Dimitri Medvedev amenință Marea Britanie. Mai mult, fostul președinte al Rusiei a avertizat că orice oficial britanic care ajută Ucraina să continue războiul ar putea fi considerat ţintă militară legitimă a Moscovei.
„Nătângii de oficiali ai Marii Britanii, duşmanul nostru etern, trebuie să ţină minte că, în conformitate cu legislaţia internaţională general recunoscută care reglementează modul de desfăşurare a războiului modern, inclusiv Convenţiile de la Haga şi Geneva cu protocoalele lor adiţionale, statul lor poate fi, de asemenea, calificat ca fiind în război”, a susținut Dmitri Medvedev într-o postare pe Twitter.
Oficialul rus a acuzat Marea Britanie că poartă un război nedeclarat împotriva Rusiei.
„Marea Britanie acţionează ca un aliat al Ucrainei, furnizându-i ajutor militar sub formă de echipamente şi specialişti, adică, de facto, duce un război nedeclarat împotriva Rusiei. În aceste condiţii, oricare dintre responsabilii săi publici (fie militar sau civil, care facilitează războiul) poate fi considerat o ţintă militară legitimă”, a transmis Medvedev în postarea sa.
Declarația lui Medvedev vine la scurt timp după ce șeful diplomației britanice James Cleverly a declarat că Ucraina are dreptul să lovească ţinte legitime pe teritoriul rus în scop de autoapărare.
„Ucraina are dreptul legitim să se apere. Ea are dreptul legitim de a face aceasta în interiorul propriilor sale frontiere, desigur, însă ea are de asemenea dreptul să proiecteze forţe dincolo de frontierele sale. Prin urmare, ţintele legitime dincolo de propria sa graniţă sunt parte a autoapărării Ucrainei. Şi noi trebuie să recunoaştem aceasta”, a declarat marţi într-o conferinţă de presă la Tallin, în Estonia.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a dat de pământ cu fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre care a spus că nu ar mai trebui să bea înainte să posteze pe rețelele de socializare.
Declarația acidă a oficialului de la Kiev vine la scurt timp, după ce fostul președinte al Rusiei a cerut uciderea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Medvedev ar trebui să bea mai puţină vodcă înainte de a intra pe Telegram. Dimitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, subordonat direct preşedintelui Vladimir Putin, are un anumit rol în ceea ce priveşte natura comunicării strategice a Rusiei”, a declarat Dmitro Kuleba.
Nu este pentru prima dată când Dimitri Medvedev face o postare controversată pe rețelele de socializare cu privire la războiul din Ucraina sau la politica externă a Rusiei.
Experții în politică externă spun că postările lui Medvedev fac parte dintr-o încercare a acestuia de a-şi păstra o anumită importanţă politică.
Săptămâna trecută, în urma unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, Dimitri Medvedev a postat un mesaj pe rețelele de socializare prin care cerea eliminarea fizică a lui Volodimir Zelenski.
„Nu au mai rămas alte opţiuni decât eliminarea fizică a lui Zelenski şi a camarilei sale”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram.
Vă reamintim că săptămâna trecută ,Kremlinul a acuzat Kievul că ar fi încercat asasinarea lui Vladimir Putin cu două drone. Oficialii de la Moscova au susținut miercuri că armata ucraineană ar fi încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin cu ajutorul a două drone care au fost doborâte imediat de forțele ruse.
„Noaptea trecută, regimul de la Kiev a încercat să lovească cu vehicule aeriene fără pilot reședința de la Kremlin a președintelui Federației Ruse. În urma intervenției serviciilor militare (…) prin utilizarea unui sistem de luptă bazat pe radar, echipamentul inamic a fost neutralizat. Nu au existat victime sau pagube materiale în urma căderii lor și a împrăștierii fragmentelor pe teritoriul Kremlinului”, au anunțat autoritățile de la Moscova.
Kremlinul a subliniat că în momentul presupusului atac, pe care l-a catalogat ca fiind unul terorist, Vladimir Putin nu se afla în reședința prezidențială.
„Președintele Putin nu se afla la Kremlin în momentul atacului terorist planificat cu drone ucrainene”, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Oficialii de la Kiev au negat toate acuzațiile Moscovei despre care spun că fac parte din propaganda lui Putin.