Hotărârea de Guvern 230 din martie 2012 prevedea înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac, a anunţat, miercuri, potrivit Mediafax, că instanţa a decis, în urmă cu o zi, anularea HG 230 din 27 martie 2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul UMF Târgu Mureş.
Aplicarea acestei hotărâri de Guvern era suspendată de aceeaşi instanţă până la decizia pe fond.
„A fost admisă acţiunea reclamantului UMF Târgu Mureş şi a fost anulată HG 230 din 27 martie 2012. Decizia pe fond este atacabilă cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicarea sa către părţi”, a declarat Liliac.
Potrivit unui document transmis, miercuri, de deputatul PSD Florin Buicu, care anul trecut era cancelar al UMF Târgu Mureş şi care atacase la rândul său în instanţă acest act normativ, Guvernul a înaintat Curţii de Apel, la ultimul termen, o adresă în care preciza că „recunoaşte pretenţiile reclamanţilor”.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat că se aştepta la o astfel de decizie a instanţei, care „aduce lucrurile unde trebuie să fie”.
„Este o decizie normală, care vine din partea justiţiei şi aduce lucrurile unde trebuie să fie şi care confirmă faptul că peste autonomia universitară nimeni, mai ales politicul, nu trebuie să treacă. Aşteptam această decizie, pentru că suspendarea executării, de anul trecut, a fost foarte bine argumentată şi cred că în acest moment lucrurile sunt clare şi bănuiesc că nu va mai fi o astfel de situaţie cu nicio universitate din ţară”, a arătat Azamfirei.
Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş fusese aprobată la sfârşitul lunii martie 2012 de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.
Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.
Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.