Câmpurile otrăvite, bomba cu ceas a României! Medicii trag un semnal de alarmă. „Alimentele contaminate ne vor provoca probleme neurologice”

România este plină, în momentul de față, de câmpuri otrăvite care sunt ca o bombă cu ceas. Acestea pun în pericol viața și sănătatea atât a animalelor, cât și a oamenilor. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că consumul alimentelor contaminate pot provoca probleme neurologice grave.
Alina Costache
17 mai 2023, 12:45
Câmpurile otrăvite, bomba cu ceas a României! Medicii trag un semnal de alarmă.
Câmpurile otrăvite, bomba cu ceas a României! Medicii trag un semnal de alarmă.

Câmpurile otrăvite, bomba cu ceas a României! În ultimii zeci de ani, câmpurile din România s-au umplut de reziduri industriale care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor ce consumă alimente din carnea animalelor care pasc pe terenurile contaminate cu metale grele.

Citește și Descoperă leguma care face parte din dieta noastră zilnică și este mai dăunătoare decât un hamburger

Câmpurile otrăvite, bomba cu ceas a României!

La mai bine de 15 ani de la începerea campaniei de ecologizare, curățarea terenurilor otrăvite cu reziduri industriale s-a dovedit a fi o misiune destul de grea, dacă nu imposibilă și asta pentru că potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, operațiunile de decontaminare care revin statului s-au făcut la cotă de avarie.

Anul trecut, în România erau 1.498 de situri potențiale contaminate din industria petrolieră, 38 în industria metalurgică, 80 în industria chimică și 729 contaminate în urma altor activități specifice industriei energetice, textile sau zootehnie, arată datele statistice dezvăluite de  Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Concret, este vorba de 45.000 de hectare contaminate a căror curățare revine fie agenților economici, fie statului român.

Activiștii de mediu atrag atenția că o situație specială se înregistrează în cazul fostelor exploatații miniere, care au lăsat în urmă un dezastru ecologic. Aceștia spun că punerea în siguranță a minelor, iazurilor de decantare și a terenurilor din jur sunt activități care au revenit statului, dar ele au fost realizate doar la cota de avarie.

Este și cazul fostei exploatări miniere Bălan, din județul Harghita. În anul 2006, mina, de unde s-a extras cupru peste 400 de ani, a fost închisă, iar patru ani mai târziu au fost demarate acțiunile de ecologizare însă, dezastrul ecologic din zonă este vizibil și astăzi.

Mai grav este faptul că autoritățile recunosc că animalele din zonă pășunează astăzi în condiții de poluare a solurilor cu metale grele, însă atunci când sunt întrebate ce fac pentru a eradica acest fenomen, ridică din umeri.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că cei care consumă alimente contaminate cu astfel de substanțe riscă să aibă probleme neurologice grave.

„Urmările asupra organismului ale acestor substanțe extrem de toxice, care poluează mediul sunt unele cumulative și care apar în timp. Aceste substanțe toxice care survin de la activitatea poluantă a industriilor și care ajung ulterior în mediu sub substanțe rezistente și vor contamina în mod periodic apa și solul.

Cel mai adesea probleme aduse de consumul alimentelor crescute într-o zonă toxică vor fi de natură neurologică: tulburări de atenție, de memorie, insomnii, care nu duc pacientul cu gândul la intoxicație.

Cel mai bine este să evităm contactul direct cu aceste substanțe care pot afecta sistemul imunitar și vor fi predispuși la mai multe infecții”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist la Institutul Matei Balș, potrivit Antena3CNN. 

Citește și Situație fără precedent la Galați! Cel mai mare spital din județ a rămas fără sânge. Medic:”Mă gândesc cu groază la un accident colectiv”

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'