Noua Varianta Ocolitoare a Galatiului va avea o lungime de 33,6 kilometri, un tunel pe sub Valul lui Traian si mai multe noduri rutiere si giratii. Proiectul are deja un constructor desemnat prin licitatie, firma UMB, a lui Dorinel Umbrărescu.
Vor mai fi expropriate terenuri din județul Galați pentru executarea lucrărilor la Varianta de ocolire Galați.
Suprafața totală a acestor terenuri, cu sau fără investiţii, se ridică la circa 68 de hectare. Despăgubirile ce vor fi acordate ajung la peste 3,6 milioane euro.
Exproprierile suplimentare urmează să fie aprobate de către Guvern.
În total sunt vizate 275 de terenuri, situate pe raza localităţilor Braniştea şi Şendreni din judeţul Galaţi.
Aceste terenuri, deși fac parte din coridorul de expropriere al lucrării, din cauza lipsei planurilor parcelare nu au putut fi identificate la momentul aprobării exproprierilor inițiale, în anul 2022.
Varianta ocolitpare Galati are o lungime de 33,6 km și va fi realizată de asocierea de firme SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL.
A trecut perioada de proiectare și trebuie finalizate procedurile de expropiere pentru a putea începe lucrările. Contractul prevede 3 ani și jumătate pentru execuția lucrărilor.
La semnarea contractului, oficialii îşi exprimau dorinţa ca durata proiectării să fie redusă (prevăzută la 12 luni) şi, implicit, lucrările să înceapă mai repede. Doar că, după nouă luni de la semnarea contractului, CNAIR estimează că de-abia în septembrie 2021 va reuşi să emită Ordinul pentru Începerea etapei de proiectare, iar de anul viitor şi lucrările, potrivit unui răspuns la solicitarea Economedia : „Se estimează că Ordinul de Începere pentru faza de proiectare a VO Galați va fi emis în septembrie 2021.
Perioada de proiectare (care include aprobarea PT și DE, precum și obținerea Autorizației de Construire) este 12 luni de la data de începere. Ulterior finalizării perioadei de proiectare și obținerii Autorizației de construire, va fi emis ordinul de începere pentru lucrări și va fi predat amplasamentul Antreprenorului. Finanțarea obiectivului VO Galați este inclusă în Bugetul de Stat, la Obiective de investiții noi, iar în 2021 a fost prevăzută în program, cu valoarea de 11.000.000 lei”, a transmis Compania de Drumuri, pentru sursa citată, în 2021.
Pe traseul de 33 de kilometri sunt 34 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 4,4 kilometri. UMB a câștigat contractul cu o ofertă de 705 milioane lei, mult sub estimarea CNAIR de 900 milioane. Rămâne de văzut dacă cel mai puternic drumar din România se va putea încadra în costurile estimate acum 4 ani.
Sorin Grindeanu, vicepremier și ministru al Transporturilor, a dezmințit informațiile referitoare la posibila vânzare a companiilor deținute de constructorul băcăuan Dorinel Umbrărescu.
„Este o prostie, chiar de dimineață am vorbit cu dânsul (Umbrărescu – n.n)! Nimic adevărat! Suspectez că este o intoxicare venită și de la concurență!”, a declarat ministrul Transporturilor.
Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu este unul dintre cei mai importanți constructori de autostrăzi și drumuri expres din țară.
Firmele lui Umbrărescu, Tehnostrade, Spedition UMB și SA&PE Construct SRL, au executat și au în execuție în jur de 400 de kilometri de șosea rapidă, iar totalul contractelor sale se ridică la 23,1 miliarde de lei.
Proiectele sale sunt două tronsoane de pe Autostrada Transilvania – A3, care totalizează 42,2 kilometri, două loturi, 2 și 4, de pe Centura Capitalei, Nord, în profil de autostradă, în jur de 23,5 kilometri, două tronsoane care totalizează 63 de kilometri de pe drumul expres Craiova-Pitești, zis și ”autostrada Ford”, ciotul de 9,1 kilometri dintr Margina și Holdea, de pe A1, o lucrare foarte complexă, și mai multe porțiuni de pe Autostrada Moldovei, care însumează 255 de kilometri.