Cum să vorbești cu copilul tău despre doliu și moarte. Sfaturi de la un psihoterapeut: ”Doliul trebuie asumat, explicat, înțeles și trăit”

Moartea este un fenomen natural pe care nimeni nu îl poate evita. De cele mai multe ori oameni privesc această etapă, despre care Biserica și preoții spun că este o trecere către o altă lume, ca pe un lucru catastrofal și înspăimântător, iar majoritatea evită să vorbească despre acest subiect din teamă sau pur și simplu din ignoranță.
Gabriela Bucătaru
28 mai 2023, 08:15
Cum să vorbești cu copilul tău despre doliu și moarte. Sfaturi de la un psihoterapeut: ”Doliul trebuie asumat, explicat, înțeles și trăit”

Cum să vorbești cu copilul tău despre doliu și moarte. Cu toate acestea, oricât de mult ar evita să abordeze acest subiect, majoritatea părinților sunt nevoiți mai devreme sau mai târziu, să le răspundă copiilor lor la întrebările legate de doliu și moarte.

Citește și Rareș Prisăcariu, puștiul care a câștigat „Românii au talent”, atacat de „hateri”. Psiholog: „Poți spune o părere, dar fără a depăși limita decenței, la adresa unui copil!”. Sfaturi punctuale pentru părinții care au copii de succes | EXCLUSIV

Cum să vorbești cu copilul tău despre doliu și moarte

Psihologul și psihoterapeutul Mirela Gabriela Zetu, care de-a lungul carierei sale a întâlnit numeroase astfel de cazuri, atrage atenția că moartea nu trebuie să devină un subiect tabu pentru că acest lucru poate avea un impact major asupra copiilor și a viitorilor adulți.

”Întâlnesc adesea în cabinet adulți speriați de subiectul morții. Au credința că despre moarte și morți nu trebuie să vorbim prea mult pentru că e ca și cum, dacă vorbim, chiar se poate întâmpla ceva rău. Când moartea devine un subiect tabu pentru părinți, nici copiii nu vor ști cum să se raporteze la ea. Vor ajunge ei înșiși adulți vulnerabili la ideea de moarte, evitând în mod nesănătos expunerea și firescul, fixând în comportament reacții automate de evitare cu privire la orice poate aminti de sfârșitul nostru pe pământ. Dacă nu vorbim despre moarte în copilărie, ajungem adulți stăpâniți de iluzia controlului, înspăimântați în mod irațional de perspectiva ruperii firului vieții, suferind absurd pentru ceva ce nu putem controla”, a declarat psihoterapeutul Mirela Gabriela Zetu, potrivit Doxologia.

Mai mult, psihoterapeutul vine în ajutorul părinților cu sfaturi despre cum să abordeze astfel de subiecte delicate mai ales atunci când a murit cineva apropiat.

”Cred că cel mai mult îl ajută să nu-l păcălim. Să excludem orice minciună și să evităm orice metaforă de tipul Bunica doarme somnul cel veșnic. Tatăl tău este plecat. Mama este într-o călătorie. Pe moment, orice metaforă poate fi interpretată ad-literam de către copii. Asocierea somn-moarte nu este bine de sădit în mintea unui copil, pentru că poate declanșa insomnii mai târziu. Copilul nu va mai dori să adoarmă de teamă să nu moară, îl va angoasa perspectiva somnului propriu sau perspectiva plecării celorlalți undeva – la serviciu, de exemplu. Pentru a-l anunța că un membru al familiei a murit, spuneți-i pur și simplu adevărul, pentru ca el să poată integra realitatea morții. Este inutil să îl hrănim cu iluzii de tipul S-a transformat în praf de stele sau S-a transformat într-un înger și se uită la tine dacă ești cuminte sau nu. Pot apărea multe angoase după aceea, tocmai pentru că, mințind, lăsăm locuri goale în puzzle-ul pe care copilul le completează cu ce poate și știe. Oamenii sunt oameni, îngerii sunt îngeri.

Când vă întreabă dacă va mai revedea vreodată persoana care a murit, spuneți-i că nimeni nu se întoarce printre cei vii după ce moare. Dar dacă suntem creștini și credem că suntem ai lui Hristos, atunci avem nădejdea Învierii și credința că ne vom revedea când vom pleca și noi dincolo la rândul nostru și la vremea cuvenită. Însă, până ne vom întâlni, ne putem uita la fotografii, putem reciti scrisori sau scrie scrisori de dor, putem să ne amintim momentele frumoase, putem să ne rugăm pentru sufletul celui plecat, putem să îi mulțumim pentru momentele frumoase împreună, putem pur și simplu să nu-l uităm”, a mai spus Mirela Gabriela Zetu.

Încurajați copilul să plângă, fiți alături el și ajutați-l să nu-și reprime nevoia de a-și exprima durerea

Mirela Gabriela Zetu subliniază că este sănătos ca părinții să își încurajeze copiii să plângă și să îi sprijine să nu își reprime nevoia de a-și exprima durerea.

”Ajută să îi vorbim despre propria durere. În felul acesta, învață că este firesc să simtă durere și tristețe, că și adulții simt asta, nu doar copiii. Că plânsul este în noi, ca oameni. Îi puteți vorbi despre propria durere, dar numai dacă puteți face asta fără disperare, pentru a nu-l copleși. Este nevoie de atenție aici, deoarece nu este rolul copilului să devină confidentul sau psihologul părintelui său. Fără să ne dăm seama, împovărăm copiii cu durerile noastre de părinți. Se întâmplă uneori ca, atunci când moare unul dintre parteneri, celălalt să își plângă disperarea pe umărul copilului care, la rândul său, se simte copleșit. Există riscul ca, dintr-un sentiment al datoriei de a face față, copilul să se închidă, fără a-și exprima durerea într-un mod sănătos. În astfel de situații, este imperios necesar ca adultul, înainte de a-și deschide sufletul în fața copilului, să își regleze propriile emoții, vorbind cu un psiholog, cu un preot sau cu alți adulți care îi pot oferi sprijin.

Dacă durerea este atât de intensă și copleșitoare pentru noi, ca adulți, încât nu mai găsim cuvintele potrivite sau disponibilitatea de a fi prezenți și empatici, este esențial să apelăm la ajutorul unor persoane apropiate, pe care ne putem baza: mătușă, unchi, nași, prieteni foarte apropiați cu care copilul ar putea să discute. Duhovnicul familiei ar putea avea un rol important în viața unui copil care trece prin doliu și nu poate da sens trăirilor sale”, a subliniat psihoterapeutul.

Relația cu copilul trebuie să fie autentică

Psihoterapeutul le atrage atenția părinților că este esențial să aibă o relație cât mai autentică cu copiii lor pentru că cei mici nu au nevoie despre discursuri elaborate despre sensul vieții, ci doar să fie înțeleși și susținuți atunci când le este greu.

”Esențial este să fim cât mai autentici în relația cu copiii noștri. Să putem numi emoțiile: Sunt foarte trist, cred că și tu ești… Copiii nu au nevoie să le ținem discursuri despre sensul vieții, ci doar să îi credem și să îi înțelegem că le este foarte greu. Uneori se simt pedepsiți, alteori abandonați. Întrucât copiii foarte mici au tendința de a raporta totul la ei înșiși (și e firesc să fie așa la vârsta lor) este posibil să apară un discurs culpabilizator. Copilul va resimți vinovăție pentru lucruri pe care le-a făcut în relație cu persoana respectivă, dar care evident nu au nicio legătură cu decesul acesteia. Când moare un frățior sau o surioară, copilul are nevoie să știe că nu a fost vina lui. Rivalitatea dintre frați face parte dintre conflictele psihice firești, pe care le depășim pe măsură ce ne maturizăm. Cain și Abel sunt în noi. În astfel de momente, ajută să-i spunem că simplul fapt de a gândi ceva rău la supărare nu poate provoca moartea unui om. Că, deși s-a mai certat cu fratele sau cu sora, acest lucru nu i-a provocat moartea. Acest tip de mesaj va ridica vălul de vinovăție care se poate așeza peste inima unui copil. Are nevoie să audă că îl vom iubi la fel în continuare.

Uneori, părinții semnalează faptul că, aparent, copilul nu are nicio problemă cu faptul că a murit cineva din familie. Că se poartă ca și cum îi este indiferent. Nu e neapărat ceva îngrijorător, nu înseamnă că este în negare (o noțiune la modă azi), ci că este doar o etapă și, de regulă, este urmată de episoade de furie, de plâns sau de somatizări (îmbolnăviri). Semnalul de alarmă este când copilul se închide, când devine apatic. Atunci este nevoie să luăm măsuri”, a transmis Mirela Gabriela Zetu.

Doliul trebuie asumat, explicat, înțeles și trăit până la capăt

De asemenea, Mihaela Gabriela Zetu susține că doliul trebuie asumat, explicat, înțeles și trăit până la capăt, oricât ar fi de dureros ar fi el pentru că astfel copiilor le va fi mai ușor să accepte acest fenomen al morții și în felul acesta vor fi evitate eventualele traume care vor fi foarte greu de vindecat mai târziu.

”Ca psiholog, sunt întrebată des dacă este bine să ducem copilul la înmormântări, dacă nu cumva îl speriem, dacă nu va visa urât etc. Sunt multe nuanțe dar, pe scurt, da, este în regulă. Putem chiar să-l lăsăm să privească persoana decedată, să o atingă, cu condiția ca aceasta să fie ușor de recunoscut. Dacă vorbim de trăsături de nerecunoscut sau de accidente mutilante, atunci e de evitat. Copilul nu va putea face legătura între persoana pe care a îndrăgit-o și l-a îndrăgit în timpul vieții și corpul din sicriu.

Dar și pentru noi, ca adulți, este important să mergem la priveghi, la înmormântare, să dăm coerență experienței morții și despărțirii de cineva drag. De câte ori nu am constatat în timpul ședințelor de psihoterapie cât este de dureros pentru adulți că nu și-au luat rămas bun sau că nu au condus pe ultimul drum o persoană dragă. În astfel de situații, procesul de doliu se blochează și totul se complică din punct de vedere psihologic, mai ales când nu există o raportare duhovnicească, spirituală, la evenimentul morții…

Doliul trebuie asumat, explicat, înțeles și trăit până la capăt, oricât ar fi de dureros. Abia atunci nu lasă urme greu de vindecat mai târziu”, a conchis psihoterapeutul.

Citește și Bucuria copiilor! Câte zile libere vor avea elevii la începutul lunii iunie. Practic, este vacanţa de dinaintea vacanţei

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Sarmale cu frunze de podbal, cum făceau bunicile odată. Redescoperă gustul uitat al tradițiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver