Boloş: Românii care au primit bani pentru plata facturilor vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinţei

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se introduc noi reglementări în domeniul proiectelor finanţate din fonduri europene, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Filip Stan
25 mai 2023, 08:42
Boloş: Românii care au primit bani pentru plata facturilor vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinţei

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş,  anunţă că Guvernul a adoptat, miercuri, noi măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor finanţate din fonduri europene. Avem şi două modificări ce vor avea un puternic impact social. ”Pe de o parte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuinţelor se va face gratuit, fără să fie taxaţi în acest sens. Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, afirmă ministrul Marcel Boloş.

Persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia, gratuit, de reabilitarea termică a locuinţelor, a anunţat ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se introduc noi reglementări în domeniul proiectelor finanţate din fonduri europene, pentru a atrage cele 5 miliarde de euro ce mai pot fi atrase din perioada de programare 2014-2020, dar şi pentru a asigura accesul rapid, facil şi transparent la fondurile Politicii de Coeziune aferente perioadei 2021-2027, în valoare de 46 miliarde de euro.

„Continuăm eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014 – 2020 pus la dispoziţie prin politica de coeziune pentru a duce la bun sfârşit proiectele de infrastructură, care reprezintă o prioritate strategică pentru România. În acest sens, am adoptat astăzi noi reglementări care să răspundă situaţiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora şi să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziţie sunt folosite pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale românilor şi pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare şi inovare. De asemenea, pentru perioada 2021 – 2027 avem perspectiva unor investiţii de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune şi este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susţină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade şi să asigure acces facil şi transparent la fonduri. Avem şi două modificări ce vor avea un puternic impact social. Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuinţelor se va face gratuit, fără să fie taxaţi în acest sens. Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Declarația unică 2023. Joi este ultima zi în care poți depune formularul 212 fără să fii amendat
Ordonanţa adoptată miercuri vizează ajustarea preţurilor la proiectele de investiţii în concordanţă cu evoluţia preţului la materiale şi utilităţi, pentru a elimina blocajele în implementare, prin raportare la indici anuali publicaţi de INS. De asemenea, pentru majorarea valorii eligibile a cheltuielilor unui proiect, beneficiarul fondurilor externe nerambursabile trebuie să utilizeze cel puţin 50% din valoarea eligibilă alocată prin contractul de finanţare.

Actul normativ reglementează problemele de proprietate publică în special pentru administratorii care deţin terenuri proprietatea statului pentru a permite autorităţilor publice locale să implementeze proiecte cu impact asupra calităţii vieţii oamenilor precum cele de regenerare şi mobilitate urbană.

Potrivit MIPE, în prezent, trecerea imobilelor din proprietatea statului în administrarea beneficiarilor este un proces greoi, care poate avea o durată de până la 12 luni, iar prevederile adoptate miercuri asigură diminuarea timpului necesar acestor proceduri şi accelerarea implementării proiectelor.

„Era necesară stabilirea cadrului legal prin care imobilele proprietate a statului trec în administrarea temporară a autorităţilor locale beneficiare de proiecte finanţate prin fonduri externe nerambursabile, în vederea diminuării timpului necesar acestor proceduri şi a accelerării procesului de accesare şi implementare proiectelor”, se arată în comunicat.

Actul normativ prevede acordarea de sprijin pentru proiectele de cercetare şi transfer tehnologic, astfel încât institutele de cercetare să aibă asigurate condiţiile necesare pentru transferul rezultatelor cercetării în piaţă şi pentru întărirea parteneriatelor cu mediul de afaceri şi implementarea instrumentelor de finanţare moderne pentru a asigura sustenabilitatea proiectelor, mai ales a celor derulate de sectorul privat.

Potrivit MIPE, Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se introduc noi reglementări în domeniul proiectelor finanţate din fonduri europene, pentru a atrage cele 5 miliarde de euro care mai pot fi atrase din perioada de programare 2014-2020, dar şi pentru a asigura accesul rapid, facil şi transparent la fondurile Politicii de Coeziune aferente perioadei 2021-2027, în valoare de 46 de miliarde de euro.

