Pericolul din legume coapte forțat cu substanţe toxice. Medicul Radu Țincu explică ce boli pot declanșa

Pe fondul scandalului legat de roșiile și castraveții copți forțat prin folosirea de substanțe toxice, medicul Radu Țincu avertizează că acestea pot declanșa boli grave.
Alina Costache
25 mai 2023, 09:43
Pericolul din legume coapte forțat cu substanţe toxice. Medicul Radu Țincu explică ce boli pot declanșa

Din dorința de a scoate recolte de roșii și castraveți timpurii pentru a-i putea vinde la un preț cât mai mare, unii legumicultori foloseau substanțe toxice peste limita normală pentru a forța coacerea tomatelor și a altor legume. Verificările autorităților pe probe prelevate de la sere din Buzău au arătat că mai mulți producători au folosit pesticide în cantități de până la șapte – opt ori mai mari decât normele admise.

Citește și: Scandal cu legume coapte forțat cu substanțe toxice. Ministrul Petre Daea amenință cu tăierea subvențiilor pentru legumicultori

Medicul Radu Țincu a explicat, la Antena 3, cât de periculoasă este utilizarea pesticidelor și la ce boli ne expunem prin consumarea legumelor cu pesticide.

„Problema pesticidelor nu e neapărat ce boli poate să determine sigur, o sumedenie. Problema este că ele sunt bio persistente în mediu. Odată ce le-ai eliberat în sol, ajung în apele subterane și intră într-un ciclu natural și ulterior nu mai putem scăpa de ele.

Dacă discutăm de boli, avem o pleadă din bolile actuale. Pornind de la copii, ele străbat bariera placentară și modifică dezvoltarea normală a fătului. America are cele mai multe studii care fac corelații între pesticide și boli sunt corelate cu scăderea nivelului intelectual a copii sunt corelate cu dezvoltarea tulburări de spectru autist, cu tulburarea   ADHD. De asemenea, leucemiile și limfoamele în rândul populației pediatrice au fost asociate cu expunerea în special la organoclorinate. Dacă discutăm de adulți, bolile neurologice degenerative, bolile Parkinson demențele, Alzheimer-ul au fost corelate cu expunerea la pesticide. De asemenea, pesticidele funcționează ca niște disraftere endocrine, adică mimează niște hormoni din corpul nostru și asta înseamnă că toate glandele care sunt reglate hormonal pot fi afectate.

Citește și: Cum îţi dai seama dacă roșiile au fost tratate cu chimicale pentru a forța coacerea

Și vă dau câteva exemple: la bărbați, cancerul testicular, cancerul de prostată sunt corelate cu expunerea pesticide pentru că ele modifică funcționarea normală a acestora. Dacă vorbim de femei cancerul ovarian, cancerul de sân sunt modulate în intensitate de expunere la pesticide.

Dacă discutăm tot de zona aceasta a fertilității, ftalații scad fertilitatea pentru că reduc calitatea lichidului seminal, adică a spermatozoizilor la bărbați. Deci sunt foarte multe zone pe care putem să le corelăm cu expunea pesticide și nu în ultimul rând reacțiile alergice, în special cele respiratorii.

Sunt foarte multe studii publicate tot în Statele Unite pentru că ei reușesc să facă testare. Dacă nu ai o testare populațională largă care să arate nivelele de expunere și ulterior să vezi dacă în anumite zone geografice unde ai o cantitate mai mare de pesticide ai și o incidență mai mare a unor forme de cancer, n-ai cum să tragi o concluzie medicală.

În Statele Unite, de exemplu, s-a observat că expunerea copiilor la astfel de pesticide crește incidența astmului bronșic și a alergiilor respiratorii. Deci, iată că am acoperit, dacă vreți, majoritatea organelor și sistemelor care pot fi afectate de expunerea aceste substanțe.

Partea pe care trebuie s-o vedem este că expunerea pesticide nu te omoară imediat, nu doare și nu determină simptome alarmante. Este vorba de un efect cumulativ pe termen lung, care duce la instalarea acestor boli cronice și a unor forme de cancer”, a spus medicul toxicolog Radu Ţincu, la Antena 3.

 

Cum îţi dai seama dacă roșiile au fost tratate cu chimicale pentru a forța coacerea

Din dorinţa de a face un profit cât mai mare, unii producători forțează coacerea legumelor şi a fructelor timpurii. Folosesc pesticide interzise sau în concentraţie mare şi ne pun sănătatea în pericol. Unii clienți se lasă păcăliți de eticheta de produs românesc. Speciliștii spun că legumele şi fructele trebuie consumate atunci când este sezonul lor. De exemplu, roșiile se coc natural la jumătatea lunii iunie.

”În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea ecrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic”, a explicat Cristi Rusu, preşedinte Asociaţie Legume, pentru oboservatornews.ro.

”Trebuie să aibă seminţe, să aibă zeamă. Nu are nici zeamă, are mirosul plăcut, dar seminţele nu sunt independente. Sunt forţate, sunt de aprilie-mai.”, spune și medicul nutriționist Ligya Alexandrescu.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!