Viktor Orban blochează aderarea Suediei la NATO: „Nu vrem să importăm conflicte în alianță”

Viktor Orban amenință că Ungaria va bloca aderarea Suediei la NATO dacă statul nordic nu își va îmbunătăți relațiile politice cu Budapesta.
Alina Costache
23 mai 2023, 17:44
Viktor Orban blochează aderarea Suediei la NATO:

Viktor Orban blochează aderarea Suediei la NATO. Premierul ungar a declarat, marți, la Forumul Economic din Qatar, că relaţiile dintre Ungaria şi Suedia trebuie să se îmbunătăţească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO.

Citește și Viktor Orban vrea ca Ungaria Mare să fie refăcută. Transilvania și Regiunea Transcarpatia sunt vizate: „Venim împotriva porţilor iadului!”

Viktor Orban blochează aderarea Suediei la NATO

„Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de rele. Nu vrem să importăm conflicte în NATO”, a declarat Viktor Orban.

Anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia şi Finlanda au cerut să aderarea la NATO. În timp ce Finlanda a aderat deja la alianţa militară occidentală, cererea Suediei a fost blocată de către Turcia şi Ungaria. Budapesta și-a motivat decizia invocând nemulţumiri legate de criticile suedeze la adresa bilanţului lui Viktor Orban în ceea ce priveşte democraţia şi statul de drept.

În aceste momente, nu a fost stabilită încă o dată la care parlamentul ungar să voteze asupra ratificării candidaturii Suediei la NATO, însă aceasta trebuie să fie ratificată de toţi membrii instituției.

La summitul anual al NATO care va avea loc în luna iulie, la Vilnius, se aşteaptă decizii importante, iar liderii alianţei şi-au exprimat dorința  ca Suedia să facă parte până atunci din organizaţia militară.

Săptămâna aceasta, Viktor Orban efectuează o vizită de lucru în Qatar, cu care guvernul său a început anul trecut mai multe negocieri privind cumpărarea de gaz lichefiat, în condiţiile în care Ungaria este puternic dependentă de importurile energetice din Rusia. Premierul Viktor Orban a declarat marţi că negocierile sunt încă în desfăşurare.

Mai mult, oficialul de la Budapesta a subliniat că guvernul de la Doha ar fi interesat să investească în aeroportul din Budapesta.

Decizia lui Viktor Orban de a bloca aderarea Suediei la NATO este o altă dovadă că premierul ungar îi face agenda lui Vladimir Putin care a amenințat prin trompetele sale că Rusia îşi va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică şi nord-vestică drept răspuns la aderarea Finlandei la NATO.

”Ne vom consolida potenţialul militar în vest şi în nord-vest”, adică la frontierele cu Europa de Est şi Finlanda, a indicat Gruşko.

”În caz de desfăşurare de forţe şi resurse ale altor membre ale NATO în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura de o manieră fiabilă securitatea militară a Rusiei”, a adăugat demnitarul rus.

Noua doctrină diplomatică a Federaţiei Ruse, prezentată săptămâna trecută, desemnează Occidentul drept o ”ameninţare existenţială” pe care Moscova trebuie să o combată.

Anul trecut, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a afirmase că Rusia va adopta ”contramăsuri adecvate” şi că va forma 12 unităţi şi divizii în districtul său militar de vest.

Citește și Ladislau Boloni, mesaj de la Viktor Orban cu ocazia împlinirii a 70 de ani: „Stimabil maestru, permiteţi-mi să vă felicit!”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum a rămas un cuplu de români plecați în vacanță în Grecia fără 1000 de euro. Banii erau în camera de hotel, iar ușile de la intrare și balcon încuiate: “Un hoț talentat?”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Alimentul care se scumpește cu 50%. E nelipsit de pe masă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am aflat totul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS ÎNCEP VINERI CU 106 SPORTIVI ROMÂNI
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!