deplasat (…)”, a comentat Maria Cârneci, printre altele, la România TV.
Șerban Huidu a ridiculizat opțiunea românilor, de a-l vota pe Șerban Prisăcariu, copil pe care controversatul om de televiziune l-a etichetat drept „exploatat”.