Cod Rutier modificat în Marea Britanie a fost modificat. Pentru românii care locuiesc sau merg în vacanță în această țară este foarte important să cunoască ce anume le este interzis să facă în trafic. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.
Marea Britanie este o destinație preferată de români, fie că este vorba despre petrecerea vacanței sau stabilirea definitivă în această țară. În ciuda faptului că majoritatea românilor cunosc legile rutiere din țara noastră, cei care ajung sau locuiesc în Marea Britanie trebuie să fie atenți la câteva reguli extrem de stricte.
Codul Rutier din Marea Britanie a fost modificat în anul 2022. Ca urmare, cei care conduc o motocicletă nu mai au voie să folosească telefonul mobil sau orice alt tip de dispozitiv pentru a consulta navigația prin satelit. Totodată, este interzisă folosirea smartphone-ului pentru orice altă activitate care distrage atenția conducătorului de la drum.
„Este ilegal să țineți și să folosiți un telefon, un navigator prin satelit, o tabletă sau orice dispozitiv care poate trimite sau primi date, în timp ce conduceți sau ghidați o motocicletă. Aceasta înseamnă că nu trebuie să utilizați un dispozitiv în mână din niciun motiv, fie online, fie offline. De exemplu, nu trebuie să trimiteți mesaje text, să efectuați apeluri, să faceți fotografii sau videoclipuri sau să navigați pe web.”, se arată în legea noului Cod Rutier din Marea Britanie.
Cod rutier 2023. Greşeala banală care te lasă fără permis în weekend
Cei care nu respectă legea riscă o amendă de nu mai puțin de 1.000 de lire sterline, adică aproximativ 5.500 de lei.
Reguli stricte pentru folosirea echipamentelor de navigație
Noul Cod Rutier aduce în prim plan mai multe reguli stricte cu privire la obstrucționarea parbrizului autoturismului. Totodată, sunt vizați și cei care utilizează telefoanele mobile pe o anumită formă de software de hărți pentru a urmări drumurile din Marea Britanie.
În ciuda faptului că nu este specificat exact unde anume trebuie puse în mașină navigatorul prin satelit și telefonul mobil, plasarea acestora la linia ochilor sau în alt loc ce poate împiedica vederea asupra drumului, ar putea fi considerată drept infracțiune de către poliție. Codul Rutier prevede clar că parbrizele și geamurile autoturismelor trebuie menținute curate și fără obstacole care pot obstrucționa vederea șoferului.
Cod rutier 2023. Ce amenzi rişti dacă depăşeşti viteza legală cu 10-60 km la oră. În cât timp ajunge amenda acasă
Folosirea unui telefon mobil, indiferent dacă este utilizat pentru efectuarea unui apel sau pentru consultarea unei aplicații de navigație prin satelit, poate aduce sancțiuni usturătoare. Mai exact, acest lucru este sancționat cu o amendă de 200 lire sterline și 6 puncte de penalizare. Mai mult, dacă infracțiunea este considerată suficient de gravă, se poate ajunge în instanță, unde șoferului vinovat îi poate fi interzis să mai conducă și va fi amendat cu maximum 1.000 de lire sterline.