Raluca Turcan a fost întrebată dacă Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu vor merge în tandem – unul la Preşedinţie, altul la Guvern – la alegerile de anul viitor. ”Niciun om politic responsabil nu s-ar hazarda să facă astfel de predicţii. Problema tandemului nu s-a discutat şi e destul de delicată. Trebuie făcute sondaje de opinie. Până acum, am văzut că oamenii aşteaptă candidaţi propriii, aşteaptă liste ale fiecărui partid”, a răspuns Raluca Turcan. Întrebată dacă ar prefera ca PNL să meargă separat în alegeri, Turcan a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, da”.
”La alegerile europarlamentare nu poţi să mergi pe liste comune. Din punctul meu de vedere, ar fi în detrimentul şi al partidelor, dar şi al societăţii să nu aibă libertatea de a opta pentru unul sau altul dintre partide. Tandemul pe care l-aţi prezentat (Nicolae Ciucă – Marcel Ciolacu – n.r.) a funcţionat într-un an şi jumătate – mai bine, mai rău, putem comenta. Cei doi preşedinţi de partide vor lucra şi în perioada următoare, timp de un an şi jumătate, însă în alegeri – şi eu vă vorbesc şi ca preşedinte de organizaţie la Sibiu – noi ne pregătim cu oamenii cei mai buni, prezentăm reuşitele administraţiei liberale în teritoriu astfel încât PNL să meargă pe picioarele lui în alegeri”, a explicat Raluca Turcan.
Surse: Rotativa guvernamentală amânată până în toamnă. Ce informații s-au aflat de la membrii PNL
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că liderii coaliţiei de guvernare au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ, precizând, după ce a enumerat problemele existente şi realizările Cabinetului, că a convenit cu partenerii de coaliţie ca pînă la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul de prim-ministru. Astfel, rotativa guvernamentală, în urma căreia Marcel Ciolacu ar fi urmat să preia funcţia de premier, a fost amânată.
Nicolae Ciucă, în opinia mea, ca fost ministru al Muncii, nu este deţinător de pensie specială
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, susţine că premierul Nicolae Ciucă nu este beneficiar de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, ca urmare a carierei militare. În emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, Raluca Turcan a susţinut că orice ministru al Muncii s-ar decredibiliza dacă ar promite că aduce pensiile din sistemul de apărare la principiul contributivităţii. ”Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie”, a susţinut Raluca Turcan.
Raluca Turcan a fost întrebată sâmbătă, la Prima TV, câtă credibilitatea mai are PNL să vorbească despre tăierea pensiilor speciale având în vedere că partidul e condus de un preşedinte cu pensie specială.
”Unu: preşedintele partidului Nicolae Ciucă, în opinia mea, ca fost ministru al Muncii, nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, fiind militar de carieră şi ieşind la pensie la apogeul carierei profesionale”, a spus Raluca Turcan.
Atenţionată că în PNRR pensiile militarilor sunt considerate pensii speciale, Raluca Turcan a răspuns: ”Nu. Când am creionat Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de la Ministerul Muncii a plecat la Ministerul Fondurilor Europene varianta foarte clar definită de pensie ocupaţională pentru pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică, iar pensii speciale – cele şase categorii (magistraţi, parlamentarii, aviatori, diplomaţi, personalul Curţii de Conturi, funcţionari parlamentari – n.r.) . Din nefericire, la Ministerul Fondurilor Europene, în mod total netransparent şi fără să fim consultaţi, a fost inclusă o formulă ambiguă, dar care nu reprezintă viziunea mea ca fost ministru care a gestionat Ministerul Muncii în PNRR. Au inclus acea variantă ambiguă şi au încercat oarecum să ofere informaţii incomplete Comisiei Europene cu privire la modul în care funcţionează aceste sisteme. Sistemul de apărare şi ordine publică nu are componentă de contributivitate. Un ministru al Muncii serios se decredibilizează dacă vine şi spune: ”Le aduc la contributivitate!”. Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie. Ei au un sistem propriu de calculare a banilor pentru pensie, au un sistem propriu de plată şi pensiile se plătesc din bugetele ministerelor de resort”, a spus Raluca Turcan.
Întrebată dacă îl acuză pe fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, că a introdus pensiile militarilor în categoria pensiilor speciale, Raluca Turcan a răspuns: ”Aceasta este realitatea. Eu nu acuz pe nimeni. Eu vă prezint o stare de fapt. Există documente care să certifice acest lucru: ce a plecat de la Ministerul Muncii, ce a ieşit de la Ministerul Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, sistemul de apărare şi ordine publică este beneficiar de pensii ocupaţionale. Mai mult decât atât, există toate argumentele pentru a nu destabiliza aceste sisteme mai ales acum, cu un război în apropiere, cu sisteme funcţionale de siguranţă şi ordine publică şi în ţări similare. De ce în alte ţări nu-i consideră speciali şi nu i-au bulversat prin măsuri de reformă şi noi, aici, am indus oarecum o temă de ”hate”, de ură în spaţiul public împotriva acestor sisteme?”.
Turcan, întrebată când se va dezice PNL de Iohannis: Sunt un om foarte loial şi nu am veleităţi de trădător.
Deputatul PNL Raluca Turcan susţine că liberalii ar trebui să ţină cont de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a desemnat trei prim-miniştri de la PNL în ultimii ani, deşi partidul nu a câştigat alegerile parlamentare. Astfel, Raluca Turcan crede că PNL ar trebui să rămână în parteneriat cu şeful statului, nu să se dezică de preşedinte. „Eu sunt un om foarte loial şi nu am veleităţi de trădător”, a spus Raluca Turcan, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă, la Prima TV.
