Liderii sindicatelor din Educaţie discută luni cu ministrul muncii, Marius Budăi, despre viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.
„Vom discuta astăzi cu domnul Budăi despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, pentru Agerpres.
Nistor a afirmat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.
„Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic”, a subliniat liderul sindical.
Sindicatele din Educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că va continua greva generală din sistem, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.
„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.
La ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.
Profesorii au ieșit în stradă în mai multe orașe. Angajații din învățământ cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Dascălii amenință că vor îngheța anul școlar dacă revendicările lor nu vor fi auzite de guvern.
Premierul Nicolae Ciucă i-ar fi cerut ministrului Muncii Marius Budăi să se vadă de urgență cu sindicatele din educație pentru a negocia cerințele acestora pentru încetarea grevei. Conform unor surse politice, Nicolae Ciucă i-ar fi cerut lui Marius Budăi să se vadă de urgența cu sindicaliștii astfel încât să accelereze legea salarizării, iar profesorii să-și primească salariile mărite înainte de 15 iunie. Discuțiile s-au repetat luni, însă de data aceasta a participat și liderul PSD Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Adrian Câciu.
Pe de altă parte, liderii celor trei mari federaţii sindicale din învăţământ i-au adresat preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de a se întâlni marţi cu Birourile Executive ale sindicatelor. Acestea cer şefului statului să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”, transmiţându-i lui Klaus Iohannis că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor.