Raluca Turcan cere sprijin pentru angajaţii din privat şi desfiinţează proiectul pensiilor speciale: „Modificarea este superficială, e de faţadă, e un fel de tentativă de păcăli Comisia Europeană”

Liderul PNL spune că sunt peste patru milioane de angajaţi în sectorul privat despre care nu vorbeşte nimeni. Foarte mulţi dintre ei se duc la muncă, dar veniturile sunt atât de mici încât abia îşi duc traiul de la o zi la alta.
Mircea Filipescu
27 mai 2023, 16:44
Raluca Turcan cere sprijin pentru angajaţii din privat şi desfiinţează proiectul pensiilor speciale:

Liberala Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, atrage atenţia asupra faptului că în mediul privat sunt numeroşi angajaţi cu venituri foarte mici, care se confruntă cu problema „sărăciei în muncă”, aşa cum aceasta a fost calificată de Uniunea Europeană.

„Sunt peste patru milioane de angajaţi în sectorul privat despre care nu vorbeşte nimeni. Or, foarte mulţi dintre ei sunt într-un stadiu de sărăcie în muncă, calificat la nivelul Uniunii Europene, adică se duc la muncă, dar veniturile sunt atât de mici încât abia îşi duc traiul de la o zi la alta. (…) Pentru angajaţii din sistemul privat, în timp, trebuie să se găsească resurse pentru o reducere graduală a contribuţiilor pe muncă, a taxării pe muncă, astfel încât să crească veniturile nete, evident, proporţional cu funcţionarea economiei şi cu puterea de cumpărare”, a afirmat Raluca Turcan în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima TV.

În ceea ce priveşte partea de asistenţă socială, Turcan este de părere că este „profund greşită” atitudinea acelor politicieni care spun că de acest aspect trebuie „să se ocupe socialiştii”; Turcan argumentând, în acest context, că „sănătatea şi prosperitatea societăţii reprezintă şi un barometru al nivelului de civilizaţie al ţării”, dar şi o obligaţie a autorităţilor de „a-i ajuta, ţintit, pe cei mai vulnerabili dintre români”.
Aceasta a subliniat că aceste „probleme care trenează de 30 de ani” ar trebui rezolvate prin reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Raluca Turcan: Problema tandemului Ciucă – Ciolacu nu s-a discutat şi e destul de delicată. Ce spune despre protocol şi relaţia PNL-Iohannis
Raluca Turcan, despre proiectul prin care ar trebui reduse pensiile speciale, aflat la Parlament: Modificarea este superficială, e de faţadă, e un fel de tentativă de păcăli Comisia Europeană

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, afirmă că proiectul de lege privind reducerea aşa-numitelor pensii de serviciu aflat în Parlament nu răspunde cerinţelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) privind reforma sistemului. Ea spune că acest proiect aduce o modificare „superficială, e de faţadă, e un fel de tentativă de păcăli Comisia Europeană” şi că, dacă România nu ia măsuri cu privire la pensiile speciale, riscă să piardă bani din PNRR.

„Încă nu pot să spun că există o reformă asumată de Ministerul Muncii, pentru că varianta transmisă Parlamentului nu răspunde cerinţelor din PNRR pentru a obţine finanţarea pe care o aşteaptă toată România. (…) Dacă într-un final nu se respectă cerinţele din PNRR, nu se respectă angajamentul României, riscăm să pierdem bani, per ansamblu. (…) Revenind la partea de reformă, nu există încă ceva asumat foarte clar şi asta pentru că prin obligaţia de a corecta de fapt o problemă pe care o resimt toţi românii – că eşti angajat, că eşti pensionar, că lucrezi la stat sau la privat, când priveşti spre inechitatea crasă dintre sistemul public de pensii şi sistemul de pensii speciale simţi o revoltă şi te întrebi de ce clasa politică, în decursul timpului, nu a reuşit să găsească o rezolvare, să-şi asume rezolvarea acestei probleme. Este adevărat că şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale a creat, oarecum, o legislaţie ambiguă şi atunci politicienii, în funcţie de presiunile, lobby-ul pe care l-au avut de la diferite categorii socio-profesionale, au perpetuat această problemă, în loc să caute rezolvare”, a afirmat Raluca Turcan sâmbătă, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

Citește și: Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, care va deveni premier al României a anunțat că la PSD s-a decis ca niciun beneficiar de pensii speciale sau cei care cumulează pensie plus salariu să nu mai aibă voie în Guvern.

Aceasta a arătat că, în condiţiile în care modificările legislative ar trebui să aducă nivelul pensiilor de serviciu cât mai aproape de contributivitate, proiectul aflat în prezent în Parlament pentru dezbateri, proiect adoptat de Senat, aduce doar „o modificare de faţadă”, prin faptul că aduce o impozitare de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor se serviciu.
„Cred că cel mai bine se înţelege lucrul acesta din exemple, de ce, până la urmă, modificarea este superficială, e de faţadă, e un fel de tentativă de a păcăli Comisia Europeană. Pentru că cele mai mari pensii, de exemplu speciale, sunt undeva în jur de 50.000 venit net în momentul de faţă. Or formula din Parlament aduce o reducere a acestor pensii cu maxim 7000 de lei”, a exemplificat fostul ministru.
Ea adaugă că proiectul aflat în Parlament nu răspunde nici la cerinţa privind crearea unui sistem sustenabil pe termen lung pentru întregul sistem de pensii, în condiţiile în care de ani de zile există deficit la bugetul de pensii, iar acesta este în creştere.
„Noi, dacă nu face ceva astfel încât să asigurăm o sustenabilitate a întregului sistem de pensii, riscăm ca acest deficit să se adâncească. Nu vreau să se sperie lumea şi să creadă că nu or să mai fie bani de plată a pensiilor, pentru că întotdeauna se vor transfera aceşti bani, dar transferând aceşti bani de la bugetul de stat, înseamnă că tu, de fapt, periclitezi bugetul statului şi scade puterea de cumpărare a pensiilor şi există studii care arată că dacă nu se întâmplă nimic în materie de pensii în sistemul public din România, atunci puterea de cumpărare a pensiilor din România va fi destul de redusă, aproape jumătate din cât avem noi astăzi”, a adăugat Raluca Turcan.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!