Pensii 2023. Sfaturi utile despre pensia comunitară. Milioane de români din Diaspora o pot încasa

Dacă ați lucrat legal, atât în Italia, cât și în România sau în alt stat membru al UE, puteți solicita acordarea drepturilor de pensie potrivit legislației în vigoare din fiecare stat în care ați lucrat, la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare.
Filip Stan
30 mai 2023, 17:34
Pensii 2023. Sfaturi utile despre pensia comunitară. Milioane de români din Diaspora o pot încasa

Pensii 2023. Dacă ați lucrat legal, atât în Italia, cât și în România sau în alt stat membru al UE, puteți solicita acordarea drepturilor de pensie potrivit legislației în vigoare din fiecare stat în care ați lucrat, la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare.

Cererea de pensionare, împreună cu toate documentele necesare conform legislației în vigoare, se va depune la autoritatea competentă din statul de domiciliu la momentul pensionării.

Dacă locuiți în Italia în momentul în care îndepliniți condițiile de obținere a pensiei și doriți obținerea pensiei din România:

Cererea de acordare a drepturilor de pensie din Italia se depune, online, la sediul INPS de la locul de domiciliu, inclusiv cu ajutorul unei instituții de asistență a lucrătorilor – „patronato”. INPS va transmite cererea de emitere a formularului E205Ro către Casa teritorială de pensii în a cărui evidență vă aflați, dacă sunteți pensionar în România, nefiind necesară deplasarea în România în acest scop.

Pensii 2023. Când vin pensiile în iunie în contextul minivacanței de 1 iunie și Rusalii. Poștașii vor avea program special

Dacă nu aveți calitatea de pensionar în România, INPS va trimite cererea la Casa teritorială de pensii desemnată ca pol de competență. În această situație este absolut necesar ca odată cu cererea să fie transmisă și fotocopia certificată conform cu originalul a documentelor din care să rezulte perioadele de activitate din România (de exemplu: carnetul de muncă sau adeverințele eliberate, în condițiile legii, de foștii angajatori din România).

Dacă locuiți în România și doriți să obțineți pensia din România:

Este necesar să vă adresați Casei Teritoriale de Pensii, de la locul de domiciliu, pentru a depune cererea de acordare a drepturilor de pensie, însoțită de toate documentele prevăzute de legislația română, precum și informațiile necesare pentru instituție în vederea pregătirii cererii de obținere a formularului E205It din Italia, pentru confirmarea perioadei de asigurare realizată în Italia.

Dacă locuiți în România și doriți să obțineți pensia din Italia:

Este necesar să vă adresați Casei Teritoriale de Pensii, de la locul de domiciliu, pentru a depune cererea de acordarea a drepturilor de pensie din Italia, furnizând toate informațiile prevăzute de legislația italiană pentru obținerea respectivelor drepturi.

Sfaturi utile:

Asigurați-vă că dosarul dvs. este complet. De exemplu, fotocopia carnetului de muncă să fie certificată „conform cu originalul” pe fiecare pagină, să fie lizibilă și să nu lipsească file.

Pentru emiterea unei decizii de pensionare de către Casa Teritorială de Pensii este esențială depunerea tuturor documentele necesare (lista actualizată se regăsește pe site-ul CNPP);

– Dacă v-ați schimbat numele de familie și implicit codul fiscal este necesar să solicitați autorității italiene competente (Agenzia delle Entrate; misiunile diplomatice italiene în străinătate) unificarea respectivelor coduri fiscale;

– Dacă vă depuneți cererea la Casa Teritorială de Pensii de la locul de domiciliu, nu uitați să comunicați și eventualele nume de familie anterioare, inclusiv codul fiscal în baza căruia ați fost înregistrați ca și contribuabili la INPS. În cazul cererilor de obținere a pensiilor de urmași din Italia, solicitanții trebuie să comunice, de asemenea și codul fiscal italian. Dacă nu îl dețin și locuiesc în România se pot adresa Ambasadei Italiei.

