Întrebat de Andreea Creţulescu ce plan are AUR pentru Educaţie, George Simion a explicat cu programul de guvernare al partidului pe masă.
„Este ceva logic, este apanajul guvernarii. Oamenii astia au iesit in strada justificat. Oamenii astia cer in plus 2.000 de lei la salarii. Solutia e simpla: negociezi si acorzi niste mariri. Guvernul i-a considerat asistati sociali, handicapati, saraci cu care nu trebuie discutat, oferindu-le cupoane. Informatia mea este ca erau pregatiti liderii sa renunte azi, dar profesorii din strada au refuzat.
EXCLUSIV George Simion: „Se pare că rotativa a fost aşa o minciună. Un personaj expirat, Dragnea, care statea la şpriţuri cu el, a spus că noi am fi controlaţi de Coldea”
Sindicaliştii din sistemul de învăţământ care au protestat marţi, în Bucureşti, începând de la ora 11:00 în Piaţa Victoriei, şi au ajuns la Palatul Cotroceni în jurul orei 14:30. “Nu suntem milogii Guvernului (…) De 30 de ani suntem umiliţi, de 30 de ani tot sperăm că cineva îşi va da seama că învăţământul este important, că fără şcoală societatea se prăbuşeşte şi în fruntea statului ajung numai oameni fără educaţie, fără dorinţa de a face ceva pentru ţară, oameni care, practic, nu au nici o profesie, sunt politicieni de profesie“, ne-a declarat Aneta Lascu din Bucureşti.
Ce spun profesorii vcare au protestat marţi
Daniel Viorel, fost profesor de matematică şi filosofie, prezent în Piaţa Victoriei, a spus: “Eu sunt pensionar, dar m-am alăturat foştilor mei colegi profesorii pentru că au perfectă dreptate. De ani de zile, sunt trataţi cu dezinteres (…) nu li se acordă de fapt ceea ce legea le dă dreptul şi se minte de către guvern … “.
“Mergem la Cotroceni pentru o Românie Educată (…) Salariile sunt de mizerie şi pentru asta am venit să manifestăm…” a declarat, între altele, Ionel Traistaru din Giurgiu.
Elena Mihaela Iftode a precizat: “Eu nu mă aflu aici pentru mine, mă aflu aici pentru copii noştri, care merită totul şi suferă pe nedrept”.
Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte, a declarat pentru AGERPRES: “Noi nu suntem în stradă pentru că aşa ne dorim. Vinovaţi de ceea ce se întâmplă cu sistemul de învăţământ românesc sunt exact cei care ne conduc. Ei dau legi, şi ei nu le respectă. (…) Noi nu vom ieşi din această stare de conflict, din această grevă generală (…) decât atunci când vom obţine ceva consistent, concret, negru scris pe alb”.
Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ s-au încheiat, marţi după-amiază, liderii de sindicat anunţând că preşedintele Klaus Iohannis le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora. ”Oamenii sunt cei care decis astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hancescu. Miercuri, greva va continua. Unii dintre participanţii la protestul din Bucureşti au huiduit după ce liderii sindicali le-au prezentat rezultatele discuţiilor, strigând ”Nu plecăm”.
Structura anului şcolar se schimbă, s-a prelungit înscrierea la Bac 2023. Situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din educaţie că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului anunţă că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie. Şeful statului îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.