La discuții vor participa atât premierul PNL Nicolae Ciucă și liderul PSD, președinte al Camerei Deputaților și potențial premier în urma rotativei, Marcel Ciolacu, dar și ministrul Muncii al PSD Marius Budăi, ministrul de Finanțe susținut de PSD Adrian Câciu, respectiv Ligia Deca, ministrul PNL al Educației.
De partea sindicaliștilor vor fi prezenți Simion Hăncescu – FSLI, Marius Nistor – Sindicatul „Spiru Haret” și Anton Hadăr – Alma Mater.
Potrivit surselor guvernamentale, Guvernul PSD + PNL + UDMR ar fi gata să înainteze o propunere de majorare substanțială a veniturilor personalului din învățământ, de 40-60%, dar nu imediată, ci din toamnă, iar sumele integrale ar urma să fie livrate abia de la 1 ianuarie 2024.
Liderii sindicali avertizează că nu mai sunt dispuși să accepte compromisuri. George Purcaru, prim-vicepreședinte al FSLI, a comentat pe marginea acestui subiect:
„Cadrele didactice trebuie să vină cu plăcere la școală, motivate. Cerem investiții în infrastructură, pe lângă creșterile salariale. Trebuie să recunoaștem și sunt convins că și elevii își doresc ca în fața lor, la catedră, să fie un cadru didactic motivat, pregătit și cu bucuria de a-și face datoria, misiunea de profesor”, a declarat oficialul FSLI, pentru RomâniaTV.net.
Liderii dascălilor susțin că și în anii trecuți au pus presiune pe guvernanți, dar nu au fost luați în seamă de vreun șef de cabinet care s-a perindat pe la putere: Ciucă (PNL), Cîțu (PNL), Orban (PNL), Dăncilă (PSD), Tudose (PSD), Grindeanu (PSD), Cioloș etc. Acum s-a umplut paharul, susține Purcaru:
„Am făcut aceste acțiuni și în anii trecuți. Și în anul 2022, și în 2021, și în alți ani am tot cerut ca legea să fie respectată. Toate guvernele care s-au succedat au tot prorograt termenul de aplicare al acestui articol din lege.
Acum am ajuns la capătul puterilor. Nu se mai poate fără cele două componente: investiții în resursa umană, motivarea ei, redarea demnității, dar și investiții în infrastructură”, a mai comentat liderul sindical, pentru RomâniaTV.net.
„Pe Legea Educației actuale se prevedea alocarea a 6% din PIB pentru sistemul de învățământ românesc. Din 2010 încoace, articolul respectiv a fost prorogat, an de an”, a avertizat Marius Nistor, liderul Sindicatului „Spiru Haret”.
Cadrele didactice din învățământ au publicat demersurile pe care le-a făcut în ultimii ani, pentru respectarea drepturilor. De asemenea, au publicat revendicările mișcării de protest, prima de după anul 2005:
Între timp, liderii sindicali susțin că există inspectori și directori de școli care încearcă să destabilizeze protestul, prin promovarea unor diversiuni.