Noi detalii în cazul legumelor din Buzău care conțin substanțe toxice. Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a finalizat expertizele în cazul legumicultorilor buzoieni acuzați că au folosit substanțe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor crescute în solariile deținute de aceștia.
Conform analizelor, roșiile pot fi consumate, dar castraveții vor fi retrași de la comercializare, potrivit g4media.ro.
Parchetul de pe lângă Judecătoria pogoanele a anunțat, luni, că au fost finalizate expertizele în cazul celor trei legumicultori din Buzău acuzați că au folosit substanțe neconforme. Așadar, roșiile tratate pot fi consumate de către populație deoarece concentrația de substanțe chimice este în limita admisă.
În cazul castraveților plantați de aceiași legumicultori, s-a constatat că trebuie retrași de la comercializare deoarece sunt dăunători pentru sănătate.
„În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.
În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.
Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicatul transims de Parchet.
Organele de anchetă continuă cercetările în acest caz, dat fiind că folosirea substanțelor chimice neautrizate constituie infracțiune.
„Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, se arată în același comunicat.
Rezultatele expertizelot vor fi transmise tuturor instituțiilor responsabile de siguranță alimentară care vor urma să ia măsurile ce se impun în această situația.
Vor fi anunțate Direcția Agricolă, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară a județului Buzău, care vor trebui să ia măsurile de retragere de la comercializare a castraveților neconformi.