Marius Budăi este dispus să negocieze cu sindicaliștii din Educație. Marius Budăi a subliniat luni că atât premierul Nicolae Ciucă, cât și președintele Camerei Deputaților, sunt deschiși la dialog cu profesorii care sunt în grevă.
Citește și Marius Budăi, vești bune pentru seniorii României: ”Pensiile aflate în plată nu vor scădea”
„După cum aţi văzut şi ieri, deschiderea coaliţiei este oricând şi răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum şi imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire. Le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat şi scurtarea calendarului. Am avut anumite concluzii şi s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern. Urmează răspunsul dumnealor, după care discuţiile continuă. (…) Deschiderea la dialog, şi asta le-a spus şi premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, este permanentă şi aşa trebuie să fie”, a declarat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a subliniat că actele normative care vor pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie vor fi puse în transparenţă publică în luni seara sau marţi dimineaţa.
„Acea ordonanţa de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în anexa opt şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. Această ordonanţă deja este gata şi va cuprinde şi suntem în discuţii cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu Ministerul de Finanţe, inclusiv pe acele bonusuri pentru cadrele didactice debutante”, a mai spus ministrul Muncii.
Cât despre Legea salarizării bugetare, ministrul Muncii a afirmat că aceasta este aferentă cererii de plată numărul patru din PNRR şi se va vedea în următorul calendar care a fost decis ieri de liderii coaliţiei, după discuţiile avute cu sindicatele din învăţământ.
„Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul patru, însă noi nu suntem acum, deci cu cererea doi încheiată, urmează cerea trei şi după aia patru. Însă liderii coaliţiei au hotărât aşa: până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul să fie gata. Perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, nu la secret, cum a fost scris PNRR, după care depunere în Parlament la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară. Deci calendarul a fost mult restrâns exact pentru a arăta deschidere că suntem determinaţi să rezolvăm problemele”, a transmis Marius Budăi.