Forţele militare ucrainene au comis noi atacuri în regiunea Belgorod din Rusia, au anunţat vineri autorităţile locale, conform site-ului Tagesschau.de şi cotidianului Le Monde.
Nu au fost raportate victime, dar sunt daune materiale semnificative, în special în localitatea Kozinka din districtul Graivoron.
Anterior, combatanţi pro-ucraineni au pătruns luni în regiunea rusă Belgorod. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în urma atacurilor comise de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, potrivit autorităţilor ruse. Administraţia de la Moscova a anunţat marţi respingerea incursiunii militare ucrainene, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că Moscova intenţionează să simuleze un accident major la o centrală nucleară controlată de forţele pro-ruse pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva ucraineană menită să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, informează Reuters.
Centrala nucleară Zaporojie, care se află într-o zonă din sudul Ucrainei ocupată de ruşi, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona în care se află a fost afectată în mod repetat de bombardamente pentru care ambele părţi se învinovăţesc reciproc.
Direcţia de informaţii a Ministerului Apărării a declarat că forţele ruse vor bombarda în curând centrala şi apoi vor anunţa o scurgere de radiaţii. Acest lucru ar forţa o anchetă a autorităţilor internaţionale, timp în care toate ostilităţile vor fi oprite.
Armata rusă a bombardat o clinică din Dnipro. Cel puţin un mort şi 15 răniţi
Aceste informaţii, postate pe Telegram, nu au oferit nicio dovadă. Este, de asemenea, amintit faptul că Rusia a perturbat planificarea rotaţiei inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care se află la centrală.
AIEA, cu sediul în Viena, care postează frecvent actualizări despre activitatea centralei, nu a menţionat înregistrarea vreunei perturbări.
Săptămâna trecută, martori au spus că forţele militare ruse şi-au consolidat poziţiile defensive în şi în jurul centralei înaintea contraofensivei.
În octombrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer un baraj care ar inunda o zonă extinsă mare. Barajul nu a fost distrus.
Ucraina a doborât 10 rachete şi peste 20 de drone lansate de Rusia în atacuri succesive
În februarie, Rusia a declarat că Ucraina intenţionează să organizeze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a da vina pe Moscova.
Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni sub „steag fals” cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Un astfel de atac nu s-a materializat.