Festivalul de Film de la Cannes 2023. Merve Dizdar a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Les Herbes Seches”

Festivalul de Film de la Cannes 2023. Lungmetrajul „Anatomie d'une chute”, regizat de Justine Triet, a fost recompensat cu trofeul Palme d'Or, la finalul celei de-a 76-a ediţii şi la capătul a 12 zile de competiţie cu 21 de filme.
Alina Costache
27 mai 2023, 23:36
Festivalul de Film de la Cannes 2023. Merve Dizdar a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Les Herbes Seches”
Festivalul de Film de la Cannes 2023

Festivalul de Film de la Cannes 2023. Justine Triet devine a treia regizoare laureată cu Palme d’Or din istoria festivalului. Cineasta în vârstă de 44 de ani îi urmează lui Jane Campion („Lecţia de pian”, 1993) şi Julia Ducournau („Titane”, 2021).

Palme d’Or a fost înmânat de actriţa Jane Fonda, cunoscută pentru angajamentele sale militante.

Primind trofeul, regizoarea a denunţat modul în care guvernul francez a „negat în manieră şocantă” mişcarea contra reformei pensiilor. „Iar acest tipar de putere dominatoare din ce în ce mai dezinhibată erupe în mai multe zone„, a adăugat ea.

Citeşte şi: Cine e cea mai admirată româncă de la Festivalul de Film de la Cannes. Câți bani a dat pe rochia cu care a defilat pe covorul roșu

Ea şi-a dedicat premiul „tuturor tinerelor regizoare” şi „tinerilor regizori”, şi „chiar celor care nu reuşesc să filmeze astăzi”.

Festivalul de Film de la Cannes 2023

Marele Premiu a fost acordat, sâmbătă, de doi regizori legendari, Quentin Tarantino şi Roger Corman, în vârstă de 97 de ani, unul dintre decanii cinematografiei americane.

Filmul proiectat în închiderea Festivalului de la Cannes 2023 este „Élémentaire” (Pixar) de Peter Sohn.

Gazda ceremoniei a fost actriţa franceză Chiara Mastroianni.

Juriul, prezidat de Ruben Ostlund, i-a inclus pe: actorul american Paul Dano („The Fabelmans”, „There Will Be Blood”), compatrioata sa Brie Larson („Captain Marvel”), regizoarea franceză Julia Ducournau (Palme d’Or în 2021 pentru „Titane”), regizorul argentinian Damian Szifron, scenaristul şi regizorul Atiq Rahimi, regizoarea şi scenarista din Zambia Rungano Nyoni, actorul francez Denis Menochet şi scenarista şi regizoarea din Maroc Maryam Touzani.

În selecţia oficială au fost proiectate: „Club Zero”, de Jessica Hausner, „Astroid City”, de Wes Anderson, „The Zone of Interest”, Jonathan Glazer, „Fallen Leaves”, de Aki Kaurismaki, „Les Filles d’Olfa” de Kaouther Ben Hania, „Anatomie d’une chute” de Justine Triet, „Monster” de Hirokazu Kore-eda, „Il Sol Dell’Avvenire” de Nanni Moretti, „La Chimera” de Alice Rohrwacher, „Les Herbes sèches” de Nuri Bilge Ceylan, „L’Eté dernier” de Catherine Breillat, „La Passion de Dodin Bouffant” de Tran Anh Hung, „Rapito” de Marco Bellochio, „May December” de Todd Haynes, „Firebrand” de Karim Aïnouz, „The Old Oak” de Ken Loach, „Banel et Adama” de Ramata-Toulaye Sy, „Perfect Days” de Wim Wenders, „Jeunesse” de Wang Bing, „Le Retour” de Catherine Corsini, „Black Flies” de Jean-Stéphane Sauvaire.

Anul acesta, în afara competiţiei, Martin Scorsese a venit să prezinte alături de Leonardo DiCaprio şi Robert De Niro cel mai recent film al său, „Killers of the Flower Moon”, Harrison Ford, care la vârsta de 80 de ani a urcat treptele pentru ultimul „Indiana Jones” şi şi-a luat rămas bun de la personajul arheologului cu pălărie şi bici, sau actriţa Jane Fonda şi regizorul Quentin Tarantino, au venit fiecare să vorbească despre cinema şi carierele lor.

Actorul japonez Koji Yakusho, unul dintre cei mai cunoscuţi actori din ţara sa, a câştigat sâmbătă seara premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Perfect Days” de Wim Wenders la Festivalul de Film de la Cannes.

Vreau să-i mulţumesc în mod deosebit lui Wim Wenders şi co-scenaristului (…). Ai creat un personaj magnific„, a spus el, emoţionat, pe scenă. În acest film al regizorului „Paris, Texas” (Palme d’Or în 1984) îl interpretează pe Hirayama, un angajat al toaletelor publice din Tokyo, un bărbat tăcut şi solitar, care se va deschide treptat către ceilalţi.

Actriţa turcă Merve Dizdar a câştigat, sâmbătă, premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Les Herbes Seches” a regizorului Nuri Bilge Ceylan. „Aş dori să dedic acest premiu tuturor femeilor care duc o luptă pentru a depăşi dificultăţile existente în această lume şi pentru a păstra speranţa”, a declarat actriţa care interpretează rolul unei femei care se îndrăgosteşte de un profesor într-o provincie îndepărtată din Turcia.

Înainte de a-i acorda premiul pentru scenariu lui Sakamoto Yuji pentru „Monster” de Kore-eda, actorul american John C. Reilly a tăcut câteva secunde pe scenă în semn de susţinere pentru „toţi cei care scriu şi dau naştere filmelor grozave”, în plină grevă a scenariştilor la Hollywood.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Bancnota din România din 1989 care costă mai mult decât Dacia Duster III hybrid nouă. Dacă o ai în casă, ai șansa să te îmbogățești peste noapte
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. UE a luat decizia. Se mai schimbă ora în weekend?
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de 60 de milioane de euro. Cât plătește anual pentru asigurarea aeronavelor sale
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Zodiile care se vor certa cu toată lumea în perioada următoare. Va fi mare scandal
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ana Bogdan, imagini hot în costum de baie. Îi prieşte viața de femeie singură
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mamă are Livian Pop! Soția lui Nelson Mondialu' a atras toate privirile la nunta fiului ei 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Este interzis în fața blocului. Românii care stau la bloc NU au voie. Vecinii pot chema poliția
StirileBZI
Vor primi cu 650 lei în plus la pensie, de la 1 octombrie 2024! Banii nu vin în urma recalculării
Prosport.ro
Nadia Comăneci s-a întâlnit cu David Popovici. Ce i-a spus când au rămas singuri
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Biden și Harris denunță violența politică după tentativa de atentat asupra lui Trump
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...