Greva profesorilor a continuat și vineri, în data de 26 mai, ca rezultat al faptului că Guvernul a respins cererea sindicatelor care presupunea majorarea tuturor salariilor din învățământ cu 25%. Joi seară a avut loc o nouă sesiune de negocieri, iar ulterior acesteia Executivul a anunțat că le va da o primă de 2.500 de lei și de asemenea, majorarea salariului pentru personalul nedidactic cu 9% și oferirea unei prime de 1.000 de lei.
Edupedu.ro a realizat un calcul bazat pe datele Ministerului Educației, care arată că o majorare a tuturor salariilor din Educație cu 25% s-ar traduce într-un impact bugetar de nu mai puțin de 2,7 miliarde de lei pentru cele șase luni care au mai rămas din acest an. De asemenea, Edupedu a mai menționat că acesta este doar un calcul estimativ, deoarece nu există transparență în ceea ce privește veniturile pentru fiecare tip de personal care activează în sistemul de învățământ și, de asemenea, o parte dintre veniturile celor angajați în Educație sunt prevăzute în bugetul autorităților locale.
Conform datelor analizate de sursa citată, din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, pentru o creștere de 60% a salariilor profesorilor, impactul bugetar pentru un an s-ar ridica la 8,7 miliarde de lei.
După intrarea în vigoare a noii legi, în varianta care a ajuns pe masa Executivului, impactul total calculat de Ministerul Educației pentru toate creșterile salariale din sistem se ridica la 13,1 miliarde de lei. Această sumă rezultând din aplicarea noilor prevederi ale Legii Educației în ceea ce privește salarizarea, care iau în calcul grilele propuse și convenite cu sindicatele. Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, acestea prevăd o creștere cu 60%, în medie, a salariilor profesorilor și creșteri salariale și pentru ceilalți angajați introduși și ei în grilele propuse pentru noua lege a salarizării unitare, alături de sindicate.
Astfel, dacă impactul bugetar al acestor majărori ar fi fost de 13,1 miliarde pe un an, suma pentru cheltuielile de personal pentru 6 luni s-ar ridica la 6,55 miliarde lei.
Din creșterea de mai sus, o majorare a salariilor cu 25%, așa cum cer sindicatele, ar însemna circa 42%, adică 2,73 de miliarde de lei – 1,81 miliarde pentru cadrele didactice și 920 de milioane pentru restul angajaților din sistem.
Citește și: Cod rutier 2023. Greşeala banală care te lasă fără permis în weekend