Băuturile carbogazoase nu hidratează organismul şi sunt periculoase pentru sănătate deoarece conţin coloranţi şi zaharuri.
„Această culoare (a sucurilor n.r.) de cele mai multe ori este obţinută în mod artificial cu E-uri care sunt de fapt coloranţii chimici de sinteză azoici. Şi aş da exemplu numai tartrazină, E 102, care s-a dovedit că poate fi periculoasă în sensul că modifică metabolismul tiroidei sau chiar poate forma aducţii de ADN, asta însemnând că acele micromutaţii pot fi începutul unui proces de cancerizare. Băuturile care pe lângă culoarea artificială şi aroma artificială conţin şi o cantitate mare de zaharuri nu ne hidratează, dar ne aduc foarte multe calorii goale. Un litru de băutură îndulcită poate să ne aducă până la 100-110 grame de zahăr alb. Această cantitate mare de glucide cu absorbţie rapidă va determina creşterea glicemiei şi risc de apariţie al obezităţii şi diabetului de tip 2. Astfel de băuturi pot conţine şi mulţi fosfaţi care pot dezechilibra balanţa calciu-fosfor şi să împiedice chiar fixarea calciului”, a declarat, la România TV, dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Citeşte şi Propunere: Băuturile carbogazoase ar putea fi interzise minorilor
Mai mult, „astfel de băuturi pot conţine şi substanţe excitante, substanţe de tip neurohormonal, ca taurina sau anumite forme de cofeină”.
În ceea ce priveşte sucurile necarbogazoase de fructe, acestea sunt mai bune decât cele acidulate, însă nu pot fi numite sănătoase.
„Sunt mai bune decât băuturile carbogazoase, numai că trebuie să conştientizăm că un suc pasteurizat sau sterilizat practic nu mai are aceeaşi valoare biologică prin simplu fapt că enzimele au fost inactivate, o parte din vitamine de asemenea au fost distruse şi sigur şi ceilalţi macro şi micronutrienţi au suferit modificări importante şi de aceea nu putem pune egal între un suc de fructe pasteurizat şi fructul ca atare care este un aliment viu în momentul în care îl consumăm„, a explicat Mencinicopschi.
Citeşte şi Băuturile carbogazoase fără zahăr pot provoca infarctul, iar cele cu zahăr afectează ficatul
Apa sau ceaiul sunt cele mai sănătoase metode de hidratare.
„Lichidul ideal pentru hidratare este apa, însă în urma unor experimente am descoperit un fenomen care ne-a confirmat că apa băută sub formă de ceai are o capacitate de hidratare foarte mare”, a precizat doctorul.