Dana Budeanu a comentat, în exclusivitate la Punctul Culminant de la România TV, intenţia profesorilor de a declanşa greva generală începând de luni. ”Asta cu sindicatele si cai verzi pe pereti e ordin de la Cotroceni, pentru ca se face rotativa. Azi in invatamant sunt doar o mana de profesori care merita, eu nu sunt de acord sa li se dea ce cer. 80% dintre profesorii de azi, mai ales cei noi, si vor cresteri de salarii la nivel cu cei competenti. Atentie, doar cativa au apelat la mine in mascarada, cand erau inchise scolile. Vreau sa anunt oficial ca nu sunt de acord ca PSD sa mareasca fara criterii salariile. Desi o va face, ca asta face mereu. Diferentiere in primul rand pe nota de la examen.
Domnul Iohannis acum ne spune din Islanda ca e de acord cu profesorii. De ce nu i-a ajutat el cu guvernele lui? Asta e miscare pe fata anti rotativa si anti Ciolacu. Ieri a avut domnul sef sindical o interventie numai despre Ciolacu. Dar cine a fost pana acum la carma tarii, ultimele trei guverne? Sa revenim la profesori, care in momentul cand s-a revenit in sistem after school, dupa mascarada, majoritatea nu au tinut orele, au mestecat in sarmale.„, a declarat Dana Budeanu, la România Tv.
„Acum. spune doamna Deca ca nu este treaba Ministerului Educatiei. Dar a cui e? A ministerului Finantelor, cica. Pai si cand le-au avut pe amandoua, de ce nu au facut? Oficial, 300 de milioane de euro pe an incaseaza profesorii din meditatii, nefiscalizati. Asta e oficial, neoficial inmultiti cu 10. Acum se fac meditatii la tot, ca altfel nu treci. Atentie, eu sunt pro, sa le mareasca celor ca merita. Eu sunt de acord si cu meditatiile, dar nu cu cele pe santaj. Sa le mareasca pe performanta, sigur, celor eminenti, la care mergi la meditatii si chiar inveti. Exista si azi profesori eminenti, cum am avut noi, si eu am vorbit cu ei. Ei nu primeau studentii si elevii nici dupa pandemie. SI eu acum trebuie sa le dau marire?”, a mai spus Dana Budeanu.
„Domnul Iohannis, ne scuzati ca va deranjez in Islanda, de ce inchideti liceele pedagogice? Astea sunt licee formatoare. Un profesor, cand isi da mesajele, trebuie sa treaca si prin pedagogie, ca este profesor, nu om de stiinta, sa stea inchis in laborator. Noi am trecut si aveam respect pentru profesori, cat sa inveti, ca erai de 5 sau de 10. Azi, directorii nu aplica regulamentele, in scoli e club, e ce vrei tu. Profesorul sa ia naibii telefonul copilului si sa-l faca atent la ora.
Domnul Burduja, avem fonduri de digitalizare. Pai sa punem camere, mai misca cineva daca sunt camere? Pai mai stau profesorii cu picioarele pe catedra? Mai intra copiii cu cutite? Stai la ora, cum era inainte. Si pramatie daca erai, erai acolo in clasa, tot auzeai, macar invatai ca are cainele patru picioare. Si acum iesiti in strada? Ati vazut vreodata sa iasa sindicatul si sa zica ca s-au gandit ei cum sa rezolve vreo problema? Nu, doar ca vor salarii? Pai pe ce, ma? Ia iesi in China si cere salarii! Sa le mareasca la debut, dar nu la toti. Ca daca tu ai 7 la debut, eu nu pot sa te platesc ca si cum ai avea 10. Pe performanta.
Hai sa facem o lege a salarizarii care sa rasplateasca performanta. Sunt profesori exceptionali, care chemau copiii si in parc in perioada aia mizera a pandemiei. Oameni care au vrut sa-si faca meseria. Profesorii contribuie enorm la starea de depresie a copiilor.”, a adăugat Dana Budeanu.
Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog, referindu-se la nemulţumirile persoanelor care lucrează în învăţământ privind salariile, şi există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială. Social-democratul a adăugat că aceste probleme vor fi rezolvate, dar aspectele ce ţin de salarizare nu pot fi introduse în noile legi ale educaţiei, prin urmare modificările şi măsurile nu pot fi luate „peste noapte”.
Klaus Iohannis promite salarii mai mari profesorilor: „Aici le dau dreptate, pentru un învăţământ de calitate nu este suficient să ai şcoli bine dotate”
Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, despre discuţiile cu sindicatele din educaţie, la care au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Educaţiei şi cel al Finanţelor, că au prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Executivului în momentul de faţă şi că şi-au asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională.