Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, afirmă că statul român păstrează 60% din rezerva de aur în afara granițelor. Totodată, acesta dezvăluie că până în anul 2006, România obținea profit de pe urma depozitelor de aur, însă, în urma unei analize s-a hotărât ca aceste venituri să nu mai revină țării noastre.
„Mai mult de jumătate din rezerva de aur (respectiv 60%) a rămas depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra, în fiecare an din perioada 2010-2016. România păstrează cea mai mare parte a rezervei de aur în străinătate. România nu primeşte nimic pentru că ţine aurul în străinătate. România plăteşte pentru a ţine aur în străinătate. Înainte de anul 2006, România obținea profit de pe urma plasamentului aurului în străinătate. Din rapoartele BNR din anii 2005 şi 2006 aflăm că băncile favorite pentru plasarea aurului erau Fortis Bank, Morgan Stanley şi Nova Scoţia Bank. În anul 2006 s-a realizat o analiză pe care s-a bazat decizia dumneavoastră de a nu mai obține venituri din aurul plasat în străinătate. BNR are cele mai mari rezerve de aur din Europa Centrală şi de Est, de 103,7 tone, deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000”, a transmis Diana Șoșoacă, potrivit Bzi.
În interpelarea adresată BNR, Diana Șoșoacă cere răspunsuri la o serie de întrebări. Senatorul de Iași dorește să afle printre altele de ce România nu obține niciun venit de pe urma rezervei sale de aur.
„Având în vedere discuțiile emanate pe acest subiect, vă solicit să îmi comunicați care este rezerva totală de aur a României, unde este deținută și cantitatea repartizată pe fiecare plasament.
Care este suma pe care România o plătește anual pentru păstrarea aurului la Londra?
Care este motivul pentru care cea mai mare cantitate a aurului românesc se află la Londra, fără să aducă vreun beneficiu?
Care este motivul pentru care nu se obțin venituri de pe urma acestei rezerve de aur deținute de România la Londra?
Care sunt veniturile obținute de România de pe urma rezervei sale din aur? Vă solicit să îmi comunicați răspunsul raportat la fiecare plasament al acestuia.
Care este motivul pentru care înainte de 2006 se puteau obține venituri din aurul deținut de România în străinătate, iar după 2006 nu s-au mai obținut?
Cât aur a cumpărat România din 2006 până în prezent?”, a conchis președintele S.O.S. România.