La doi ani de la atentatul din Arad, ancheta este în acelaşi stadiu, chiar dacă procurorul general al României a spus, în urmă cu câteva săptămâni, că au fost audiate peste 400 de persoane în acest caz.
„Anchetatorii români colaborează cu alte state și au cerut ajutorul inclusiv Ucrainei, Republicii Moldova sau Serbiei, deoarece sunt informații că cetățeni străini din cercul suspecților ar fi reușit să plece către aceste state la scurt timp după atac. Până acum au dat declarații 400 de persoane (prieteni, cunoscuți, parteneri de afaceri sau persoane cu care acesta avusese conflicte în trecut). Au fost sute de ore de înregistrări, dar momentan nu s-a ajuns la audierea unor persoane din cercul de suspecți”, a declarat Alex Florin Florența, procurorul general al României.
Ioan Crişan a murit sâmbătă, 29 mai 2021, în explozia maşinii sale, pe o stradă din Arad. Necropsia a confirmat identitatea omului de afaceri şi a arătat că acesta a murit la câteva secunde după ce maşina a sărit în aer.
Primii care au intervenit la fața locului în acea dimineață au fost pompierii. Aceștia au descoperit cadavrul făcut scrum al omului de afaceri.
În data de 31 mai 2021, procurorii Parchetului General au încadrat explozia de la Arad, în care Ioan Crișan și-a pierdut viața, la omor cu premeditare.
La acea vreme, anchetatorii luau în calcul varianta în care explozia mașinii omului de afaceri din Arad să fi fost un asasinat la comandă, iar bomba ar fi fost activată de la distanţă.
În atac a fost folosit un exploziv de mare putere, potrivit concluziilor procurorilor, iar ancheta se desfășoară în continuare in rem.
„Am fost chemați pe la organele de poliție, dar văd că toată lumea bâjbâie. Eu zic că undeva cineva știe ceva, nu poate să fie crima perfectă.”, a declarat Nicolae Poșchină, prieten al omului de afaceri, potrivit Stirileprotv.
Există un cerc de suspecți, cetățeni români și străini, conform declaratiilor făcute chiar de procurorul general al României, care nu a oferit însă detalii.
„Că există un cerc de suspecți nu înseamnă că avem un suspect. Dacă l-am avea, trebuie să fim absolut siguri că este vinovat. Până când suspiciunile pe care le avem, capetele de dovezi se vor confirma, vor deveni de necontestat, este singura formulă în care se poate comunica public.”, a spus, pentru aceeaşi sursă, Teodor Parasca, fost investigator Eulex.
Anchetatorii au refăcut şi traseul omului de afaceri din ultimele ore de dinaintea producerii exploziei.
Ioan Crişan a ajuns vineri seara acasă, 28 mai 2021, în jurul orei 21.00, într-un cartier din Arad, unde locuia alături de soţie. Maşina a rămas pe locul de parcare pe care omul de afaceri îl folosea, toată noaptea.
A doua zi, Crișan a plecat de dimineaţă de acasă, în jurul orei 6.30. La ora 6.45 a parcat în locul unde a avut loc deflagraţia.
A lipsit din maşină timp de 10 minute, a fost la un bar din zonă unde mergea în mod curent dimineaţa pentru a bea cafeaua şi s-a urcat din nou la volan în jurul orei 6.55. După câteva zeci de secunde, maşina a sărit în aer.
Primul apel la 112 a fost făcut la ora 7.00, după ce mai mulţi trecători au încercat să stingă flăcările care creşteau, însă, în intensitate, aşa că au cerut ajutorul pompierilor.