Raluca Turcan a fost întrebată când se va dezice PNL de Klaus Iohannis, aşa cum PDL s-a dezis de preşedintele Traian Băsescu. „Nu PDL s-a dezis de Traian Băsescu, Traian Băsescu s-a dezis de PDL, la perdeluţă. Am trăit acel moment, când mi-aş fi dorit ca partidul să meargă în continuare cu preşedintele Traian Băsescu, dar să avem libertatea de a ne alege un preşedinte de partid pe care-l consideram cel mai potrivit (Vasile Blaga – n.r.). În al doilea rând, PNL este într-un parteneriat declarat cu preşedintele Klaus Iohannis”, a spus Raluca Turcan.
Fostul vicepremier în Guvernul Orban Raluca Turcan le reaminteşte colegilor de partid că preşedintele Klaus Iohannis a desemnat trei prim-miniştri de la PNL, deşi partidul nu a obţinut peste 50% la alegerile parlamentare, rezultat care să-i confere dreptul de a guverna.
„Chiar dacă recunoştinţa nu e o caracteristică a oamenilor politici, eu sper ca PNL să ţină cont că noi n-am obţinut peste 50% în alegerile parlamentare, astfel încât preşedintele să trebuiască să desemneze un prim-ministru de la PNL şi că această şansă, ca PNL să aibă prim-ministru, a fost acordată de preşedinte prin desemnare unui potenţial prim-ministru care să-şi formeze o majoritate. Lucrul acesta ar trebui să fie bine întipărit în memoria colectivă a liberalilor. Eu am un defect în politică, cu toate că persoane cred că este o calitate, sunt un om foarte loial şi nu am veleităţi de trădător. Mă aştept ca un număr majoritar de liberali să ţină cont de oportunităţile pe care PNL le-a avut de a schimba soarta României prin accederea la guvernare”, a conchis Raluca Turcan.
Raluca Turcan i-a acuzat pe miniştrii PSD că, pe teme sensibile, ”mai bine fluieră decât să rezolve problemele”. „Dacă este PNL credibil? Gândiţi-vă că dacă nu eram noi, astăzi e foarte posibil, cu abordările anterioare pe care le-am avut din partea miniştrilor Muncii, ca atunci când se confruntă cu teme sensibile, delicate, mai bine să fluiere decât să rezolve problemele. Câţi miniştri au mai făcut lucrul acesta? Arătaţi-mi unul! Unul care să fi spus: >. Nu rezolvăm odată problemele acestea?”, a concluzionat fostul ministru al Muncii.
Cât despre posibilitatea de a prelua ministerul Muncii la rotativă guvernamentală, Raluca Turcan spune că împărţirea portofoliilor ţine de negocierea politică dintre PNL şi PSD.
„Este o chestiune de negociere a portofoliilor între partidele aflate la guvernare. Asta nu înseamnă că eu nu pot să spun ce cred şi dacă există receptivitate să se ţină cont de soluţiile pe care le pun pe masă”, a încheiat Raluca Turcan.
Turcan, întrebată dacă PNL ar trebui să ia Transporturile: Protocolul ar trebui menţinut aşa cum este. Dacă unul dintre partide emite pretenţii de schimbare, mi se pare firesc ca tot protocolul să fie renegociat
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, susţine că PNL şi PSD ar trebui să păstreze protocolul privind rotativa guvernamentală în forma negociată iniţial, prin urmare ministerul Transporturilor să le revină liberalilor. ”În acelaşi timp, dacă unul dintre partide emite pretenţii de schimbare a protocolului, mi se pare firesc ca tot protocolul să fie renegociat”, a declarat Raluca Turcan, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă, la Prima TV.
Raluca Turcan a fost întrebată dacă PNL ar trebui să păstreze ministerul Transporturilor la rotativa guvernamentală. „Din punctul meu de vedere, protocolul ar trebui menţinut aşa cum este. Să se realizeze rocada lin şi românii să vadă o responsabilitate maximă la nivelul guvernanţilor: uite, un angajament asumat a fost dus la bun-sfârşit! În decursul timpului, am văzut atâtea protocoale parafate şi răsturnate, încât oamenii oarecum se aşteaptă: ”Ei şi-au aranjat jocurile şi protocoalele au fost doar de faţadă”. În acelaşi timp, dacă unul dintre partide emite pretenţii de schimbare a protocolului, mie mi se pare firesc ca tot protocolul să fie renegociat şi văzute oportunităţile de a pune expertiză în domenii din partea partidelor. Pe fond, structura guvernului şi reprezentarea în guvern să plece şi de la expertiza cea mai bună pe care partidele o au pentru a obţine performanţă la guvernare”, a spus deputatul liberal.
Raluca Turcan a pledat pentru o structură mai suplă a viitorului guvern, în contextul în care PSD şi PNL discută reducerea numărului de ministere.
„Urmează un an şi jumătate extrem de dificil. Sunt deja tensiuni sociale, am văzut ce s-a întâmplat cu profesorii, vedem anunţurile Sanitas, avem proteste şi pe partea de agricultură. În acelaşi timp, bugetul de stat este cam strâns cu uşa. Aşadar, fiecare bănuţ trebuie foarte bine chibzuit. Mi-aş dori ca structura guvernului să fie mai suplă, să aibă oameni care să tragă în aceeaşi direcţie, iar partidele, dacă s-ar putea, să nu se mai certe în spaţiul public”, a conchis Raluca Turcan.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că liderii coaliţiei de guvernare au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ, precizând, după ce a enumerat problemele existente şi realizările Cabinetului, că a convenit cu partenerii de coaliţie ca pînă la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul de prim-ministru. Astfel, rotativa guvernamentală a fost amânată.