– Vă sfătuim să vă păstrați documentația privind raporturile de muncă avute, respectiv contractele de muncă și statele de plată, pentru a le putea prezenta instituțiilor de asigurări sociale, în cazul de necesitate;

– Pentru a evita situații în care o persoană constată prea târziu că angajatorul nu i-a plătit asigurări sociale, pentru a iniția un demers pentru recuperarea acestora, prin depunerea unei plângeri la INPS în termenul legal de 5 ani, recomandăm să se verifice constant „estratto contro previdenziale”, direct pe site-ul www.inps.it sau cu ajutorul unui patronat;

– Pe site-ul INPS (www.inps.it) poate fi urmărit stadiul de soluționare al cererilor de obținere a prestațiilor, poate fi modificată posibilitatea de plată a acestora și, de asemenea, pot fi efectuate simulări ale viitoarei pensii, de aceea e foarte utilă înregistrarea pe respectivul portal.

Sursa: Material realizat de Ambasada României în Italia, Biroul atașatului pe probleme de muncă și sociale.

Românii pot beneficia de pensie pentru anii lucraţi în statele UE. Condiţiile pentru a încasa „pensie comunitară”

Cetățenii români care au lucrat în Italia și au plătit regulat contribuții la I.N.P.S., au dreptul la prestații de pensie în aceleași condiții de vârstă și de contribuții prevăzute pentru cetățenii italieni. Cetățenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaș și pensia anticipată sau pe caz de boală.
Pensii 2023. Se recalculează şi pensiile în plată, 5 milioane de români vor primi alte cupoane. Creşte şi vârsta de pensionare
Cetățenii români care au muncit mai mulți ani peste hotare sau cel puțin un an, iar la momentul pensionării decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă țară membră U.E., pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.

Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel, încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Prin urmare, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta pentru ieșire la pensie, conform legii din România, adică 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

În acest caz li se vor calcula vechimea de muncă pe teritoriul României, iar dacă la momentul respectiv cetățeanul român locuiește sau muncește în alt stat european, va trebui să aștepte să împlinească anii de ieșire la pensie din țara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.

Așa cum precizează consilierul juridic Gabriela Pintea, cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege:

„O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”, a declarat aceasta pentru Rotalianul.com.

Așadar, românii care au muncit în mai multe țări europene în ultimii ani cu contract și au plătit impozite în mai multe locuri pot primi pensie comunitară.

Condiția de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care dorește să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă plătite contribuțiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.

De exemplu, în România este obligatoriu să ai munciți sau să cotizezi la stat măcar 15 ani ca să poți să ieși la pensie atunci când atingi vârsta admisă de lege.
Pensii 2023. Când începe eliberarea adeverințelor pentru pensionarea cu 13 ani mai devreme

În cazul în care muncitorul se întoarce în propria țară, sau se mută în altă țară europeană, înainte de a fi îndeplinit condițiile necesare, aceste condiții pot fi îndeplinite continuând să muncească și să verse contribuții în gestiunea de prevederi sociale a țării europene în care s-a mutat. Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuțiile vărsate în Italia sau în alte țări europene, vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei țări, în funcție de contribuțiile vărsate.

Ce se întâmplă cu cei care au muncit atât în România, cât şi în altă ţară UE?

Conform noilor reglementării cei zece ani munciți în Italia se vor lua în calcul, astfel încât statul român să îți deschidă dreptul la pensie.

Totodată, este bine de știut că românii stabiliți definitiv peste hotare și care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în țara în care se află, iar acolo îi vor fi calculați și anii munciți în România.

Un alt aspect important și bine de știut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă la bătrânețe vă decideți să plecați din România, puteți să vă transferați pensia în țara în care vă stabiliți.

Concret, pentru a primi pensia în străinătate, solicitanții trebuie:

– să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;

– să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer).

Cum se poate face cerere pentru pensie comunitară în Italia:

– online, pe site-ul INPS, unde este necesar să vă înregistrați și să vă creați un cont;

– sunând la numerele de telefon: 803164 ,apelabil gratuit de la un telefon fix, 06164164, apelabil de la un telefon mobil);

– adresând-vă unei instituții de asistență denumită „Patronato”, care acordă gratuit asistență lucrătorilor.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni