Câte cești de cafea este recomandat să bei zilnic pentru a fi sănătos. Beneficiile sunt extraordinare, dacă nu depășești limita

Cafeaua poate crea dependenţă şi are o serie de contraindicaţii, însă, consumată cu moderaţie, această băutură este benefică sănătăţii.
Alina Costache
27 mai 2023, 06:02
Câte cești de cafea este recomandat să bei zilnic pentru a fi sănătos. Beneficiile sunt extraordinare, dacă nu depășești limita

O ceaşcă sau două de cafea sunt benefice, dar mai multe pot aduce probleme.  Acest lucru este confirmat de un raport publicat de Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea (ISIC). Potrivit studiului, cafeaua are beneficii pentru sănătate atunci când este consumată în dozele potrivite şi în modul corect.

Iubitorii de cafea nici nu realizează ce beneficii poate aduce organismului o utilizare rezonabilă şi echilibrată a acestei băuturi. Acest lucru este dovedit de un studiu realizat de ISIC pe un eşantion de 4.000 de consumatori din 10 ţări europene. Şapte din 10 europeni cred că duc un stil de viaţă sănătos, dar mai mult de jumătate dintre respondenţi nu ştiu ce beneficii poate aduce consumul de cafea, în ceea ce priveşte conţinutul de antioxidanţi şi alte substanţe biologic active.

Beneficiile cafelei pentru sănătate
Beneficiile cafelei pentru sănătate sunt multiple. Cofeina din cafea poate revigora şi îmbunătăţi starea de spirit, poate afecta pozitiv concentrarea şi capacitatea de răspuns. De asemenea, cafeaua îmbunătăţeşte procesele metabolice şi ajută la pierderea în greutate, scrie Rador, citând zdrave.ro. Studiile arată că un consum moderat de cafea reduce riscul de diabet de tip 2 cu aproximativ 25%, dar şi riscul de a dezvolta o serie de alte afecţiuni, cum ar fi boala Parkinson şi problemele cardiace.

Cu toate acestea, prea multă cafea poate provoca reacţii adverse precum insomnie, nervozitate, ritm cardiac rapid şi tremuratul mâinilor. De asemenea, persoanele care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal, hipertensiune arterială sau femeile însărcinate ar trebui să limiteze cafeaua în alimentaţie. În general, un consum moderat al acestei băuturi (una-două ceşti pe zi) poate avea un efect benefic.

De ce să adaugi o fărâmă din acest condiment în cafea. Se schimbă totul

Potrivit dieteticianului Trista Best, „unul dintre cele mai bune condimente antiinflamatorii pe care să le adaugi în cafea este scorțișoara”.

Se spune că scorțișoara conține „antioxidanți puternici și compuși antiinflamatori care pot ajuta la reducerea inflamației din organism”.

De acord, nutriționistul Mary Sabat a declarat: „Este o băutură foarte bună: „Scorțișoara conține proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea balonării prin faptul că ajută la digestie”.

Scorțișoara conține un compus numit cinnamaldehidă, care contribuie la „dulceața sa naturală”.

Cel mai bun condiment pe care ar trebui să îl adaugi în cafea

Best a adăugat: „[Scorțișoara] are o dulceață naturală care poate spori aroma cafelei fără a fi nevoie de adaosuri de zahăr sau îndulcitori artificiali.”

În timp ce scorțișoara ar fi o alternativă mai sănătoasă decât adăugarea de zahăr la o ceașcă de cafea dimineața, sfatul NHS diferă ușor.

Dacă suferiți de burtă umflată, organismul de sănătate sugerează limitarea consumului de cofeină, care include cafeaua.

Există șase sfaturi utile dacă vreți să învingeți balonarea, care sunt următoarele:

  • Faceți exerciții fizice în mod regulat
    Mestecați cu gura închisă pentru a evita înghițirea de aer
    Beți multă apă
    Mâncați alimente bogate în fibre dacă sunteți constipat
    Mâncați mese mai mici și mai frecvente, în loc de mese mari
    Masați-vă stomacul de la dreapta la stânga pentru a elibera aerul reținut.

În ceea ce privește recomandările cu privire la ceea ce nu trebuie să faceți, pe lângă reducerea consumului de cofeină, ar putea fi benefic să nu beți multe băuturi carbogazoase.

Un lider PSD a lansat cafeaua cu foiţă de aur. Cu cât o vinde şi cum au reacţionat clienţii

Organismul de sănătate sugerează, de asemenea, reducerea băuturilor alcoolice, scrie sursa. Există, de asemenea, anumite alimente despre care se știe că provoacă gaze, ceea ce ar putea duce la balonare.

Printre exemplele de alimente care induc gaze se numără varza, fasolea sau lintea. Alte sfaturi suplimentare includ să nu consumați multe alimente procesate, zaharoase, picante sau grase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

De ce să adăugi un strop de cacao. Beneficii uimitoare pentru sănătate

Majoritatea românilor consumă cafea dimineaţa, dar puţini ştiu de ce este bine să adaugi cacao în cafea. Cafeaua este una dintre cele mai gustoase și mai ușor de preparat băuturi, cel mai frecvent băută dimineața. O poți pregăti în diferite moduri: cu condimente, sare, piper, zahăr, lapte, smântână, coniac sau cacao, scrie food.obozrevatel.com.

Nutriționistul Svetlana Fus a spus pe Instagram de ce trebuie să adăugați cacao în cafea și cum afectează acest lucru gustul și beneficiile băuturii.

Elixirul tinereții – rețeta pe care o poți prepara cu ușurință la tine acasă. Înlocuiește cu succes cafeaua și încetinește îmbătrânirea
„Cafea combinată cu cacao este unul dintre cele mai delicioase și interesante cocktail-uri pe care le puteți face cu ușurință acasă sau le puteți încerca în aproape orice cafenea. În plus, cercetătorii au demonstrat beneficiile clare ale unei astfel de băuturi pentru organism”, a spus Fus.

„Pudra de cacao este bogată în polifenoli și antioxidanți naturali care reduc inflamația, protejează celulele de deteriorare, iar o astfel de băutură reduce riscul de apariție a bolii biliare, previne precipitarea colesterolului, are efect coleretic. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui, stimulând creierul”, a rezumat nutriționistul.

Numărul de calorii
Numărul exact de calorii este indicat numai în băuturile gata preparate din lanțurile de cafenele sau unitățile de catering, unde se folosesc ingrediente standard și o rețetă clară. Cafeaua neagră și pudra de cacao nu sunt foarte bogate în calorii, dar și laptele este adăugat de obicei în băutură și, odată cu acesta, valoarea energetică a cocktail-ului crește.

Diferitele tipuri de pudră de cacao pot varia foarte mult în ceea ce privește conținutul de calorii: mărcile ieftine sunt parțial fără grăsimi, în timp ce cele de înaltă calitate pot conține de două ori mai multe grăsimi, scrie kofella.net.

Ce arată studiile
Studii recente arată că persoanele care folosesc această combinație dintre cafea și cacao și-au îmbunătățit semnificativ capacitatea de concentrare. Psihologii de la Universitatea din Georgia și Universitatea Clarkson din New York au conceput un experiment de un an pentru a afla cum băuturile calde ne afectează performanța cognitivă. În experiment, participanților li s-a administrat cacao (pură sau cu cofeină), cofeină pură și o băutură placebo.

Persoanele care au primit cacao (cu sau fără cofeină) au făcut mai puține greșeli în sarcinile care necesitau atenție, concentrare și timp de reacție. Cei care au băut combinația de cacao cu cofeină au fost mai puțin entuziasmați decât cei care au băut espresso pur. Au fost, de asemenea, mai concentrate decât persoanele care au băut doar cacao sau au băut băutura placebo.

Câte linguri se adaugă la o cană pentru o cafea perfectă. Secretul pentru o băutură mult mai aromata şi energizantă

Cîte linguri de cafea se pun la o cană și cât trebuie să o fierbi pentru a avea cel mai bun și aromat gust. Iată care este secretul cafelei perfecte.  Cafeaua la ibric este una dintre cele mai simple și gustoase, iar dacă vă doriți să aibă un gust desăvârșit trebuie să respectați timpul de fierbere. Tot ce îți trebuie este o cafea măcinată fin, apă și zahăr.

Cel mai indicat ar fi ca boabele să fie măcinate cu puțin timp înainte de prepararea băuturii. Apa se pune la fiert într-un ibric, măsurată cu ceașca, iar în funcție de câte cafele vă doriți să obțineți, atâtea căști de apă veți pune.

Pentru fiecare ceașcă de apă, se adaugă o linguriță cu vârf de cafea și una de zahăr.

De ce nu este recomandat să bei cafea iarna. Licoarea magică a dimineţii face mai mult rău decât bine organismului atunci când temperaturile sunt scăzute
Dacă vă doriți mai multă cafea, la fiecare 4 cești de apă, adaugă încă o linguriță de cafea în plus. Pentru 4 cafele, vei pune, așadar, 5 lingurițe de cafea.

Vă veți da seama că băutura este gata când începe să fiarbă și să facă spumă. Dați-o la o parte pe foc și lăsați-o câteva minute, pentru ca zațul să se depună pe fundul ibricului. Dacă vă preparați cafeaua mai mult decât este necesar, va fi prea amară și va avea un gust ars. Adăugați o linguriță de apă rece pentru zațul să se depună mai rapid.

De ce să pui puțină sare în cafea

Cu toate că mulți oameni aleg zahărul pentru a echilibra gustul cafelei, există un ingredient care este mult mai util în acest sens. Sarea echilibrează aroma într-un mod la care nu te-ai fi așteptat și elimină gustul amar.

Următoarea data când preparați această băutură, renunțați la zahăr și adăugați puțină sare înainte să o gustați.

O cafea foarte gustoasă nu ar trebui să aibă nevoie de zahăr sau de lapte, iar conform specialiștilor cafelei, gustul amar este oferit de gradul de prăjire a boabelor.

De ce nu e bine să bei cafea înainte de a merge la cumpărături. Vei renunţa definitiv la acest obicei după ce vei citi asta!

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9