Alexandra Chirea are 38 de ani și este profesoară de franceză la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală. Nu a intrat în grevă alături de ceilalți colegi dascăli și a ales să-și continue orele.
Alexandra Chirea este de părere că o schimbare în educație nu trebuie să se oprească la majorarea salariilor „obscen de mici” ale profesorilor, ci să continue cu „curățenie” în rândul cadrelor didactice și cu o îmbunătățire a modului în care dascălii se ocupă de elevi. „Cred că ar trebui să fim cu toții dați afară și să începem să angajăm de la zero”, spune profesoara, citată de scoala9.ro.
În ziua în care peste 150.000 de profesori din România au intrat în grevă generală, Alexandra Chirea a avut două ore la clasa a IX-a C, una după alta. În prima, le-a predat elevilor condiționalul, apoi a făcut cu ei câteva exerciții dintr-un fișier pe care l-a trimis în timpul orei pe grupul lor de WhatsApp. În a doua oră, a făcut cu ei un joc. Împărțiți pe echipe de câte cinci, elevii au primit o sumă imaginară de bani, 1.000 de euro, pe care să-i parieze în șapte runde. Fiecare rundă a însemnat să descopere greșeala gramaticală dintr-o propoziție în franceză, pe care Alexandra a scris-o pe tablă, or, dimpotrivă, să arate dacă propoziția respectivă este corectă.
În Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, prima zi de grevă a profesorilor s-a desfășurat ca o zi normală de școală. Pe holurile clădirii istorice de lângă Parcul Tineretului a fost forfotă continuă în pauzele dintre cursuri, când elevii schimbă clasele pentru următoarea oră.
Până vineri, erau vreo 10 angajați, cadre didactice și personal nedidactic, care și-au declarat dorința de a participa la protest. S-au răzgândit peste weekend.
Alexandra Chirea a ales să nu se alăture protestului. ”Dacă aș alege să fac grevă, nu m-aș opri decât atunci când aș obține ce am cerut sau aproape ce am cerut. Până la urmă, vorbim de negocieri și aș obține aici și acum, nu promisiuni, nu vorbe, nu majorări eșalonate în nu știu câți ani”, spune profesoara.
„Mi se pare o grevă imorală, o grevă șantaj, i-aș spune. Din punctul meu de vedere, o grevă se face la început de an școlar, existând timpul necesar pe parcursul anului școlar să așez lucrurile și să redresez situația mai ales pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a”, mai spune profesoara.
E însă de acord cu toate revendicările sindicatelor: majorarea salariilor, care acum sunt „obscen de mici”, acordarea sporurilor, investițiile extrem de necesare în întregul sistem. Ia în calcul să se alăture grevei la un moment dat, dar numai dacă se dovedește că acțiunea asta de protest „nu e doar de fațadă”, iar ceilalți profesori au curaj să o susțină dincolo de promisiuni și vorbe-n vânt.
În 2009, când s-a angajat, Alexandra Chirea avea un salariu de 800 de lei. Banii nu-i ajungeau nici de chirie, care îi depășea venitul lunar cu 100 lei. Dacă nu ar fi fost părinții să o ajute, admite profesoara, nu ar fi avut nicio șansă să reziste în învățământ. Nici acum, după 14 ani de predat, salariul ei nu depășește 4.000 de lei, cu tot cu orele de dirigenție și sporul de hrană.