Mai multe vedete au postat în mediul online mesaje legate de greva profesorilor, după ce cadrele didactice au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile.
Amalia Bellantoni, fostă concurentă la „Chefi la cuțite”, a vorbit despre situația în care se află profesorii și a criticat dur profesorii care se raportează la educația copiilor.
Doar atunci când România își va respecta profesorii și le se vor acorda salarii mai mari decât al unui spălător de vase din Horeca sau al unui salahor din construcții vom putea vorbi despre o națiune! Dascălii sunt stâlpii unei națiuni, sunt cei ce instruiesc viitorul acesteia! Ei sunt responsabili de însămânțarea sâmburelui de învățătură în sufletele copiilor noștri.
Însă haideți să nu confundam învățătura cu educația dată de părinți fiecare cu familia sa! Haideți să nu uităm ca ‘Sărut mâna’ ‘Te rog frumos’ și ‘Mă scuzați’ se învață acasă! Haideți să nu punem în cârca profesorilor eșecurile părinților! Nu ei sunt responsabili dacă fiii voștri fumează, se droghează sau se prostituează! Este EXCLUSIV vina noastră, a părinților!
Nu stă profesorul la ușă să verifice cum îți iese copilul îmbrăcat! Nu îi dă profesorul bani să-și pună unghii false! Nu îți miroase profesorul copilul când vine acasă să vadă dacă a fumat sau nu! Nu profesorul îi cumpără telefon mai scump decât salariul său ca să se posteze goală pe Social Media!
Citește și: Carmen Harra spune că greva profesorilor e începutul: „Să vă așteptați la nişte revolte mari în toamna asta”
(…) Toți influencerii, toate personajele publice, toți cei care sunt ceva mai avuți își trimit copiii la școli private căci le pute învățământul de stat. Pentru că sunt prea săraci profesorii pentru copiii lor bogați! Nu ar influența, nu ar schimba cu nimic acest sistem sărac în această Românie bogată. Ci se plâng că ai lor copii suferă de bully-ing și sunt dependenți de diverse substanțe!
Eu, Amalia Bellantoni, nici săracă, nici bogată, îmi trimit copiii la școala de la țară. Mai exact din Comuna Belciugatele, județul Călărași, unde avem și o fermă și ne gospodărim singuri. Îi trimit cu transportul rural al comunei, cu ghiozdanul nu perfect funcțional. Cu un singur pix și creion, fără pachet și cu hăinuțele uneori ușor murdare de noroiul din curte. Sau cu adidașii puțin dezlipiți de la prea mult fotbal cu copiii din sat!
De ce fac asta? Pentru că îmi respect conaționalii, pentru că îmi doresc ca ai mei copii să studieze în România. Ulterior să ducă mai departe micile afaceri pe care le avem în țărișoara mea dragă. Unde m-am întors după 20 de ani de diaspora aducând cu mine și soțul cetățean italian și întreaga lui familie din Sicilia”, a scris Amalia Bellantoni în mediul online.
Nu doar Amalia a vorbit despre greva profesorilor, ci și Lolrelai, Ștefani Costache pe numele său real. Ea a povestit cum, în copilărie, neajunsurile erau ceva obișnuit, având în vedere că ambii săi părinți au fost profesori.
„Mama a fost învățătoare și tata profesor! Ambii au atins cel mai înalt grad in meseria lor si ambii au prins pensia cu credite la bănci pe care am reușit să le închid eu făcând tiktok! Nu știu dacă realizați cât de absurdă și tristă este fraza asta!
Părinții mei, care au educat sute de copii, au murit săraci și datori la bănci după o carieră de succes! Da, e admirabil că au studiat toată viața și niciunul nu s-a oprit până nu a atins nivelul maxim în carieră.
Pentru a îmi cumpăra primul telefon când am împlinit 14 ani, părinții mei intelectuali, și-au amanetat verighetele. La bănci erau deja datori vânduți pentru un apartament cu 2 camere, nu vreo vilă sau casă de vacanță! Cel mai des lucru auzit de la părinții mei era ‘Nu avem bani’.
Cel mai trist lucru era că nu mă mințeau, chiar dacă așa credeam. Eram singurul lor copil și nu puteam crede că niște profesori, pe care toată lumea îi respectă, chiar sunt săraci. Îmi dădea cu virgulă cum ei, care clar au învățat bine și îi învață și pe alții de bine, sunt săraci totuși. Am subliniat că eram singurul copil. Dacă părinții mei profesori ar fi avut doi copii, probabil nici mâncarea nu ne ajungea din salariul lor!
Ca să înțelegeți și că nu doar ai mei aveau salariul mic. Să știți că toți profesorii și învățătorii, pe lângă ratele la bănci, mai aveau și rate la Sindicat. Există mai multe Sindicate în învățământ unde se împrumută profesorii de nevoie.
Pe lângă asta mai aveau o chestie numită cerc. Cerc în care puneau mai mulți profesori lunar câte 100 de lei și când le venea rândul luau 1000 de lei. Practic, luau tot banii lor, dar luau mai mulți odată ca să înțeleagă ceva din ei.
Când a murit mama, în 2020, mai mulți părinți ai căror copiii i-a îndrumat în viață mi-au scris public pe Facebook. Să mă ajute cu bani, pentru că știau că mama nu avea. La fel a fost și la moartea tatălui meu.
Părinții mei s-au împrumutat și au trăit toată viața de pe o lună pe alta. Mi s-a confirmat asta când în prima lună în care nu au mai fost, datoriile mi-au revenit, prin moștenire.
Verighetele tot eu le-am scos de la amanet și creditele la bancă tot eu le-am închis, că moartea nu te scutește de datorii.
Practic au muncit o viață întreagă în învățământ pentru a lăsa singurului lor copil niște datorii și un apartament mic. Care fără o renovare nu putea fi folosit.
Mi-a luat 3 ani de tiktok și ‘cerut trandafiri’. Alături de niște agramați care nu știu acordul între subiect și predicat, pentru a face ce nu ar fi reușit profesorii mei dragi în 20 de ani.
Nu-mi dau seama dacă realizați că un incult câștigă intr-o zi cât un profesor de stat într-o lună. Iar când săracii ies în stradă că vor un salariu decent, sunt judecați și umiliți de conducătorii bogați ai țării!
Profesorii nu cer că n-au ce face, ci pentru că nu au! Chiar nu au! Mama a fost în stradă la fiecare grevă! Acum, când ea nu mai e, încerc să o ajut să lupte prin mine de dincolo de mormânt.
Vă rog din suflet ajutați-mă să schimb ceva, chiar dacă nu pentru ai mei, măcar pentru ai voștri!”, a scris Lolrelai pe Facebook.