”Continuăm eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014-2020 pus la dispoziţie prin politica de coeziune pentru a duce la bun sfârşit proiectele de infrastructură, care reprezintă o prioritate strategică pentru România. În acest sens, am adoptat astăzi noi reglementări care să răspundă situaţiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora şi să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziţie sunt folosite pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale românilor şi pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare şi inovare. De asemenea, pentru perioada 2021-2027 avem perspectiva unor investiţii de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune şi este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susţină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade şi să asigure acces facil şi transparent la fonduri. Avem şi două modificări ce vor avea un puternic impact social. Pe de o parte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuinţelor se va face gratuit, fără să fie taxaţi în acest sens. Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Principalele prevederi ale ordonanţei vizează: ajustarea preţurilor la proiectele de investiţii în concordanţă cu evoluţia preţului la materiale şi utilităţi, pentru a elimina blocajele în implementare, prin raportare la indici anuali publicaţi de INS şi de creşterea costului în construcţii estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. De asemenea, pentru majorarea valorii eligibile a cheltuielilor unui proiect, beneficiarul fondurilor externe nerambursabile trebuie să utilizeze cel puţin 50% din valoarea eligibilă alocată prin contractul de finanţare;

De asemenea, se are în vedere reglementarea problemelor de proprietate publică în special pentru administratorii care deţin terenuri proprietatea statului pentru a permite autorităţilor publice locale să implementeze proiecte cu impact asupra calităţii vieţii oamenilor precum cele de regenerare şi mobilitate urbană.

Marcel Boloş, anunţ de ultimă oră despre negocierile de la Bruxelles. Ce se întâmplă cu toate pensiile din România
În prezent, trecerea imobilelor din proprietatea statului în administrarea beneficiarilor este un proces greoi, care poate avea o durată de până la 12 luni, iar prevederile adoptate astăzi asigură diminuarea timpului necesar acestor proceduri şi accelerarea implementării proiectelor, arată reprezentanţii MIPE.

Astfel, era necesară stabilirea cadrului legal prin care imobilele proprietate a statului, trec în administrarea temporară a autorităţilor locale beneficiare de proiecte finanţate prin fonduri externe nerambursabile, în vederea diminuării timpului necesar acestor proceduri şi a accelerării procesului de accesare şi implementare proiectelor.

Alte prevederi se referă la acordarea de sprijin pentru proiectele de cercetare şi transfer tehnologic, astfel încât institutele de cercetare să aibă asigurate condiţiile necesare pentru transferul rezultatelor cercetării în piaţă şi pentru întărirea parteneriatelor cu mediul de afaceri; implementarea instrumentelor de finanţare moderne pentru a asigura sustenabilitatea proiectelor, mai ales cele derulate de sectorul privat; accesul gratuit pentru persoanele cu dizabilităţi, pensionari cu venituri reduse, veterani şi văduve de război la reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.

OUG actualizează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009, astfel că următoarele tipuri de proprietari vor fi categoria celor pentru care se acorda ajutoare de natură socială, cheltuieli, a următoarelor categorii de beneficiari:

a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere;

b) persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie;

c) veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai/ale acestora;

d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt sub câştigul salarial mediu net pe economie;

e) persoane aflate în sărăcie energetică (n.r. persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale).

Totodată, ca urmare a solicitării includerii unităţilor de cult în grupul ţintă eligibil pentru finanţarea unor proiecte de regenerare urbană, s-a reglementat cadrul normativ pentru a permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia.

Prin proiectele de regenerare urbană care vizează intervenţii la nivelul unităţilor de cult se urmăreşte: renovarea, consolidarea sau reabilitarea clădirilor şi terenurilor publice, inclusiv reconversia funcţională a acestora, cu o atenţie specială asupra reducerii riscului seismic, ameliorării performanţelor energetice, a instalaţiilor şi infrastructurii asociate, inclusiv prin promovarea de soluţii tehnice inovative; conservarea, punerea în valoare şi dezvoltarea moştenirii culturale şi istorice; reconsiderarea mobilităţii urbane, îmbunătăţirea accesibilităţii şi a legăturilor cu zonele înconjurătoare.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
A murit un mare actor. E o tragedie. Ne-a părăsit mult prea devreme: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Pensionare în România cu 15 ani mai devreme, Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, cât trebuie să cotizezi
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ninge ca în decembrie. Și asta nu-i nimic. Ce ne așteaptă în următoarele zile
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale